Biokert Magazin 11

Leírás

Dombágyások, magasított ágyások tavaszi vetése

Sokaknak van ma már valamilyen magasított ágyása. Az ökológiai dombágyások száma jóval kevesebb, hiszen ezeket csak igazán “elvetemült” biósok építik.

Mik a legfontosabb különbségek a magasított és a dombágyások között?

A magasított ágyásokat mindig fal határolja, amelynek magassága változó. A bennük levő anyag az esetek többségében egyszerű termőföld.

Ezzel szemben a dombágyások tulajdonképpen termőfölddel fedett, rétegelt szerves anyag magok, amelyekben bakteriális bomlás zajlik. Ennek során növényi tápanyagok és hő keletkezik.

Mindkét termelési forma gyorsabban melegszik, mint a körülöttük levő talaj, tehát korábban fog teremni is. A magasított ágyások művelése sokkal egyszerűbb, kényelmesebb, a dombágyások viszont jóval többet teremnek.

Nézzük milyen “magas ágyás” típusok léteznek és mivel lehet őket hatékonyabbá tenni a zöldségtermesztésben:

Amelyek egyszerűen termőföldet tartalmaznak, ott ugyanúgy lehet trágyát, vagy komposztot beásni, mint a szabadföldi művelésben. Ehhez Gyepmester, vagy Kertmester fermentált bio trágyáinkat javasoljuk, főként komposzttal keverve.

Sokan már hatékonyabb elrendezést választanak, melynek során a talajréteg alá különböző szerves anyagokat helyeznek el. Ez már kezdetleges szerves anyag magnak tekinthető. Ilyenkor is sokat segíthetnek a trágyák és a komposzt, amelyet a tetejére szórunk és mulcs réteggel takarunk, de bakteriális oltóanyagokkal igazán élővé tehetjük a rendszert. Erre legjobbnak a Natur Terra speciális változatát a magasított ágyások oltóanyagát tartjuk.

Több, mint egy évtizedes múltra tekint vissza Bio-Gyömbér magasított ágyásunk fejlesztése. Ennél kombináltuk a magasított ágyások kényelmét, a dombágyások termőképességével. Náluk a tavaszi tuningot ugyancsak komposzttal oldjuk meg, de itt a teljes mennyiséget a domb gerincére pakoljuk fel, majd a széléből az év közben lefolyt földet rálapátoljuk a komposzt tetejére. Vigyázzunk a talaj bolygatásával, hogy a felszín alá beépített öntözőrendszert ne sértsük meg fém eszközökkel!

Amikor már tökéletes állapotba kerültek a termesztő berendezések, akkor vegyük végig, hogy kora tavasszal miket is lehet vetni ezekbe:

Lóbabok, cukorborsók, Avola és Léda borsók, korai és levélpetrezselymek, hónapos retkek, Amsterdam sárgarépa, saláták közül a Humil és a Téli vajfej, spenótok közül a Verdil és a Monorez, valamint a zsázsa.

Ugyancsak vethetők már a hagymák, a hidegtűrő spenótok, a korai borsók, a sárgarépák, petrezselymek, retkek, a fejes- és tépősaláták, madársaláta, rukkolák, ázsiai levélzöldségek, a sóska és minden káposztaféle.

Az általunk fejlesztett Bio-Gyömbér magasított ökológiai dombágyásban 5 sor áll a rendelkezésünkre.

A legfelső, középső sor az ún.: fősor kifejezetten erős, nagy növekedésű, fény és tápanyagigényes növények számára van fenntartva. Ezek általában április vége felé kerülnek a helyükre. Mivel azonban üresen nem maradhat semmi, ezért vessünk bele olyan rövid tenyészidejű levélzöldséget, mint például a madársaláta, korai tépősaláta keverékek, hidegtűrő spenótok, vagy a nemes rukkola.

A két középső sort “termősornak” neveztük el. Ezekbe a következő átlagos, közepes méretű és igényű zöldségek kerülnek elsőként: a retkek, sárgarépák, hagymák, petrezselyem, korai alacsony borsó és lóbab.

Legérdekesebb azonban a két szélső sor, amely kifejezetten a levélzöldségek helyéül szolgál. Ide nagyon egészséges zöldségek kerülnek egész évben. Nyitásként kora tavasszal a következőket javasoljuk:

Korai, hajtató fejes saláták, madársaláta, hidegtűrő spenótok, tépősaláták, rukkola, metélőhagymák, metélőpetrezselymek, zsázsa, borbálafű, szarvasagancs útifű, téli porcsin, valamint az ázsiai saláták.

Amikor tudjuk már, hogy miket akarunk vetni, akkor vegyük elő a növénytársítási mátrixot (minden vetőmagrendeléshez küldünk egyet) és annak alapján csoportosítsuk egymás mellé a növényeket a párhuzamos sorokba. A lényeg hogy kerüljük a negatív kölcsönhatásokat, amit a piros kockák jeleznek.

A termesztési formákra vonatkozó egyedülálló fejlesztésünket a biokiskert.hu oldalunkon találhatják. Rá kell kattintani a bio vetőmag kategóriára és felül találunk néhány keresési lehetőséget. Válasszuk ki a termesztési forma termék nevezetű legördülő menüt. Ebben kiválaszthatjuk a következőket: balkonláda, dombágyás, fólia, magaságyás, mélymulcs, szabadföld. Ha rákattintunk valamelyikre, akkor meg fogja jeleníteni az összes olyan ReinSaat biodinamikus vetőmag fajtát, amelyet abba a termesztési formába javasolt felhasználni. Ezt a válogatást kategóriánként külön is el lehet végezni, azaz meg lehet nézni, hogy például a babok közül mit érdemes magasított ágyásba vetni.

Minden magasított ágyás befedhető fátyolfóliával, amellyel több héttel is előre hozható a hidegtűrő zöldségfélék betakarítási ideje.

 

Tovább a paradicsomok között

Folytatjuk paradicsom fajtaismertetőnket az óriás méretű, ún. “húsparadicsomokkal”.

Az Ace az egyik kedvenc nagy bogyójú befőzési fajtám. Kifejezetten ellenálló, bár elég későn érik.

A Brutus nevéhez hűen a nálunk kapható legnagyobb méretű paradicsom. Kifejezetten óriás paradicsom termesztésre javasolt. Sok trágyával és komposzttal 1 kg feletti gyümölcsöket is nevelhetünk belőle.

A piros ökörszív paradicsom a legnagyobb kedvenc vásárlóink között, ezért nagyobb mennyiségű palántát is nevelünk belőle.

Létezik az Ökörszív narancssárga változata is, amely jóval édesebb ízű.

A Berner Rose egy rózsaszínes, vékony héjú, nagyon finom, nagy bogyójú fajta.

A Black Trifele és a Tchornij Prinz sötét húsú és héjú magas antioxidáns tartalmú nagy méretű, húsos. leves fajta.

A különleges színek következő képviselője a Cassio, amely kívülről zöld, belülről pedig kellemes eper színű. Vékony héja és nagyon finom íze van.

A Charlie Green teljesen zöld, de finom édes, a German Gold pedig zöldes-sárgás színű, enyhe rózsaszín bemosódással. Utóbbinak hihetetlenül különleges gyümölcshúsa van, szabálytalan alakú magkamrákkal és nagyon finom ízzel.

A Liguria óriási, különleges alakú paradicsom, melynek erős héja van, ezért sokkal kevésbé érzékeny, mint a vékony héjú fajták.

A tájfajták közül ide tartozik a RAF spanyol, az Olena ukrán, a Rosa bolgár és az ananászos aromájú Valencia amerikai fajta.

 

Ökológiai gyepek

Azokon a helyeken, amelyeket nem hasznosítunk veteményessel, vagy intenzív pázsittal, (főként ha gyümölcsös van rajtuk) talajtakarásra tökéletes megoldást nyújtanak az ökológiai gyepek. Azért most szólok róluk, hogy senkinek ne jusson eszébe felásni, felszántani beállt, gyepes területeket, ha nem tudja biztosan hogy hogyan fogja hasznosítani. Kevés embert ismerek, aki nem méretezi felül a kerti munka kapacitásait, időben és erőben egyaránt! Sokkal nehezebb visszagyepesíteni, mint nem felásni!

A gyomosnak tűnő területek jó része átalakítható ökológiai gyeppé. Minél régebben bolygatták őket, annál alkalmasabbak rá.

Mi is az az ökológiai gyep?

Ez egy biodiverz légyszárú növénytársulás. A szárazságtűrő füvek mellett pillangósok és különböző virágok is helyet kapnak benne. Legfontosabb funkciója a talaj takarása. Csökkenti a párolgást, elnyomja a gyomokat, életteret biztosít a hasznos élő szervezeteknek és segíti a talajéletet.

Nem hasonlít az öntözött, nyírt intenzív monokultúrás pázsithoz, inkább egy virágos réthez.

Nem szoktuk külön öntözni és évente csak 2-4 alkalommal kaszáljuk, mégpedig mozaikosan. Ez azt jelenti, hogy egyszerre csak egy-egy részét nyírjuk, hogy időt adjunk a hasznos élő szervezeteknek az átvándorlásra és a növényeknek a maghozásra.

Hogyan tudjuk kialakítani?

Legjobb módszer ha a már ott levő növényállományt felülvetjük. Ilyenkor sokkal kevesebb vetőmagra van szükség és el lehet tolni az arányokat a pillangósok irányába. A felülvetés előtt a lehető legalacsonyabbra vágjuk a növényállományt, majd elvisszük a levágott hulladékot. Ezután alaposan átgereblyézzük, vagy könnyű fogassal áthúzzuk. Amikor így “megszaggattuk” a talajfelszínt, egyszerűen elszórjuk a magokat. A titok, hogy csak szeptember és március alkalmas erre a műveletre.

A vetőmagszükséglet csak az ún.: szűzvetésre adható meg, felülvetésnél a már ott levő növényállománytól függ. A szárazságtűrő fűmagkeverékből (legjobb a mediterrán) 20 g/m2 szükséges. 20 kg fűkeverékhez tegyünk 1 kg pillangóst (legjobb vegyesen fehér-, vörös– és bíborhere) és tetszés szerint virágmagokat. Ez megoldható egy már előre elkészített speciális keverékkel (Ecowin), vagy tetszés szerint összeválogatott virágmagokkal (pl.: szárazságtűrő , vagy méhdoktor virágmag keverék), illetve saját gyűjtésű helyi vadvirág magokkal.

Ökológiai metszések

Elindulnak idei ökológiai metszéseink. Leterheltségünk miatt csak korlátozott számban tudunk vállalni teljes kerteket. Ez a szolgáltatásunk nem kertkarbantartás, hanem inkább oktatás a saját gyümölcsfákon. Bio-, vagy átállási kertekben levő gyümölcsfák koronaalakítását és mentését végezzük, teljes kezeléssel. Közben a tulajdonost megtanítjuk saját fáinak a további kezelésére és elmondjuk mit miért és hogyan csinálunk.

Jelentkezni a gyomber.szekely@gmail.hu email címen lehet.

Elsősorban Budapest környéki és Balatonfelvidéki telkeket tudunk vállalni.

 

 

 

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 11” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük