Biokert Magazin 16

Leírás

Korai meleg, aszállyal

Sokan elégedetlenek a tavasszal vásárolt gyümölcsfa csemeték eredésével bárhol is vásárolták azokat. Ennek is a csontszáraz talaj az oka. Aki nem tudja folyamatosan, mélyen öntözni a frissen telepített gyümölcsfákat, annak sajnos esélye sincs idén.

A korai száraz-meleg furcsa virágzást produkált. A mandula normálisan mindig megelőzi a kajszit, idén azonban ez nem így volt. Összeért a virágzásuk, sőt volt ahol meg is cserélték egymást.

Szinte mindenki észrevette, hogy idén kevesebb volt a megporzó rovar. Ez persze területenként eltérő, de például Szigetszentmiklós és Budaörs környékén feltűnő volt a méhek hiánya. Nagyobb gyümölcsösök mindig hívnak vándorméhészeket, de idén többen már maguk vásároltak poszméh kaptárakat.

Egy fajgazdag, átállt biokertben mindig sokkal több a megporzó, hiszen erre nem csak a méhek képesek. Minél többféle hasznos rovar van egy kertben, annál biztonságosabb a beporzás és ez vonatkozik a gyümölcsfákra, bogyósokra, szamócára, paradicsomra, paprikára (stb.) Ehhez azonban még a kártevő rovarok gyérítését sem szabad túlzásba vinni és totális irtásra törekedni.

A biológiai növényvédő szerek egy része csak az emberre, melegvérűekre, hüllőkre, kétéltűekre nem mérgező, de a hasznos rovarokat ugyanúgy megöli, mint a kártevőket. Mi megpróbálunk úgy beavatkozni a biológiai növényvédelemmel, hogy ne bántsuk akit nem kell.

Mely biológiai növényvédő készítményeket kerüljük, ha nem akarjuk felborítani biokertünk törékeny egyensúlyát?

Ilyenek például a természetes piretrinek. A nálunk kapható Dalmát Rovarporvirág is ezt tartalmazza, tehát hiába a kertünkben terem, a virágából készült permetlevet csak óvatosan használjuk. Ugyanide tartozik a dohány. Találunk veszélyes szereket az élő készítmények között is, ilyenek például a rovarölő gombák (Naturális a növény felületére, ARTIS Pro a talajba), ezért ezeket csak okszerűen és szigetszerűen alkalmazzuk, tehát csak akkor ha biztosak vagyunk a kártételben és kártevőben.

A kártevők elleni valódi biológiai védelemnél elsődleges a szelektivitás és a gyérítés. Rendkívül szelektívek például a hasznos fonalféreg készítmények. A NEMATOP például csak a pajorokra és a vincellérbogárra hat, míg a NEMASTAR csak a lótetűre, a mocskos pajorra és a lószúnyog lárváira.

Az általunk preferált narancsolajos készítmények (PrevB2 és Wetcit) egészen szelídek. Kontakt szerek, ezért csak az olyan lágy kitinpáncélzatú rovarokat, mint a levéltetű, a kártevő atkák, tripszek, liszteskék pusztítják. Mivel azonban ezek megpróbálnak elbújni (becsavart levelekbe, egymás hegyén-hátán, vagy habokba, szőrökbe), ezért irtásuk nem totális, csak gyérítés. Ezért aztán mindig marad annyi, ami táplálékul szolgál a hasznos ragadozó rovaroknak.

A legkorábban támadó levéltetvek

A rendkívüli szárazság sajnos nagyon kedvez a levéltetvek áttelelt, vagy hangyák által felhordott populációinak. Egyenlőre még nincs rajzás, azaz a szárnyas alakok repkedése, de alig van növény a kertben amelyen már ne jelentek volna meg a levéltetvek.

Legrosszabb a helyzet a kajsziknál és idén második helyre szorultak vissza a cseresznyék. Ez nagyon furcsa, mert eddig a fekete színű, cseresznye levéltetvek időben mindig megelőzték a kajszikra jellemző zöld színűeket.

Feltűnő károsítást okoznak az ún.: levélpirosító tetűk is. Először a ribiszkén, utána az almákon hozzák a frászt a kerttulajdonosokra. A csúnya piros, hólyagos levelek azonban nem jelentenek akkora bajt a növényeknek, mint ahogy kinéznek. Fontos tudni, hogy ezek levéltetvek, ezért őket kell gyéríteni a kártétel csökkentéséhez. Könnyen meg is győződhetünk róla, ha megfordítjuk a deformálódott levelet, aminek a fonákja tele van apró, nyüzsgő élőlényekkel.

Ugyanilyen fontos azt is tudnunk, hogy az őszibarackon előforduló hasonló piros hólyagok viszont egy csúnya gombabetegség tünetei. Ez a tafrina és két módon védekezhetünk ellene ökológiai gazdálkodásban. Az első, a teljesen kímélő Polyversum gombaölő gomba. A mostani időjárásban már használható. Az ellenállóbb őszibarackoknak ez elegendő. A kifejezetten érzékenyek és a nektarinok azonban csak rézzel, mégpedig a CUPROXAT rézkészítménnyel védhetők meg. Azért ezt használjuk, mert az őszi érzékeny a rézre és ez az egy szer tartalmaz olyan keveset, ami még nem bántja a növényt, de még valóban használ.

Hogyan “használjuk” a katicákat?

Aki ismeri a levéltetvek és a katicák szaporodását, fejlődését, az ingyenes természetes biológiai növényvédelmet is alkalmazhat. Nem kell hozzá más csak figyelem.

Már a metszéseknél találkozhatunk a fák törzsén lapuló katicákkal. Az ilyenkor végzett lemosó permetezés (narancsolajjal és egyes esetekben hozzákevert rézzel) nem üli meg őket, de nem is szeretik, ezért a jó biokertész összeszed belőlük amennyit csak tud és átteszi egy olyan csalinövényre (pl.: bodza), amely direkt nem kap lemosót. Legközelebb akkor keressük őket, amikor virágzik a cseresznye, meggy, hajt a ribizli. Ilyenkor már nagyobbak, közel a peterakáshoz és mivel az első levéltetvek általában az említett gyümölcsökön jelennek meg ezért oda tegyük őket. Többségük nem repül el, vagy visszamegy ha békén hagyjuk őket és oda teszi a petéit ahol biztosan találnak majd kaját a kicsinyei. Amikor már lerakták a petéket, végezhetünk egy gyérítést pl. narancsolajjal, hogy kissé visszafogjuk a tetveket amíg ki nem kelnek a kis katicák. A katica lárva állapotai nem hasonlítanak a megszokott pettyes bogarakra, de érdemes megismerkedni velük. Ők több levéltetűt fogyasztanak, mint az imágó és mivel nem tudnak repülni, ezért ott “dolgoznak” ahova tesszük őket. Amikor kissé javul a helyzet a meggyen, cseresznyén és ribizlin, akkor keressük meg őket és tegyük fel a kajszikra, őszibarackokra, szilvákra és almásokra.

Utolsó információként hozzáteszem, hogy az őshonos hétpettyes katicát kiszorító nem kívánatos harlekin katicák konkrétan eleszik a vetélytárs elől a tetveket…

Miért jobb a bio palánta?

A biokertészkedés szempontjából három szintet különítenék el a palánták között. Első és legjobb, az olyan bio vetőmagból, magunk által nevelt palánta, amelyet időben (február végétől) vetnek el és a földje saját kertből származó talajt is tartalmaz. Második a biogazdaságokban ellenálló vetőmagokból előállított olyan palánta amely komposztot, bio trágyákat és biológiai növényvédelmet kapott. Harmadik pedig ismeretlen helyről származó palánták.

Ezek mindig szebbek és nagyobbak, mint a biók, aminek alapvetően 3 oka van:

Első hogy korábban vetik és fűtött üvegházakban nevelik, ezért nehezebben szokik hozzá a külső hőmérséklethez. Hamarabb megfázik, leromlik az immunrendszere, megbetegszik.

Második, hogy olyan műtrágyákkal növesztik szép nagyra, amelyek növelik a sejtek víztartalmát, ezáltal sokkal kívánatosabbá teszik a kártevőknek, kórokozóknak.

Harmadik, hogy felszívódó növényvédő szerekkel kezelik, melyek mérgezők lehetnek ránk és ha nem kapják, akkor anélkül találkoznak a kertünkben levő kártevőkkel, kórokozókkal, hogy felkészültek volna rá.

A nálunk kapható palántákat biogazdaságokban neveltük, ellenálló fajták válogatott magjaiból. Kizárólag bio komposztot, trágyákat és biológiai növényvédelmet kaptak. Két menetben vetettük, mérsékelten fűtött üvegházban, február végén és március elején.

Akár 1-1 darabot is érdemes vásárolni, mert ha megtetszik a fajta, akkor ezekről lehet magot is visszafogni (kivétel a Supersweet paradicsom, mert az hibrid).

Palántáink

Húsvét hétfőn kezdjük szállítani palántáinkat biogazdaságainkból Április 25-től értesítjük majd kedves vásárlóinkat, ha összeraktuk a rendelésüket és jöhetnek átvenni. Folyamatosan, két hétvégén is nyitva leszünk május 15-ig. A csomagok feladása is folyamatos lesz ebben az időszakban.

A palántákhoz kapcsolódóan megtartjuk hagyományos palánta-eper vásárunkat.

Április 27-én és május 11-én szombaton várunk mindenkit szeretettel.

14-18 óráig lesz a termelő budapesti telephelyünkön a XX. kerület Kende Kanuth u. 58-ban. Rendelés nélkül is lehet vásárolni, de aki biztosra szeretne menni, az itt tud rendelni:

SZAMÓCA

Itt tekinthető meg a Rescsik Biogazdaságban történő szamóca (földieper) előállításról:

VIDEO

Az első alkalommal csak azok kapják meg a paradicsom-paprika palántáit, akik az elsők között rendelték meg. Erről értesítést küldünk amint összeraktuk a rendelést. Szabad növényeink főként fűszerekből és gyógynövényekből lesznek. Aznap mindenki ingyenes biokertészeti szaktanácsot kaphat Székely Gyöngyvértől.

Rescsik László biogazdálkodónk pedig friss szamócát hoz eladásra. Aki nagyobb mennyiséget szeretne, annak érdemes lesz majd megrendelni. Az árakat az esemény előtt egy héttel fogjuk meghirdetni.

A második rendezvényünkön május 11-én ugyanez lesz a program, de akkor már ki is árusítjuk addig el nem kelt palántáinkat.

Legnépszerűbbek az alábbi fajták, melyek itt rendelhetők:

BIOKISKERT.HU

Black Cherry

fekete, aromás, bőtermő koktél, magas antioxidáns tartalommal

Ökörszív piros és narancssárga

Klasszikus, vékony héjú, lédús, nagy bogyójú paradicsom

San Marzano

Lucullus típusú, pürének és aszalásra is alkalmas fajta

St. Pierre

Ellenálló, aromás, lének befőzésre is szuper

Supersweet

A legédesebb paradicsomunk, egészséges, bőtermő

Fehérözön

Klasszikus TV paprika, amely kis igényű és vírusrezisztens

Piros Kaliforniai

Fantasztikus nagy bogyójú fajta, amely frissen, grillezve, vagy ajvárként is közkedvelt.

Újdonságok a káposztaféléink és salátáink.

Legkülönlegesebbek ázsiai salátáink, melyek tulajdonképpen levélkáposzták. Ide tartozik a Golden Frills, a Rouge Metis és a Wasabino. Gyönyörű, finom és egészséges növények minden kertbe és konyhába!

Három gyönyörű, fodros, színes tépősalátát is kínálunk a paradicsomok mellé. Ezek a Lollo Bionda, Lollo Rossa és az Amerikai barna.

Káposztaféléink közül jó néhány kifejezetten biokertbe javasolt fajta. A Prémium brokkoli például olyan kitűnő fajta, amelynek nem aprózódik el a virága, azaz egy szép nagy fejet nevel.

A Rosella bimbóskel ugyancsak nagy hozamú fajta, amely egész télen szedhető. Két kelkáposztánk eltérő tenyészidejű, ezért a Futár a nyári fogyasztást szolgálja, a Vertus pedig eltehető télre is.

Fejes káposztánk, az Amager friss fogyasztásra és savanyításra is kitűnő.

A leveles kelek nagyon keresettek és a vörös színváltozat csak nálunk kapható. A hagyományos zöld termeli a legnagyobb zöldtömeget, a Nero di Toscana a legfinomabb aromájú, a Lila pedig a legtöbb tápanyagot tartalmazza. Ma már a modern, egészséges konyhák reformélelmiszerei.

Nagyon kedveltek a különböző karalábék. Legkorábbi a Blaro, amely szabadföldben is szuper jól fejlődik, nagyon finom, zsenge a Lanro, a Gigant pedig egészen későig a földben maradhat és még 5-6 kilósan sem fásodik.

Akinek már van leadott palánta rendelése, az is nyugodtan rendelhet még, mert egyben kezeljük.

Indítsuk be növényeink immunrendszerét!

Erre sok eszközünk van, de legfontosabb a megfelelő vízháztartás, amihez most sajnos locsolnunk kell.

Legkíméletesebb, valóban hatékony immunerősítő kondicionálók a gyógynövény tartalmú Fitokondi készítmények. Külön létezik Lágyszárúakra (veteményes) és fásszárúakra (gyümölcsös) ható formája. Utóbbinak ugyanaz a hatóanyaga, csak mivel keményebb a fák bőrszövete, ezért hosszabb idő kell a felszívódáshoz, így pluszban hozzátettek illóolajakat. Ez azt jelenti, hogy a fásszárúakra való is használható a veteményesre, dísznövényekre.

Az összes algás készítményt is ilyenkor alkalmazzuk.

Az Agrosol Liquid az első szabadföldi CO2 trágya. Ez a különleges bio készítmény rendkívüli módon megerősíti a növények immunrendszerét. Gyorsítja a növekedést, erősíti a gyökérzetet és a lombozatot is. Szántóföldi kultúráknál akár egy tonnával megnöveli a hektáronkénti termésmennyiséget. A kezelt növények aszálytűrése is jelentősen javul.

Az Agrosol Liquid egy speciális, mikornizált CO2 tartalmú kalcium ásvány és egy alga keveréke. A növény szöveteibe jutva kémiai folyamatok indulnak be, melynek hatására felszabadul a CO2, ami sokszorosára emeli a fotoszintézist, ezen keresztül pedig a növény fejlődését. Az alga arra készteti a növényt, hogy a keletkező tápanyagokat a gyökér és hajtáscsúcsba irányítsa.

Jelenleg az Agrosol Liquid a leghatékonyabb bio növénykondicionáló, használata azonban technológiai fegyelmet igényel. Mivel be kell juttatni a növény légzőnyílásain, ezért csak akkor lehet permetezni, amikor nyitva vannak a légzőnyílások (sötétedéstől, reggel 8-ig) és a lehető legkisebb cseppmérettel, hogy a mikronizált részecskéket ködszerűen terítsék. Javítható a hatás pár csepp PrevB2-vel.

Másik nagyon fontos információ, hogy csak a legintenzívebb növekedési időszakban igazán hatásos. Lágyszárúaknál ez  a 2-6 lombleveles állapot, fáknál pedig a kis levélkezdemények megjelenésétől, az első levelek teljes kifejlődéséig tart.

Most vethető magok

A dughagymák közül már csak Sturont tudunk adni vegyszermentes verzióban. Ezt viszont zöldhagymának egész nyáron lehet vetni, ezért érdemes rendelni ameddig még van.

Mostanra már teljes a kínálat az uborkákból, tökfélékből, melyek már vethetők. A babok, kukoricák, céklák, nyári saláták és spenótok ugyancsak földbe kerülhetnek már.

A Biokiskert biodinamikus vetőmagkínálata Itt található:

BIOKISKERT VETŐMAGOK

A Bio-Gazdabolt vegyszermentes vetőmagjai pedig itt:

BIO-GAZDABOLT VETŐMAGOK

Meglévő magaságyásból is varázsolhatunk magasított dombágyást!

Nem tudunk mindenhova elmenni megépíteni saját fejlesztésű Bio-Gyömbér magasított ökológiai dombágyasunkat, ezért sokak kérésére összeállítottuk a “csináld magad” verziót, Ebben megtalálhatók a speciális hozzávalók és egy 10 részes videóban az építés fázisai.

A lényeg, hogy az ágyás szélessége 1,2-1,5 méterig terjedhet, mert egyrészt ezt lehet kényelmesen oldalról gondozni, másrészt erre méreteztük a speciális öntözőrendszert, melyet mi gyártunk.

Többet itt olvashatnak róla:

Bio-Gyömbér magasított ökológiai dombágyás

VIDEO

A csomag tartalma:

Teljes öntözőrendszer (kérés alapján 10 méteres hosszig)

Oltóanyag a szerves anyag mag beindításához

Vetőmagok, palánták kérés alapján az aktuálisan vethetőkből

 

Mire van még szükség ezeken kívül?

Egy legalább 45 cm magas erős keretre, amely megtartja a föld súlyát.

Termőföldre (ha van már normál ágyás, akkor elég ami benne van), egy 5 méteres ágyáshoz 2-2,5 m3-re.

Nagyobb fadarabokra, gallyakra és levágott fűre (ehelyett jó a szalma, vagy nagy mennyiségű falevél)

Amire nincs szükség:

faapríték, kész komposzt, tuja, diólevél, fenyőtű.