Biokert Magazin 12

Leírás

Tavaszi gyümölcsfa telepítés

Nálunk olyan gyümölcsfajtákat lehet kapni, amelyeket saját tapasztalataink alapján biokertekben sikeresen lehet termeszteni. Ezeket meg tudjuk védeni biológiai módszerekkel, élő készítményekkel.

Mindkét webáruházunkban:

bio-gazdabolt.hu

biokiskert.hu

azonos gyümölcsfa kínálat érhető el

Minden évben megírom, hogy szabadgyökerű gyümölcsfák telepítésére az ősz jobb. Ennek a fő oka azonban nem környezeti, hanem prózaian, ilyenkorra már elfogynak a legjobb fajták. Az idei évben igyekeztünk, hogy még most is nagy legyen a választék, de például az ellenálló őszibarackok és a rezisztens szilvák, szinte már mind elfogytak.

Meglepően sok maradt viszont a rendkívül népszerű kajszikból. A Ceglédi Arany és Ceglédi Bíbor például vírusoknak elég jó ellenálló magyar fajták, amelyeket így a gutaütés is kevéssé fenyeget. Van még a Goldrich kajsziból is, amelyet a legújabb kórokozó a fitoplazmózis nem támad meg. Nagyobb mennyiség áll még rendelkezésre a nagy kedvencből, a kötöttebb talajokat is toleráló, finom Gönczi Magyar kajsziból.

Abszolút vezet eladásainkban a Feketicsi meggy, melyet mi hoztunk divatba. Nagyon örülünk neki, hogy egyre többen ültetnek ilyen fát a kertjükbe. Nem tudnék ennél hálásabb gyümölcsfát mondani. Gyönyörű formája egy díszfának is megfelel. Fényes piros kérge, hatalmas élénkzöld levelei jól mutatják hihetetlen életképességét. Nem lesz moníliás és nem támadja a cseresznyelégy. Gyümölcse nagyon sötét, festőlevű, amelynek antioxidáns tartalma kutatások szerint meghaladja az összes többi meggyfajtáét.

Még kapható a népszerű Tuono mandula, amely nemcsak finom, de önporzó is, így elegendő egy darabot ültetni.

Cseresznyék közül is minden népszerű fajtánk elérhető még. A Germersdorfi típusok közül talán a Tamara a legérdekesebb, amely az eredeti Germersdorfi ízét és ropogósságát megtartva, annál bőtermőbb és egyedülálló módon hűtve több hétig eltartható. A koraiak közül a finom Kelebiait említeném. Feldogozásra (dzsem, lé, szörp, pálinka) pedig abszolút kedvenc a Szomolyai fekete.

A tavaszi telepítés sikeréhez hozzátartozik a locsolás. Ilyenkor csak alaposan beiszapolva szabad ültetni és a teljes nyári időszakban gondoskodni kell a vízellátásról.

Az ültetésről nézzék meg alábbi videónkat:

VIDEO

Kizárólag a rügyek pattanásáig lehet biztonsággal szabadgyökerű gyümölcsfákat telepíteni. Nálunk március 13-án éjfélig lehet még rendelést leadni. Azokat március végéig el kell ültetni!

 

Bogyós gyümölcsök a kertben

Minden biokertben elfér néhány bogyós gyümölcs. Most érdemes például folyton termő málnát telepíteni. Legjobb a Lubera Twotimer Sugana. Fantasztikusan finom, hatalmas gyümölcseit egészen a komoly fagyokig hozza. Érdemes kisebb támaszték mellé ültetni, mert meghálálja.

Jóval komolyabb támasztékot igényel a fantasztikus Loch Ness fekete szeder, amely a jelenleg kapható legjobb fajta.

Az áfonya nem érzi jól magát hazánkban, mert a talajok pH-ja nem felel meg az igényeinek. A nálunk kapható Réka fajta jól tolerálja a hazai talajokat, bár nem hoz terméscsúcsokat.

Madárvédelmi bogyós sövényeinkbe javaslom a nagy termőképességű Hanschberg bodzát és a Kazanlaki somot.

A Fekete Berkenye, a Szibériai mézbogyó és a Fertődi feketeribizli ugyancsak helyet kapnak sövényeinkben.

 

Metszés, lemosás

Már nagyon sokat írtam erről a témáról, de mivel már csak rügypattanásig van időnk, ezért újra leírom.

Aki nem ért a metszéshez, de gyümölcsfái vannak, az minimál verzióban a következőket cselekedje meg:

  1. Vágja le az elhalt ágakat!
  2. Söprűvel szedje le a fára száradt gyümölcs és virág múmiákat!
  3. Tisztítsa ki a kérgen levő sebeket, főleg ha mézgásodnak!
  4. A sebeket ecsetelje át narancsolaj és réz keverékével (PrevB2+ Cuproxat), vagy oltott mésszel!
  5. Még a metszés napján végezze el a lemosó permetezést narancsolajos szerrel. Ez lehet PrevB2, vagy Wetcit, amelyhez beteg fáknál keverjünk Cuproxat-ot. 10 liter vízhez tegyünk 50 ml PrevB2-t és 50 ml Cuproxat-ot. Ha nem betegek a fák akkor elegendő a narancsolaj!

A sebkezelésről nézze meg alábbi videónkat:

VIDEO

Tápanyag utánpótlás

A biogazdálkodásban saját készítésű komposzthoz keverünk minden olyan tápanyagot, vagy talajjavító készítményt, amelyet be akarunk juttatni abban az évben a növényeink alá.

Erről is sokat írtam már előző számainkban, mivel azonban itt az ideje a talaj előkészítésnek vegyük át még egyszer:

Kötött, agyagos talajoknál végezzünk fizikai talajjavítást homokkal. Ilyenkor is a komposzthoz keverünk hozzá és azzal ássuk be amennyit csak tudunk.

A komposzt után legfontosabb az állati trágya. Ehhez mi három baktériumokkal komposztált trágyánkat tudjuk javasolni. Gyep, levélzöldségek, palánták, gumósok és örökzöldek alá a nitrogénben dús Gyepmestert, virágzó növények és termést hozó zöldségek alá a Kertmestert, gyümölcsök és paradicsom alá pedig a káliumban gazdag Gyümölcsözönt javasoljuk. Ezekből 10 kg-os kiszerelést csak addig tudunk adni amíg a készlet el nem fogy. Ez sokkal költséghatékonyabb, bár a vödrös kiszerelés praktikusabb.

Most a legjobb beoltani a komposztot, a talajt, illetve a tavalyi mulcsot baktérium oltóanyaggal. Legtermészetesebb az ALGIL-BIO. Leghatékonyabb a Natur Terra, magasított ágyások beindításához pedig legjobb a magasított ágyások oltóanyaga.

Kimerült, régóta művelt talajoknál szükségessé válhat az ásványi trágyák használata. Legjobb ilyen készítmény a nálunk is kapható ALGINIT.

Ahol hiánytünetek voltak megfigyelhetők a növényeken az elmúlt években, ott mindenképpen huminsavas készítményeket javasolunk a talajhoz keverni. Ezek olyan formába hozzák a tápanyagokat, hogy a növények fel tudják venni.

Vessünk Ázsiai salátákat!

Amikor salátákról beszélünk, akkor először a hagyományos fejes saláták jutnak eszünkbe, majd esetleg a tépősaláták. A Világ nagyobbik részén azonban egészen más növényeket használnak ilyen célra. Ezek a különböző bordás kel változatok. Alapvetően keresztesvirágúak, így rendszertanilag leginkább a káposztákra hasonlítanak, az általunk ismert növények közül pedig a rukkolákra.

Hatalmas fajtagazdagságuk látható Ázsiában, mi pedig szeretnénk elhozni hazánkba is ezeket a fantasztikus növényeket, hiszen itt is kiválóan termeszthetők. Mindegyiknek karakteres íze van, de az egészen enyhétől a nagyon csípős wasabinóig széles a skála.

Nyersen és wok ételekben, főzve, sütve, párolva is használják őket. Léteznek zöld és lila változatok, így díszítésre szintén alkalmas.

Most érdemes vetni, majd 3 hét múlva palántázni, hogy megelőzzük a földibolhák esetleges kártételét.

Itt találják őket a Biokiskert webáruházban:

ÁZSIAI SALÁTÁK

 

Megérkeztek dughagymáink

Minden igazán népszerű dughagymánk megérkezett már. Zöldhagymának és fejes, főzőhagymának is használhatjuk őket. Fontos tudni hogy a két termesztés alapvetően különbözik egymástól.

Zöldhagymának viszonylag mélyre vetjük, akár 5 cm-re is. Egészen sűrűn, 1-2 cm-re tegyük. Nem kell neki nagy napsütés, a félárnyék is megfelelő. Folyamatos öntözést igényel.

A tárolásra alkalmas hagyma termesztéséhez maximum 1-2 cm mélyre tegyük a talajba, hagyjunk közöttük annyi helyet hogy ki tudjon fejlődni a fej (5-6 cm). Teljes napsütésre van szüksége. Amikor eléri a megfelelő méretet a fej (általában június), akkor fejezzük be az öntözést, hogy visszaszáradjon a levél és páncélosodjon a fej.

 

Ökológiai metszések

Elindultak idei ökológiai metszéseink. Leterheltségünk miatt csak korlátozott számban tudunk vállalni teljes kerteket. Ez a szolgáltatásunk nem kertkarbantartás, hanem inkább oktatás a saját gyümölcsfákon. Bio-, vagy átállási kertekben levő gyümölcsfák koronaalakítását és mentését végezzük, teljes kezeléssel. Közben a tulajdonost megtanítjuk saját fáinak a további kezelésére és elmondjuk mit miért és hogyan csinálunk.

Jelentkezni a gyomber.szekely@gmail.hu email címen lehet.

Már csak Budapest környéki  telkeket tudunk vállalni.

 

 

 

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 12” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük