Biokert Magazin 17

Leírás

Bio palánta vásárunk

Május 11-én szombaton kiárusítjuk addig meg nem rendelt, illetve értesítéseinkre nem reagáló megrendelőink számára félretett készleteinket.

Ahogy ígértük, aki már februárban, vagy március elején rendelt palántát, azt kiértesítettük, hogy még áprilisban átveheti.

Aki ez után rendelt, annak legkésőbb május 8-án megy az értesítés. Ha valaki rendelt, de nem kap tőlünk emailt május 9-ig, az kérjük először is nézze meg a levelezőjében a spam, vagy levélszemét mappát, mert előfordul hogy értesítésünket oda teszi a számítógép. Ha ott sem talál értesítést, akkor legyen szíves keressen meg minket, mert akkor lehet hogy nem is kaptuk meg a rendelését a webáruházban.

Akinek aktív rendelése van és minden beérkezett hozzánk a palántái közül, azt először emailben, aztán sms-ben, végül telefonon próbáljuk majd elérni. Akit sehogy sem tudunk utolérni, illetve nem keres minket, annak 11-én töröljük a rendelését, mert az élő zöldségnövény palántákat nem tudjuk minőségromlás nélkül tovább tárolni.

Az utolsó zöldségpalánta rendeléseket május 8-án éjfélig fogadjuk.

Május 11-én 14 órakor órakor nyitjuk meg a palánta vásárt. Aki nem tudott rendelni bizonyos fajtákból, mert már kifogyott a készlet abból amit szeretett volna, azoknak érdemes lesz körülnézni, mert minden évben visszamarad néhány darab a különleges fajtákból is.

Ugyanazon a napon 14 órától utoljára jön idén Rescsik László biogazdálkodó epervásárt tartani Budapesti telephelyünkre. (1203 Bp. Kende Kanuth u. 58.)

Miért jobb a bio palánta?

A biokertészkedés szempontjából három szintet különítenék el a palánták között. Első és legjobb, az olyan bio vetőmagból, magunk által nevelt palánta, amelyet időben (február végétől) vetnek el és a földje saját kertből származó talajt is tartalmaz. Második a biogazdaságokban ellenálló vetőmagokból előállított olyan palánta amely komposztot, bio trágyákat és biológiai növényvédelmet kapott. Harmadik pedig ismeretlen helyről származó palánták.

Ezek mindig szebbek és nagyobbak, mint a biók, aminek alapvetően 3 oka van:

Első hogy korábban vetik és fűtött üvegházakban nevelik, ezért nehezebben szokik hozzá a külső hőmérséklethez. Hamarabb megfázik, leromlik az immunrendszere, megbetegszik.

Második, hogy olyan műtrágyákkal növesztik szép nagyra, amelyek növelik a sejtek víztartalmát, ezáltal sokkal kívánatosabbá teszik a kártevőknek, kórokozóknak.

Harmadik, hogy felszívódó növényvédő szerekkel kezelik, melyek mérgezők lehetnek ránk és ha nem kapják, akkor anélkül találkoznak a kertünkben levő kártevőkkel, kórokozókkal, hogy felkészültek volna rá.

A nálunk kapható palántákat biogazdaságokban neveltük, ellenálló fajták válogatott magjaiból. Kizárólag bio komposztot, trágyákat és biológiai növényvédelmet kaptak. Két menetben vetettük, mérsékelten fűtött üvegházban, február végén és március elején.

Akár 1-1 darabot is érdemes vásárolni, mert ha megtetszik a fajta, akkor ezekről lehet magot is visszafogni (kivétel a Supersweet paradicsom, mert az hibrid).

Eper vásár

Rescsik László biogazdálkodónk friss szamócát hoz eladásra. Aki nagyobb mennyiséget szeretne, annak érdemes megrendelni, mert a szabad készletek általában 16 óráig elfogynak.

Május 11-én szombaton várunk mindenkit szeretettel.

14-18 óráig lesz a termelő budapesti telephelyünkön a XX. kerület Kende Kanuth u. 58-ban. Rendelés nélkül is lehet vásárolni, de aki biztosra szeretne menni, az itt tud rendelni:

SZAMÓCA

Itt tekinthető meg a Rescsik Biogazdaságban történő szamóca (földieper) előállításról:

VIDEO

 

Palántáink

Legnépszerűbbek az alábbi fajták, melyek itt rendelhetők:

BIOKISKERT.HU

vagy

Bio-Gazdabolt

Black Cherry

Ez a fajta rendkívül hálás, fürtben érik és nagyon bőtermő. Nevével ellentétben kívülről nem fekete, csak barnás sötét bordó. Belül azonban nagyon sötét színű, amely a többi paradicsomnál jóval magasabb antioxidáns és flavonid szintjét jelzi. Ezek az anyagok élettani szempontból nagyon fontosak. Különböző betegségek esetén (pl.: daganatok) kifejezetten javallott a fogyasztásuk.

Inkább finom, aromás íz, mint túlzott édesség jellemzi. Folyton növő, ezért támrendszer, de legalább karó kell mellé.

Ökörszív piros és narancssárga

Klasszikus, vékony héjú, lédús, nagy bogyójú paradicsomok. Az ökörszív paradicsomok egy egész fajtakört foglalnak magukba, amelyeknek minden változatát magáénak érzi valamely nemzet. Ilyen például a német ochsenherz, a francia Cuor di bue, vagy az angol oxheart. A Biokiskert webáruházában két típus is kapható, a klasszikus piros és a különleges narancssárga.

Ez a kiskertek legkedveltebb fajtája, évről-évre ebből fogy a legtöbb. Féldeterminált növekedésű, ezért karózni kell. Finom, édes, leveses, nagy méretű bogyója valóban szív alakú. Levelei vékonyak, erős napsugárzás hatására összecsukja őket. Paradicsomlének ez a legfinomabb!

San Marzano

Hosszúkás, nagy méretű bogyói lucullus típusúak. Sokan keresik friss fogyasztásra is ezt a finom, erős húsú paradicsomot. Igazi klasszikus, amely karózást igényel nagy termetes és bőséges termésmennyisége miatt. Napjainkban egyre népszerűbb az aszalt paradicsom, aki otthon is meg szeretne próbálkozni ezzel a tartósítási módszerrel, annak mindenképpen ezt a fajtát ajánljuk!

Újdonságok a különleges salátáink.

Legkülönlegesebbek ázsiai salátáink, melyek tulajdonképpen levélkáposzták. Ide tartozik a Golden Frills, a Rouge Metis és a Wasabino. Gyönyörű, finom és egészséges növények minden kertbe és konyhába!

Három gyönyörű, fodros, színes tépősalátát is kínálunk a paradicsomok mellé. Ezek a Lollo Bionda, Lollo Rossa és az Amerikai barna.

Meghoztuk az újabb adag évelő rukkola és szarvasagancs útifű szállítmányunkat is. Mindkét évelő növényt salátaként fogyasztjuk, egész évben. Olyan kisigényűek, hogy akár egy sziklakertben, vagy balkonládában is szépen teremnek. Levelük egészséges és nagyon finom.

Szenvednek az őszibarackok a tafrinás levélfodrosodás és a tetvek miatt…

Nézzük meg közelről, alaposan a friss hajtásvégeket! Az őszibarack levéltetű színe ugyanolyan, mint a levélé, ezért nehéz észrevenni. A védekezés sem könnyű, mert makacs jószágról van szó. Elsőként narancsolajjal próbálkozzunk, ez a PrevB2. 50 ml kell 10 liter vízbe, és alaposan le kell permetezni esti órákban. A kezelés 4-5 naponként ismételhető. Ha találunk tetveket, akkor először kezeljük le PrevB2-vel, majd 2 nappal később tafrina ellen Polyversum élő gombaölő gombával. Ha nincs tetű, de fodrosodnak, pirosodnak a levelek, akkor kezdjünk a Polyversummal, csak előtte távolítsuk el a teljesen deformálódott leveleket. A Polyversumos kezelés a gyümölcsmoníliára is jó hatású.

Itt tekinthetnek meg róla videót:

VIDEO

A fák erősítésére érdemes a PrevB2 mellé 1 dl gyógynövényes Fitokondit is tenni a permetlébe.

Támadnak a cseresznyelegyek!

Amikor bio gyümölcsről beszélgetünk, akkor először biztosan a kukacos-bio cseresznye fog témaként előjönni. Nézzük mi az igazság?

A cseresznyefának több betegsége és kártevője van, mégis szinte csak erről esik szó. Az európai cseresznyelégy őshonos faj, ami folyamatosan jelen van a faunánkban és a cseresznyék mellett a kevésbé savas meggyeket is károsítja.

Tavasz közepén kikel a légy a talajba ásott rejtekéből. Innentől azt várja, hogy elkezdjen érni a cseresznye, ekkor kiválaszt egy olyan gyümölcsöt amelynél biztos abban hogy beérik, így utódjai képesek lesznek kifejlődni. Minek alapján választ? A lehető legnagyobb, leghamarabb érni kezdő, azaz elsőként sárguló gyümölcsöt keresi. Ezt használjuk ki egy optikai csapdával, a sárga ragadós lappal.

Sokan nem tudják mi ez és hogyan kell használni. Nem azonos a mindenhol kapható sárga ragadós csapda lapokkal. Ennek a színkódja eltér attól, amelyikkel például a liszteskéket fogjuk a veteményesben.

Másik nagy különbség az, hogy a cseresznyelégy a gömbölyű felületet keresi, ezért össze kell tekerni félcső formára a lapot. Ehhez a két sarkán levő lyukat össze kell húzni a csomagban található dróttal.

A cseresznyelegyek mindig a nap felől, felülről támadnak, ami azt jelenti hogy a déli, felső oldalon kell kihelyezni a legtöbb sárga ragadós lapot. A védelmet lehet fokozni több lap kihelyezésével (egy közepes fára elegendő a csomagban levő 6 db lap), vagy illatcsapdával, amely fokozza a fogások számát.

A problémákat tovább fokozza, hogy megjelent az amerikai cseresznyelégy is, amelyik két héttel korábban károsít. Ez egyrészt azt jelenti, hogy hosszabban kell védekezni, ami akár kétszeri kihelyezést is szükségessé tehet, másrészt pedig, hogy immár a korai érésű fajták sincsenek biztonságban.

A kihelyezés ideje előretolódott, így már a kisebb méretű zöld gyümölcsnél érdemes kiakasztani. Fontos, hogy szedéskor ezeket a lapokat is távolítsuk el, mert a hasznos rovarok, sőt madarak is beleragadhatnak.

Évek óta “kukacos cseresznyét termő” fáknál fontos a talaj fertőtlenítése is, ilyenkor azonban már értelmetlen.

Az égig érő fák védelme szinte lehetetlen, ezért kora tavaszi metszési időszakban érdemes kezelhető méretű koronaformát kialakítani. Aki lustaságból azzal a közhellyel jön, hogy “legyen valami a madaraknak is”, az legyen tisztában vele, hogy a fa tetején rohadó gyümölcs a cseresznyelegyek és a monília fészke, amely lehetetlenné tesz bármilyen védekezést.

Vegyszeres kertészetekben olyan mérgező permetszereket használnak, melyeknek egészségügyi várakozási ideje van és minden hasznos rovart is megölnek. A bio ültetvényekben olyan ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket használnak, amelyek az emberre és melegvérű állatokra nem mérgezők, semmilyen hatással nincsenek, sajnos azonban hiába természetes készítmények, a hasznos rovarokat ezek is “viszik”. (természetes piretrin és spinozád) Ez az oka, hogy mi nem javasoljuk őket. A nálunk kapható Rovarpor virágból állítható elő az egyik, használatát ilyen célra azonban a hasznos rovarok védelme miatt nem ajánljuk.

Védekezzünk a gyümölcsmolyok ellen!

Az almafélék, szilvák “kukacosságát” nem legyek nyüvei okozzák, mint a cseresznyénél, hanem különböző molyok hernyói. Ezek mind éjjeli, rejtett életmódú rovarok, ezért nehéz a védekezés. Léteznek szelektív, bio készítmények ellenük, de az alkalmazás idejének megállapítása nagyon nehéz. Erre szolgálnak alma és szilva feromoncsapdáink. Magát a permetezést DIPEL-el végezzük, amely egy olyan baktérium, ami csak a lepkehernyókra hat.

Nagyon jó hatásfokú védekezést jelent az éjszakai lámpázás, amit kiskerti verzióban egy-egy szúnyoglámpa segítségével mi is megvalósíthatunk.

Miért vessük helybe a tökfélék magjait egy biokertben?

Amikor palántát nevelünk, akkor kiültetéskor meg fognak sérülni a gyökerek. Ekkor a mélységi növekedés helyett az oldalirányú és a hajszálgyökerek fejlesztése kerül előtérbe. Az olyan erős főgyökerű növényeknél, mint a kabakosok ez azt jelenti, hogy nem alakul ki 1 méter mély gyökérrendszer, így a vizet és a tápanyagot csak a felszínhez közeli rétegekből szerzi a növény. Ez az oka, hogy a helybe, fészekbe vetett tök, uborka, cukkíni sokkal erősebb, ellenállóbb, mint amelyik palántaként került a kertbe. A dinnyéknél azonban az érési idő miatt jobb a palántanevelés alkalmazása.

A sárgadinnyék közül helybe vethető a rövid tenyészidejű Petit gris de Rennes és a nagyon késői, akár fóliában is termeszthető Hógolyó.

Felhívom a figyelmet a ReinSaat lisztharmatra toleráns fajtájára, Hale’s best Jumbo-ra, amely szintén vethető helybe.

A cukkinik, patisszonok és spárgatökök mindenképpen fészekbe kerüljenek, ne palántázzuk!

Érdemes végignézni a ReinSaat cukkini vetőmag kínálatát, ahol olyan különlegességek is kaphatók, mint a Temprano, de Argelia futó cukkini, amelyet akár egy kerítésre, vagy egy balkonrácsra is futtathatunk, vagy a kifejezetten virágjáért termesztett Costates Romanesco , ami a modern gasztronómia kedvelt alapanyaga.

Létezik persze extra bőtermő és mag nélküli verzió ( Zuboda) is.

A Hokkaido tökök, kis termetű, édes, különleges sütőtökök. A biotermesztés nagy kedvencei, melyekből nálunk 4 fajta is kapható.

A valódi sütőtökökből hatalmas választékot nyújtunk. A klasszikus orange és óriás tökök mellett méretben, színben és ízben is szinte minden megtalálható. Ezek nagyon hálás növények, amelyek a gyomot is elnyomják és túl sok öntözést sem igényelnek.

Most vessük fészekbe az uborkákat is!

Mindig támaszték mellé! Nagyon sok rezisztens hibrid is létezik, amelyek az uborka legfontosabb betegségeinek (lisztharmat és peronoszpóra) ellenállnak. Akinek ezek nem szimpatikusak, azoknak a ReinSaat tud ellenálló, nem hibrid uborka fajtákat ajánlani.

A dísztökök közé tartozik a LUFFA tök is, amelyből a természetes mosogatószivacsot nyerik. Itt látható videó róla:

VIDEO

Ezt is lehet kapni nálunk és most kell vetni!

A Biokiskert biodinamikus vetőmagkínálata Itt található:

BIOKISKERT VETŐMAGOK