Biokert Magazin 13

Leírás

Virágzás a gyümölcsösben

A gyümölcsösben legizgalmasabb és meghatározóbb dolog a virágzás. Nagyon sok múlik rajta. A virágzás ideje a hőösszegtől függ. Amikor elér egy bizonyos mennyiséget a tavasszal kapott hő, akkor kipattannak a rügyek.

A növények legérzékenyebb szövetei a virág alkotórészei. A legkisebb fagy, vagy perzselő anyag tönkre teszi őket. Egy laikus gyakran észre sem veszi egy-egy rossz időben jövő kisebb fagy pusztító hatását és valami másban keresi az okot, hogy nincs termés egyes fákon. A virágzás, terméskötés időszakában néhány nap, vagy akár néhány óra is számít abban, hogy egy gyenge fagy mely fákat érinti és melyeket nem.  Sokszor előfordul, hogy mondjuk a korai kajszik nem teremnek, a későiek viszont igen. Ilyenkor például szinte mindig a fagy a felelős.

Érdemes nézni az időjárás előrejelzést. Ha ugyanis virágzás közepén egyik éjszakára enyhe fagyot mondanak, akkor egy késő éjjel gyújtott enyhe, ellenőrzött tábortűz (óvatosan, meg ne égessük a fát és fel ne gyújtsuk a környéket!!!) megmentheti a termést.

Virágzásban szinte soha nem permetezünk, mert erős napsütésben akár sima vizes permetezés is megégetheti a virágokat. Aki elkésett a lemosó permetezéssel, az kizárólag virágzás után próbálja pótolni ezt, de semmiképpen nem a lemosáshoz ajánlott mennyiséggel és innentől felejtsük el a rezet!!! Aki a metszéssel is elkésett, az virágzásban már csak úgy oldhatja meg a fertőtlenítés problémáját, ha a sebeket ecseteléssel kezeli.

A rügyek már országszerte megpattantak, ezért veszélyes lemosó permetezni. Mind az olajos, mind a rezes és kénes permetszerek megégetik a virágokat.

Aki nem metszette meg még a fáit a következőket cselekedje meg:

  1. Vágja le az elhalt ágakat!
  2. Söprűvel szedje le a fára száradt gyümölcs és virág múmiákat!
  3. Tisztítsa ki a kérgen levő sebeket, főleg ha mézgásodnak!
  4. A sebeket ecsetelje át narancsolaj és réz keverékével (PrevB2+ Cuproxat), vagy oltott mésszel!

A sebkezelésről nézze meg alábbi videónkat:

VIDEO

Egyetlen kivétel a nagyon beteg moníliás fáknál végzett speciális Trifender-es kezelés. Ezt nagyon ritkán, olyan esetekben javasoljuk, amikor már a fa és a hajtások védelméről van szó. Ilyenkor 10 liter vízbe 20 g Trifender-Pro-t teszünk és adunk hozzá 2-3 dl tejet, majd késő délután-este a virágokat alaposan lepermetezzük. Ez a kezelés magában nem elég, csak része a monília elleni technológiánknak, melyről itt nézhet meg videót:

VIDEO

Ez egy élő gombaölő gomba, amely normálisan csak a talajban él és érzékeny az UV fényre. A fán csak rövid ideig marad életben és főként csak az olyan takart részeken, mint a virágok belseje. Megtapadni képtelen lenne, ezért adunk hozzá tejet, hogy a fehérjéken kicsapódva megmaradjon a virágban. Hatékonysága erősen moníilás meggynél, kajszinál nagyon komoly ha jó időben kezeljük, sajnos azonban rosszkor és túl töményen használva károsíthatja a termést, csökkenhet a mennyiség.

Rovarok szerepe a virágzásban

Legtöbb gyümölcsfánk megporzása kizárólag a rovaroktól függ. A beporzó rovarok száma évről-évre csökken, ezért ez magában is problémás lehet. A biokertek nagy előnye, hogy a rovarszállók és a rovarölők mellőzése miatt koncentrálódnak a hasznos rovarok. A biztos megoldás a méhészek jelentik. Akinek nagy gyümölcsöse van, azoknak érdemes megkeresni egy helyi méhészt, hogy a virágzás idejére telepítsen hozzá egy-egy kaptárat.

A hideg és az erős szél is képes akadályozni a megporzást, mert akadályozza a rovarok mozgását. Ebben is segíthetnek a madárvédelmi sövények, melyek mérsékelik a szél erejét.

Vannak virágzásban pusztító kártevő rovarok is. Ezek a bundásbogarak. Főként szamócában és körtében szoktuk észlelni, de más virágokra is rámehet. Figyeljük a növényeinket!

Ha észrevesszük, akkor helyezzünk ki hófehér edényeket a fák köré vízzel megtöltve. Ez lehet műanyag vödör, vagy konyhai mélytányér. A bogarak bele fognak mászni és megfulladnak.

Bogyós gyümölcsök a kertben

Minden biokertben elfér néhány bogyós gyümölcs. Most érdemes például folyton termő málnát telepíteni. Legjobb a Lubera Twotimer Sugana. Fantasztikusan finom, hatalmas gyümölcseit egészen a komoly fagyokig hozza. Érdemes kisebb támaszték mellé ültetni, mert meghálálja.

Jóval komolyabb támasztékot igényel a fantasztikus Loch Ness fekete szeder, amely a jelenleg kapható legjobb fajta.

Az áfonya nem érzi jól magát hazánkban, mert a talajok pH-ja nem felel meg az igényeinek. A nálunk kapható Réka fajta jól tolerálja a hazai talajokat, bár nem hoz terméscsúcsokat.

A Fekete Berkenye és a Kamcsatkai mézbogyó kétlaki, azaz a porzáshoz két fajtára van szükségünk, ezekből nálunk természetesen porzópárt adunk. Érdemes kipróbálni, mert nagyon egészséges a fogyasztásuk, rendkívül ellenállók és ők virágzanak leghamarabb, ezáltal már a legkorábbi megporzó rovarokat becsalogatják a gyümölcsösbe.

 

Száraz tavasz, kezdjük az öntözést

Tavaly ésszel már olyan száraz volt a talaj, hogy sok helyen csak iszapolva tudtunk gyümölcsfákat ültetni. Télen kevés volt a csapadék, most pedig alig esik eső. Aszályos a tavasz, már nyissuk meg a kerti csapokat és kezdjük öntözni a vetéseket, fiatal gyümölcsfákat.

Talajhőmérséklet és biológiai talajkezelések

A biogazdálkodásban saját készítésű komposzthoz keverünk minden olyan tápanyagot, vagy talajjavító készítményt, amelyet be akarunk juttatni abban az évben a növényeink alá.

Erről is sokat írtam már előző számainkban, mivel azonban itt az ideje a talaj előkészítésnek vegyük át még egyszer:

Kötött, agyagos talajoknál végezzünk fizikai talajjavítást homokkal. Ilyenkor is a komposzthoz keverünk hozzá és azzal ássuk be amennyit csak tudunk.

A komposzt után legfontosabb az állati trágya. Ehhez mi három baktériumokkal komposztált trágyánkat tudjuk javasolni. Gyep, levélzöldségek, palánták, gumósok és örökzöldek alá a nitrogénben dús Gyepmestert, virágzó növények és termést hozó zöldségek alá a Kertmestert, gyümölcsök és paradicsom alá pedig a káliumban gazdag Gyümölcsözönt javasoljuk. Ezekből 10 kg-os kiszerelést csak addig tudunk adni amíg a készlet el nem fogy. Ez sokkal költséghatékonyabb, bár a vödrös kiszerelés praktikusabb.

Most a legjobb beoltani a komposztot, a talajt, illetve a tavalyi mulcsot baktérium oltóanyaggal. Legtermészetesebb az ALGIL-BIO. Leghatékonyabb a Natur Terra, magasított ágyások beindításához pedig legjobb a magasított ágyások oltóanyaga.

Kimerült, régóta művelt talajoknál szükségessé válhat az ásványi trágyák használata. Legjobb ilyen készítmény a nálunk is kapható ALGINIT.

Ahol hiánytünetek voltak megfigyelhetők a növényeken az elmúlt években, ott mindenképpen huminsavas készítményeket javasolunk a talajhoz keverni. Ezek olyan formába hozzák a tápanyagokat, hogy a növények fel tudják venni.

Megérkezett az idei friss ARTIS, amely egy rovarölő gomba és a gyorsan melegedő talajokon már használhatjuk is. Főként a gumós és hagymás növények talaját érdemes kezelni vele, de ahol előző évben olyan kártevők, mint például a cserebogárpajorok, földibolhák, tripszek, liszteskék, vagy cseresznyelegyek okoztak gondot, ott megelőzésképpen is jó lehet.

Mindenképpen be kell juttatni a talajba, mert érzékeny az UV sugárzásra és a napfényen hamar elpusztul. Sekélyen elhelyezkedő rovarok ellen egy bekapálás is elegendő, de mélyebbre csak ásással, vagy injektálással juttatható be, melyről tekintsék meg alábbi videónkat:

VIDEO

Fontos, hogy az ARTIS csak teljes hűtési láncban tartja meg teljes hatékonyságát, ezért érdemes tőlünk, vagy gazdabolti partnereinktől vásárolni. Tapasztalatunk szerint más helyeken ezt nem tartják be és csak a gazdaboltokban kerül hűtőbe a termék, a szállítás során felmelegedhet, így elpusztul a hatóanyag gomba nagy része.

Vessünk hüvelyeseket, tegyünk jót a kertünknek!

Legkorábban vethető hüvelyes zöldségeink a lóbabok és a borsók.

A lóbabok nagyon különleges növények, ugyanis ők az Európában honos babfélék, az összes többi Amerikából származik és nem tűri a hideget. A lóbabot, ha egészséges termést akarunk, akkor korán kell vetni (március) és hamar betakarítani, még zsengén. Ekkor is kell védeni a levéltetű ellen.

Itt találhatók a Biokiskert webáruházban.

A borsók közül már mindegyik vethető. Különböző magasságúra nőnek, de egy kis támaszték mindegyiknél növeli a termésmennyiséget és minőséget egyaránt.

Nagyszerű előveteményei a babokon kívül mindennek.

Itt találják őket a Bio-Gazdabolt webáruházban:

BORSÓK

Legkedveltebb kategória a cukorborsók, sokan azonban félreértik a nevét és úgy gondolják, hogy ez egy kiemelkedően édes kifejtőborsó, ez azonban nem igaz. A különleges bennük, hogy hüvelyesen fogyasztjuk nyersen, vagy párolva. Aki nagyobb termőképességű, korai borsót szeretne, azoknak a Léda, Avola sokkal jobb választás, de vannak törpe növésű, akár balkonra is alkalmas borsók is, mint a Douce Provence. Lassan a középérés, nagy termőképességű borsók is vethetők, ilyenek például a Kelvedon csodája és az Onward, ezeket azonban csak jó minőségű kerti talajba érdemes vetni. Akinél kifejezetten rossz a talaj, azoknak a klasszikus Rajnai törpe javasolható.

Nagyon szuper, bőtermő fajták a Debreceni sötét és világoszöld típusok egyaránt.

A különlegességek szerelmeseinek ajánlom a Blauschwokker lila borsót.

 

 

 

 

 

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 13” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük