Biokert Magazin 15

Leírás

Beindul a talajélet, láthatóvá válik a kártevők rombolása

Immáron elég meleg a talaj mindenféle biológiai kezelésre. Az aszály óriási, de minden kicsi eső berobbantja a növények fejlődését.

Érzik ezt a talajlakó rovarok is, melyek közül jó néhány ádáz ellensége a kertészeknek.

Biokertészként legfőbb csapásnak ilyenkor a lótetű (lótücsök, lóbogár, vakondtücsök) elindulását tartom. Ez a hatalmas méretű rovar hihetetlenül szapora és ha valahova beveti magát, akkor vegyszerekkel sem nagyon lehet megállítani. Létezik azonban egy teljesen bio, élő készítmény a Nemastar, amely jelenleg a leghatékonyabb védekezésnek számít ellenük. Ez egy hasznos fonalféreg készítmény, amely természetes, teljesen szelektív ellensége a lótücsöknek. Rajta kívül még a mocskos pajor és a lószúnyog lárvája ellen használható. Minden más élőlényre, így a növényekre, hasznos rovarokra, madarakra, háziállatokra és emberre is teljesen ártalmatlan.

Nem olcsó készítmény, de akinek a kertjét lótücskök rombolják, az hajlandó eljönni érte. Ahhoz azonban, hogy ne dobjuk ki a pénzünket érdemes pontosan megismerni a Nemastar hatásmechanizmusát és a használat feltételeit. Először is nagyon érzékeny hasznos élő szervezetekről van szó, amelyeket egy német üzemből hoznak hozzánk szigorúan hűtve. Minden gondoskodás ellenére azonban lassan, de pusztulnak és 2-3 hétnél tovább nem célszerű tárolni őket. Ez az oka, hogy csak kevés szabad készletünk van és általában egy hetet várni kell rá. Amikor eljönnek érte hűtőtáskát kell hozni. Szállítani, csak áprilisban szállítjuk jégakkuval. Májustól már ehhez is túl meleg van.

Legkésőbb június elején tudunk még adni, de a használat optimális ideje április közepétől május végéig terjed.

Amikor kijuttatjuk őket a talajba, akkor ugyanúgy, mint a földigiliszta, azonnal bemászik a talajba, ahol lassan, kb. 10 cm-es körzetben mozog a talajvízzel. Ez nagyon sok mindent meghatároz a használatával kapcsolatban. Elsősorban azt, hogy nedves talajban képes csak mozogni, tehát addig öntözzünk a szokásosnál erősebben, amíg el nem végzik a feladatukat. Érdemes esti órákban kijuttatni, hogy a nap ne szárítsa ki őket mielőtt bejutnának a talajba.

Igaz ugyan, hogy mikroszkopikus élőlények, de annyira azért nem kicsik, hogy a permetezők szűrői ne szűrnék ki őket, ezért nem javasoljuk az így történő kezelést. Legjobb az öntözőkannás módszer. Lehet normál rózsával, vagy precíziós öntözőfejjel.

A Nemastar használatáról itt található videó:

VIDEO

Nagyon fontos, hogy mivel semmi más rovarra sem hatnak, először győződjünk meg róla, hogy tényleg velük van-e dolgunk. Legbiztosabb, ha sikerül fognunk egyet, ami a járatokba slaggal benyomott vízzel a legegyszerűbb. A kártételük nagyon speciális (a felszínnel párhuzamos, ujjnyi járatok, melyek nyomásra beomlanak), mégis összekeverhető a nagy cserebogárpajorok kikelésekor keletkező lyukakkal.

Működésük lényege, hogy ha találkoznak egy lótücsökkel, akkor már 1 db fonálféreg is képes megfertőzni. Körülbelül 4-7 nap alatt pusztul el a fertőzött kártevő, majd a maradványain felszaporodik a parazita és kirajzik. Ez a rajzás egy exponenciális görbe mentén addig zajlik, ameddig talál gazdaszervezetet, azaz lótetűt. Amikor nem marad több lótücsök, akkor a fonalférgek is elpusztulnak.

Mindebből az következik, hogy a Nemastar használatánál nem az a fontos mekkora területre juttatjuk ki, hanem az hogy találkozik-e lótetűvel néhány napon belül. Ezt úgy tudjuk elérni hogy célzottan oda locsoljuk ki, ahol friss járatok vannak, vagy várhatóan megjelennek. Hívhatjuk ezt csapdázásnak is. Ássunk fel például egy kisebb területet és készítsünk a közepére egy gödröt, tegyünk bele friss trágyát. Vékonyan tegyünk rá földet, oda locsoljunk ki a Nemastar-ból, majd tartsuk nedvesen. Sokkal többet érünk el így, mintha nagy területre elosztva juttatnánk ki oda ahol nem biztos, hogy találkozik a kártevővel.

A Nema készítményekben található hasznos fonalférgek nem bírják a rovarölő szereket, a réztartalmú készítményeket és az olyan rovarölő gombákat, mint a Bora, vagy az Artis. Ezek használata után hosszabb szünetet kell tartani.

Másik hasznos fonalféreg készítményünk a Nematop a cserebogárpajorok ellen nyújt védelmet. Az ökológiai gazdálkodásban ezek a fiatal gyümölcsösökben pusztítanak leginkább. Érdemes egy-egy próbaásással megnézni, hogy nincs-e túl sok cserebogár pajor a talajban. Teljes friss telepítéseket képesek kipusztítani, de szinte minden gyümölcsfát meggyengíthet egy-egy nagyobb invázió. A Nematop a több éves fejlődésű nagy cserebogaraknak, csak a kisebb lárváit pusztítják ki 100%-osan, a kétéveseket kb. megfelezik. Ezért a teljes sikerhez második évben meg kell ismételni a kezelést.

Használhatjuk ilyen esetben az ARTIS PRO-t is, amely a jelenleg kapható leghatékonyabb rovarölő gomba. Új készítmény, melynek az első gyártású adagja nálunk már kapható. Ez azonban magától nem hatol le olyan mélységbe, ahol a pajorok közlekednek, ezért a sikerességhez speciális kijuttatást kell választanunk.

Az ARTIS-PRO használatáról itt találnak videót:

VIDEO

A díszgyepek tulajdonosait a kerti cserebogár pajorjai idegesítik a legjobban. Ezekre is használható mind a kettő készítmény. A választásnál azonban a következőket vegyük figyelembe: ha ARTIS-t használunk, akkor Nematop-ot már nem lehet. Az ARTIS PRO ugyan olcsóbb, de kevésbé hatékony.

Gyakori, hogy a gyepek foltszerű kihalásakor szakemberek gombásodásra gyanakszanak, az esetek 90%-ban azonban kerti cserebogarak lárvái rágják el a füvek gyökereit. Ha ilyet tapasztalunk, ásóval emeljük fel a gyepszőnyeg elhalt részét és ha találunk kicsi, fél centis pajorokat, akkor kezdjük meg a kezelést. Amikor vakond túrja a gyepet, akkor általában ezeket a pajorokat fogyasztja, tehát jól jelzi a problémát. Vakondháló esetén csak akkor észleljük a kártételt, amikor már nagy területen kipusztul a pázsit.

A Nematop használatáról itt találnak videót:

VIDEO

Bio palántáink

Nagy népszerűségnek örvendenek bio palántáink. A zöldségek közül a paradicsomok és paprikák nagyon fogynak, érdemes megrendelni. Április 25-től értesítjük majd kedves vásárlóinkat, ha összeraktuk a rendelésüket és jöhetnek átvenni. Folyamatosan, két hétvégén is nyitva leszünk május 15-ig. A csomagok feladása is folyamatos lesz ebben az időszakban.

A palántákhoz kapcsolódóan megtartjuk hagyományos palánta-eper vásárunkat. Április 27-én és május 11-én szombaton várunk mindenkit szeretettel. Az első alkalommal csak azok kapják meg a paradicsom-paprika palántáit, akik az elsők között rendelték meg. Erről értesítést küldünk amint összeraktuk a rendelést. Szabad növényeink főként fűszerekből és gyógynövényekből lesznek. Aznap mindenki ingyenes biokertészeti szaktanácsot kaphat Székely Gyöngyvértől. Rescsik László biogazdálkodónk pedig friss szamócát hoz eladásra. Aki nagyobb mennyiséget szeretne, annak érdemes lesz majd megrendelni. Az árakat az esemény előtt egy héttel fogjuk meghirdetni.

A második rendezvényünkön május 11-én ugyanez lesz a program, de akkor már ki is árusítjuk addig el nem kelt palántáinkat.

Legnépszerűbbek az alábbi fajták:

Black Cherry

fekete, aromás, bőtermő koktél, magas antioxidáns tartalommal

Ökörszív piros és narancssárga

Klasszikus, vékony héjú, lédús, nagy bogyójú paradicsom

San Marzano

Lucullus típusú, pürének és aszalásra is alkalmas fajta

St. Pierre

Ellenálló, aromás, lének befőzésre is szuper

Supersweet

A legédesebb paradicsomunk, egészséges, bőtermő

Fehérözön

Klasszikus TV paprika, amely kis igényű és vírusrezisztens

Piros Kaliforniai

Fantasztikus nagy bogyójú fajta, amely frissen, grillezve, vagy ajvárként is közkedvelt.

Folyamatosan bővül az egyéb zöldségeink és fűszernövényeink kínálata, érdemes figyelni webáruházainkat.

Lisztharmatok a gyümölcsösben

A lisztharmatok előfordulása egyrészt a hajlamosító időjárási körülményeknek, másrészt az érzékeny fajtáknak köszönhető. Ellenállóbb fajtáknál meg sem jelenik, vagy könnyen legyőzi a növény. Vannak azonban kifejezetten érzékenyek, amelyek külső védelem nélkül el is pusztulhatnak. Ilyeneket tudatosan nem ültetünk biokertekbe, de ha már megjelent a lisztharmat, akkor három lehetőségünk van a védekezésre. Megelőzésként használhatjuk a levéltetvek ellen alkalmazott narancsolajos készítményeket, például a PrevB2-t. Ezek enyhe fertőzés esetén is képesek megfojtani a külső élősködő gombákat. Jóval erősebb, külső-belső védekezést jelent legújabb biológiai készítményünk a PROSILICON. A szer erősen lúgos, ami már magában is megöli a lisztharmatot, mellette azonban olyan speciális, természetes szilikon ásványokat tartalmaz, amelyek megerősítik a bőrszövetet, így ellenállóbbá teszik a növényt. Legolcsóbb, leghatékonyabb védekezést az elemi kén készítmények (pl.: Cosavet) jelentik. Sajnos azonban ezek elpusztítják az őshonos ragadozó atkákat és az összes gombás biológiai készítményünket, ezért próbáljuk kiiktatni technológiáinkból.

Öntözzük a gyümölcsfákat!

Borzalmas aszály van, amit a lágyszárúaknál hamarabb észreveszünk, fontos azonban a fákra is figyelnünk. Még idősebb fák is meghálálják ilyenkor a vizet, de a friss telepítések és néhány éves gyümölcsfák menthetetlenül kiszáradnak ebben a száraz időben. Sajnos már az őszi telepítéseknél észleltük, hogy még 1 méter mélyen is porszáraz volt a talaj, ez pedig tavaszra csak romlott. Elég sok szabad gyökerű fa nem hajt ki, amelyet ültetéskor nem iszapoltak be, vagy azóta nem öntözik. Most már érdemes inkább konténereseket választani. A Biokiskert kínálatában olyan különleges termő korú régi magyar gyümölcsfák is kaphatók, mint például a Serpenyős nyári körte, vagy a nemzet fájaként a Hagyományok Házánál ültetett Téli Arany Pármen.

Vetésidők és a vetőmagok beszerzése

Sajnos a tökéletes szaporítóanyagok beszerzése nem történhet egy időben. Az általunk forgalmazott vetőmagokból (vegyszermentes és biodinamikus) jó néhány olyan van, amelyből korlátozott tételek állnak rendelkezésünkre, ezért csak bizonyos ideig lehet rendelni. A hagymás és gumós szaporító anyagoknál még nagyobb problémát jelent, hogy szavatosságukat csak viszonylag rövid ideig őrzik meg. A vetőburgonyánk már elfogyott és ideje a vetésnek.

A dughagymák közül még jó néhányat tudunk adni vegyszermentes verzióban. Ezt viszont zöldhagymának egész nyáron lehet vetni, ezért érdemes rendelni ameddig még van. Nem csípős a Snowball, lila, a Red Carmen, ellenálló, talajra nem igényes fajták a Stuttgarti és a Sturon, és még tárolási hagymának is vethető Cupido.

Mostanra már teljes a kínálat az uborkákból, tökfélékből, melyek már vethetők. A babok, kukoricák, céklák, nyári saláták és spenótok ugyancsak földbe kerülhetnek már.

A Biokiskert biodinamikus vetőmagkínálata Itt található:

BIOKISKERT VETŐMAGOK

A Bio-Gazdabolt vegyszermentes vetőmagjai pedig itt:

BIO-GAZDABOLT VETŐMAGOK

Világszabadalom a növénykondicionálásban

Az Agrosol Liquid az első szabadföldi CO2 trágya. Ez a különleges bio készítmény rendkívüli módon megerősíti a növények immunrendszerét. Gyorsítja a növekedést, erősíti a gyökérzetet és a lombozatot is. Szántóföldi kultúráknál akár egy tonnával megnöveli a hektáronkénti termésmennyiséget. A kezelt növények aszálytűrése is jelentősen javul.

Az Agrosol Liquid egy speciális, mikornizált CO2 tartalmú kalcium ásvány és egy alga keveréke. A növény szöveteibe jutva kémiai folyamatok indulnak be, melynek hatására felszabadul a CO2, ami sokszorosára emeli a fotoszintézist, ezen keresztül pedig a növény fejlődését. Az alga arra készteti a növényt, hogy a keletkező tápanyagokat a gyökér és hajtáscsúcsba irányítsa.

Jelenleg az Agrosol Liquid a leghatékonyabb bio növénykondicionáló, használata azonban technológiai fegyelmet igényel. Mivel be kell juttatni a növény légzőnyílásain, ezért csak akkor lehet permetezni, amikor nyitva vannak a légzőnyílások (sötétedéstől, reggel 8-ig) és a lehető legkisebb cseppmérettel, hogy a mikronizált részecskéket ködszerűen terítsék. Javítható a hatás pár csepp PrevB2-vel.

Másik nagyon fontos információ, hogy csak a legintenzívebb növekedési időszakban igazán hatásos. Lágyszárúaknál ez  a 2-6 lombleveles állapot, fáknál pedig a kis levélkezdemények megjelenésétől, az első levelek teljes kifejlődéséig tart.

Vessük fészekbe a melegkedvelőket!

Az olyan nagyobb méretű zöldségnövényeket, mint például a kukorica, bab, vagy tökfélék érdemes fészekbe vetni. Ez azonban nem mindenkinek értelmezhető. Nézzük tehát mit is jelent?

Ilyenkor egy ásónyi lyukba trágyát és/vagy komposztot teszünk, majd visszahúzzuk a földet és a magot végül a felső 2-3 cm-be vetjük.

Ugyanilyen előkészítéssel paradicsom, paprika palántát is ültethetünk.

 

 

 

 

 

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 15” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük