Biokert Magazin 18

Leírás

Hasznos fonalféreg készítményeink és Artis Pro rovarölő gomba

A talajlakó kártevők ellen igazán hatékonyan május végéig védekezhetünk. A leghatékonyabbak hasznos fonalféreg készítményeink, melyek rendkívül szelektívek és elég drágák.

A Nemastar idén kifejezetten népszerű, mert országszerte nagy a lótücskök kártétele. Nagyon sok olyan kertben is jelen van, ahova nem vittek be trágyát. Legnagyobb veszélyben a fóliás kertészetek vannak, de a frissen művelt veteményesben is órák alatt letarolhatják a drága palántákat.

Aki nem vette észre idejében, az már könnyen lecsúszhat a hatékony védekezésről, mert a Nemastar csak júniusig kapható.

Érdemes most körülnézni a kertben és ha látunk kártételt, azonnal megrendelni nálunk a Nemastart, mert semmi mást nem tudunk ajánlani helyette, sőt, még a vegyszeres gazdaboltokban kapható mérgek is egyre hatástalanabbak ellenük.

Hasonló a helyzet a cserebogár pajorokkal. A Nematop talán az egyetlen gyepben hatékony megoldás a kerti cserebogár ellen, amely egyrészt a fű foltszerű elhalását, másrészt a “vakondjárást” okozza. Ezt már a kertfenntartók többsége tudja és tőlünk szerzi be a Nematop-ot. Magasított ágyásokban inkább a nagyobb cserebogarak pajorjai okozhatnak pusztítást. Ellenük is jó megoldás a Nematop, de ott egy év múlva biztosan meg kell ismételni a kezelést, mert ez csak a fiatal lárvaalakokat “viszi”, a fejlődésük viszont 3 évig tart a talajban.

Az ARTIS Pro hatékonysága sajnos messze elmarad elődétől a sima ARTIS-tól, ami a rovarokat illeti. Erre sajnos már nem igazán mondható el hogy számottevően gyérítené akár a lótücsök, akár a cserebogár pajorok számát. Semmiképpen nem javaslom ilyen célra. A káros fonalférgek ellen és a hosszútávú kártevő gyérítésre tökéletes. Pontosan emiatt azonban végig kell gondolni a használatát, mert utána a következő szezonig nem lehet sem Nematop-ot, sem Nemastart használni!

Mini petefürkészeink

Idén három héttel hamarabb kaptuk meg az első adagot mini petefürkészeinkből, de mik is ezek igazán és mire jók?

Nálunk honos mini darazsakról van szó. Hazánk talán legkisebb rovarai (kb. egy gombostűfej negyede), melyek petéjüket lepkék petéjébe teszik, ezáltal megölve azokat, így egyáltalán nem kelnek ki hernyók. Elsősorban a kukacos paradicsomért, paprikákért felelős gyapottok bagolylepkére árusítják, de rendkívül sok egyéb lepkekártevő ellen használható. Nagyon fontosak például a gyümölcsmolyok (pl.: az alma, szilva kukacosságát okozók) ezeknek az időpont miatt már csak a második rajzását tudja megfogni, de aki az elsőt megakadályozta pl. Dipellel, annak innentől egy már biztonságot jelent. Jó a káposztalepkék, a bukszusokat tarra rágó hernyók és még sok más hasonló jószág ellen.

A gyártó ugyan nem tartja alkalmasnak rá őket, de szinte minden biogazdánk jelezte, hogy a petefürkészek használatával csökkent a levéltetvek és liszteskék száma is.

Mindenképpen érdemes kihelyezni ezeket a hasznos “kapszulákat”, melyről itt nézhetnek meg videót:

VIDEO

Egy kapszula 10 m sugarú körben képest teljesen megakadályozni a hernyók kikelését 4 hétig. 4000 db különböző fejlődési fázisú lárva van benne, melyek 3 hétig folyamatosan kelnek, majd egy hétig élnek kifejlett alakban és leteszik a petéjüket. Igaz, hogy természetesen is jelen vannak a kertekben, de a normál populáció méretük igen kicsi, amely nem képes arra, hogy számunkra kedvező módon gyérítse a kártevőket. Ez az egyedsűrűség természetes módon visszaáll, ezért a folyamatos hatás miatt 4 hetente cserélni kell a kapszulákat.

A gyártó hibernált állapotban szállítja nekünk szigorú hűtőláncban, melyet mi is fenntartunk. Sajnos olyan érzékeny, hogy még hűtve is csak 2 hétig tartható nyugalmi fázisban, utána kezdődik a kikelés és ha egyszer 10 fok fölé melegszik, akkor már visszafordíthatatlan a folyamat. Nem kell félni tőlük, hiszen egyrészt szabad szemmel alig észrevehetők, másrészt hiába darazsak nincs olyan szervük, amellyel csípni tudnának.

Almások aktuális problémái

Alapvetően lisztharmat nyomait látni az érzékeny fajtákon és ilyenkor rágják be magukat észrevétlenül azok a mini hernyók amelyeket az almamolyok és egyéb gyümölcsmolyok tesznek a fákra peték formájában. Ők okozzák az almások “kukacosságát”.

Előző számainkban már volt szó arról, hogy feromon csapdáink elsődlegesen detektálásra, azaz a molyok rajzásának figyelésére szolgálnak, amely alapján igen pontosan tudunk biológiai szerekkel permetezni. Kiskertesek számára ez a szer elsődlegesen a DIPEL, amely egy csak hernyókra ható szelektív bacilus.

Vannak azonban akik gyérítésre használják a feromoncsapdákat és többet helyeznek ki.

Mások egyszerű szúnyoglámpákat tesznek az almafák alá, amely meglepően hatékony az éjszakai életet élő gyümölcsmolyok ellen.

Most már a fent említett petefürkészeink is megoldják ezt a problémát.

A lisztharmat csúnya és makacs probléma, amely azonban csak a különösen fogékony fajtákra jellemző. A biogazdálkodásban kerüljük ezek használatát és szinte alig van gondunk ezzel a kórokozóval.

Eddig enyhe esetekben narancsolajat (PrevB2), komolyabb előfordulásnál pedig ként javasoltunk. Utóbbi sajnos egyrészt égethet, másrészt pedig elpusztítja a ragadozóatkákat.

Tavaly kezdtünk el használni egy új bio készítményt, amely tökéletesnek bizonyult a lisztharmat elleni harcban. Ez a Prosilicon. Még a köszmétén (piszke, vagy egres) pusztító szürke amerikai lisztharmatot is elpusztította.

 Esők után melegszik az idő, hamarosan támadnak a gombák

Az aszályos ősz és tavasz után végre megérkezett a csapadék. Az idő pedig folyamatosan melegszik. Ezek a tényezők együtt tökéletesek a gombák szaporodásához. Aki most az egész kertet lepermetezi Polyversummal, az nem nagyon tévedhet.

Ez egy olyan gomba, amely miközben megtapad a növényen azt ellenanyag termelésre serkenti. Ily módon beindítható a növények immunrendszere, ami egy hét alatt látható is, mert sokkal erősebb, sötétebb, szebb lesz az egész kert. Miközben a növény felületén szaporodik, felhasználja az ott található mikrobákat, így a kórokozó gombákat és baktériumokat is “letisztogatja” a növényről. Végül pedig egy kórokozók számára “áthatolhatatlan” élő fóliaként 2 hétig beborítja a növényt.

Miket vessünk május közepétől?

Májusban lekerülnek a legkorábban elvetett növények és minden biokertész töri a fejét, hogy mit vessen utánuk, hiszen szinte mindenféle zöldséget elültetett már.

Vegyük sorra mit, mi után érdemes.

Ilyenkor szedjük ki a salátákat, korai spenótokat. Ezek talán a leghálásabb elővetemények, mert ugyanilyen levélzöldségeken kívül minden mehet utánuk.

A paradicsomok, paprikák jó része ültethető most, de a megfelelő fejlettségű palánták egészen június végéig kikerülhetnek szabadföldre, sőt egy részük helybe is vethető még május végéig. Ezek csak nyár végén fognak teremni, akkor viszont “leválthatják” az addigra kifáradt paradicsomokat.

Másodvetésből nálunk is kapható még minden paradicsom fajta, amely leválthatja a borsót, a korai sárgarépát, levélzöldségeket.

Május 23-24-én leltározzuk palántáinkat, utána újra elérhetők lesznek telephelyünkön (Bp. XX. ker. Kende Kanuth u. 58.). Sok szállító céggel kapcsolatos reklamációt kaptunk, ezért többé nem adunk szállításba zöldségpalántát, telephelyünkön azonban a készlet erejéig válogatni is lehet rendelés nélkül.

Olyan különlegességek is újra kaphatók (korlátozott mennyiségben), mint például a poloska ellen is “védekező” , bio nemesítésű Ruthje, vagy a vadparadicsom. Vannak még ökörszív és lucullus paradicsomok mindkét színben, feketék közül koktél (Black Cherry) és óriás (Tchornij Prinz). Befőzők közül az óriás Brutus és a legellenállóbb ACE.

A kifejtő és szárazbabok egészen június végéig vethetők, a zöldbabok pedig még tovább. Érdemes még vetőmagot vásárolni. A ReinSaat nemesítésű különleges babok vetőmagja visszafogható, így magasabb áruk már második évben megtérül. A babok betegségeire ellenálló, rezisztens bio fajták is kaphatók. Ilyen például a Domino, a Caruso a Cupidon a Faraday a Major a Neckar Gold a Saxa és a Valdor.

Szintén hálás másodvetemények a különböző kabakosok. Közülük a dinnyék már csak egy.két hétig vethetők fészekbe, végleges helyükre.

A tököknél az olyan különlegességekre hívnám fel a figyelmet a ReinSaat biodinamikus kínálatában, mint a virágjáért is termesztett Costates Romanesco cukkíni,  a szivacs előállításra alkalmas Luffa, a sokféle Hokkaido és egyéb különleges sütőtök.

Ide tartoznak még az uborkák, amelyeket egészen nyár közepéig vethetünk fészekbe. Fontosak a ReinSaat kínálatban a bio nemesítésű ellenálló és rezisztens fajták, mint például az Arola, Suyo Long vagy Gergana kígyóuborkák, a vírusoknak ellenálló, bőtermő Hokus, és Shintokiwa a La Diva peronoszpórára rezisztens salátauborka.

Káposztafélék közül már csak a karalábék, a leveles kelek, az őszi karfiolok, – brokkolik és az ázsiai levélzöldségek működhetnek. Ezeket azonban már takarni kell a földibolhák ellen.

Palántáink közül még kaphatók a leveles kelek, karalábék és kelkáposzták.

Folyamatosan vethetők a céklák, a paszternákok, a tarlórépák, sárgarépák közül a Nantes típusú rövid tenyészidejű fajták.

Levélzöldségek közül nyáriak, a mángoldok, a jégsaláták, római saláták, tépősaláták,

zöldhagymának már csak dughagymáról érdemes ültetni, ebből azonban nálunk is csak pár dobozzal van már.

Itt az ideje a kukoricák vetésének is. Csávázatlan formában már csak néhány fajta kapható, melyek többsége hibrid (   ), hazánkban csak az Aranymazsola érhető el a szabad elvirágzású fajtaként. Itt lépnek a képbe a ReinSaat nem hibrid, bio vetőmagjai. Közülük is kiemelkedő az Ashworth, a Damaun, a Mezdi és a True Sweet Gold. Fontos, hogy mindegyiknek visszafogható a magja, ha megfelelő távolságra vannak egymástól, hogy ne legyen átporzás.

Csigák a biokertben

Akár bio, akár nem, a csigák sok problémát okoznak. Egy biokertész azonban a csapdázást és a futókacsát részesíti előnyben.

Erről Itt tekinthetnek meg videót:

VIDEO

Több bioban alkalmazható irtószer is létezik ezek azonban nem szerepelnek a kínálatunkban.

Katica különböző alakjai

Új munkatársunk érkezett, aki mindenki máshoz hasonlóan megkérdezte tőlem, hogy mi az a soklábú borzalmas kártevő a növényeken. Ez adta az okot hogy ismét bemutassam a katicát.

A kedves pettyes bogár csak az egyik fejlődési fázisa, amely mellesleg nem is a legtöbb tetűt pusztítja. A lárva formák szorgalmasabbak és ami fontos szárny nélküliek, így ha áttesszük őket egy másik növényre amelyről le akarjuk takarítani a tetveket, akkor ott maradnak.

Most például a cseresznyékről kezdjük áttelepíteni őket a szilvákra, őszikre.

íme a fejlődés különböző szakaszai:

 

NE PUSZTíTSUK!!!

 

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 18” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük