Biokert Magazin 19

Leírás

Polyversum a biokertész segítője a gombabetegségek ellen.

Ez egy élő gomba (Pythium Oligandrum), amely kis mennyiségben a talajban és a levegőben is megtalálható. Elég régen rájöttek, hogy “megeszi” a többi gombát, azaz felhasználja őket saját szöveteinek felépítésére. A kutatások azonban megmutatták, hogy ennél jóval többre képes. A növény felszínére jutva, elsőként “megkapaszkodik”, azaz gombafonalait bemélyeszti a növény felső szövetei közé. Ez kb. 6 órát vesz igénybe, a permetezés után, tehát eddig nem kellene lemosnia sem esőnek, sem öntözővíznek. A párás környezetet szereti, sőt később az esőt is.  Visszatérve ahhoz a tényhez, hogy behatol a növény szövetei közé, ez egyben azt is eredményezi, hogy a növény immunrendszere beindul és elkezd ellenanyagokat termelni a “behatoló ellen”.  A biológiai növényvédelemben ezt rezisztencia indukálásnak hívják. Ez az oka annak, hogy első használata után láthatóan szebbek, erősebbek lesznek növényeink. Második fázisban elkezdni feloldani, majd beépíteni a növény felületén található szerves anyagokat, amibe beletartoznak a kórokozó gombák, baktériumok is. Az alapos tisztogatással annyira elszaporodik a növényen, hogy 10-14 napig szinte egy élő fóliát alkot a növény felületén. Ilyenkor a “kiszorítás elve” alapján nem enged be kórokozókat a növényhez. Ahogy elfogy a táplék, gyérülnek a telepei, majd lekopik. Ekkor azonban már beindította a növény immunrendszerét és megölte a  kórokozókat.

Minden növényen ugyanígy működik, ezért az hogy az engedélyokiratában évről-évre több növény szerepel, kizárólag a magyar hatóságok engedélyezi eljárásrendje miatt  tapasztalható. Minden olyan termék amelyre ráírják hogy gombaölő hatása van, ugyanolyan eljárás alá esik mint a legdurvább méreg és minden egyes növényfajra vonatkozó engedélyért sok millió forintot fizet a gyártó. Ez az oka annak, hogy a Világ számos országában minden haszonnövény kultúrában használt és engedélyezett “biológiai növényvédő szer”, nálunk pedig hivatalosan csak bizonyos növényeken alkalmazható olyan veszélyességi előírásokkal, mint egy kémiai gombaölő szer.

Véleményem szerint minden növényre ugyanolyan hatása van, ami azért kissé több mint egy vélemény, lévén az egyetemi kísérleteit (amelyből diplomadolgozat is született) is mi végeztük. Ez a jelenleg nálunk kapható leghatékonyabb biológiai gombaölő készítmény.

Ennek ellenére hazánkban sokáig csak biológiai csávázóanyagként tartották számon és kizárólag nagyüzemi felhasználásra szánták. A kis kiszerelést mi vezettük be a hobbikertes szegmensben azért hogy, aki szeretné, az elhagyhassa a réztartalmú készítményeket.

Mi a baj a jó öreg rézgáliccal és egyéb bioban is engedélyezett rezes növényvédő szerekkel? Az, hogy a réz kumulálódik a talajban, azaz ottmarad. Miért is használjuk? Hát gombaölésre. No most ezt a talajban is folytatja, aminek az egész talajélet látja kárát… viszi az összes hasznos lebontó és a növényeket segítő gombát.

Jelenleg a Polyversum az egyetlen olyan biológiai készítmény, amely meleg időszakokban (20 celsius-os maximum hőmérséklettől) ki tudja váltani a rezet. Kicsit drágább ugyan, de egyrészt annyival többet tud, másrészt dolgozunk, hogy olcsóbb legyen, hogy érdemes kipróbálni.

Vannak persze korlátai is. Nem jó például a lisztharmatra. Nem bírja a hideget ezért olyan hidegben fertőző gombákra, mint a tafrina, vagy a monília, csak részlegesen használható. Legfontosabb pedig hogy mivel gomba, minden gombaölő anyag elpusztítja (réz, kén, felszívódó gombaölők) minden olaj pedig lassítja a működését. Amikor azt mondják, hogy “nem hat”, az esetek nagy részében gombaölőkkel találkozik. Vagy előtte kezelték már a növényt valamivel, vagy olyan permetezőből juttatják ki amiben volt már gombaölő. Az is gyakori, hogy nem telik le a 6 órás megtapadási idő a következő nagy esőig, vagy erős locsolásig.

Aki biológiai növényvédelemmel kacérkodik, annak érdemes kettő permetezőt tartania. Az egyiket az élő készítményeknek.

Mini petefürkészeink

Idén három héttel hamarabb kaptuk meg az első adagot mini petefürkészeinkből, de mik is ezek igazán és mire jók?

Nálunk honos mini darazsakról van szó. Hazánk talán legkisebb rovarai (kb. egy gombostűfej negyede), melyek petéjüket lepkék petéjébe teszik, ezáltal megölve azokat, így egyáltalán nem kelnek ki hernyók. Elsősorban a kukacos paradicsomért, paprikákért felelős gyapottok bagolylepkére árusítják, de rendkívül sok egyéb lepkekártevő ellen használható. Nagyon fontosak például a gyümölcsmolyok (pl.: az alma, szilva kukacosságát okozók) ezeknek az időpont miatt már csak a második rajzását tudja megfogni, de aki az elsőt megakadályozta pl. Dipellel, annak innentől egy már biztonságot jelent. Jó a káposztalepkék, a bukszusokat tarra rágó hernyók és még sok más hasonló jószág ellen.

A gyártó ugyan nem tartja alkalmasnak rá őket, de szinte minden biogazdánk jelezte, hogy a petefürkészek használatával csökkent a levéltetvek és liszteskék száma is.

Mindenképpen érdemes kihelyezni ezeket a hasznos “kapszulákat”, melyről itt nézhetnek meg videót:

VIDEO

Egy kapszula 10 m sugarú körben képest teljesen megakadályozni a hernyók kikelését 4 hétig. 4000 db különböző fejlődési fázisú lárva van benne, melyek 3 hétig folyamatosan kelnek, majd egy hétig élnek kifejlett alakban és leteszik a petéjüket. Igaz, hogy természetesen is jelen vannak a kertekben, de a normál populáció méretük igen kicsi, amely nem képes arra, hogy számunkra kedvező módon gyérítse a kártevőket. Ez az egyedsűrűség természetes módon visszaáll, ezért a folyamatos hatás miatt 4 hetente cserélni kell a kapszulákat.

A gyártó hibernált állapotban szállítja nekünk szigorú hűtőláncban, melyet mi is fenntartunk. Sajnos olyan érzékeny, hogy még hűtve is csak 2 hétig tartható nyugalmi fázisban, utána kezdődik a kikelés és ha egyszer 10 fok fölé melegszik, akkor már visszafordíthatatlan a folyamat. Nem kell félni tőlük, hiszen egyrészt szabad szemmel alig észrevehetők, másrészt hiába darazsak nincs olyan szervük, amellyel csípni tudnának.

Levéltetű invázió után komoly vírusfertőzés várható

Sokan észlelték idén, hogy a tavaszi hosszú szárazság miatt fokozott levéltetű rajzás volt. Próbáltam mértékletességre inteni a lelkesen védekező biokertészeket. Mostantól azonban javasolom a sárga ragadós lapok használatát és egyes esetekben erős védekezést a berepülő anyatetvek ellen. Ennek az az oka, hogy rendkívül sok a vírusfertőzés a kiskerti növényeken. Ezek nem gyógyíthatók, maximum a terjedés lassítható.

Egészen új kórokozók is megjelentek, amelyek nagyon veszélyesek, sőt olyan karantén vírusok, amelyek miatt a növényvédelmi hatóság be is zárathat nagyüzemeket. A kiskertekben ez természetesen lehetetlen, de a saját és más hobbikertészek védelmében is tartsunk be minden védőintézkedést!!!

Első és legfontosabb, hogy vírusmentes szaporítóanyagot vásároljunk! Ez vonatkozik a vetőmagokra és a palántákra egyaránt, melyet a fémzárolt vetőmagok garantálnak. Ahol illegális vetőmag kereskedelem zajlik, ott ne számítsunk jóra, valószínűleg a legkülönlegesebb és legdrágább vetőmagok terjesztik a fertőzést, hiszen ezekre akkora a kereslet, hogy a kereskedő nem fog megsemmisíteni egyet sem, bármennyire gyanús is a növényegészségügyi háttér. Saját magunk is terjeszthetjük, ha nem tarjuk be a magfogás szabályait.

Fontos tudni, hogy attól hogy vírusmentes vetőmagot használunk, a növények később még megkaphatják a vírusokat, amelyeket elsősorban szívogató rovarok terjesztenek, tehát a rajzásukkor kell megfogni őket.

Léteznek olyan növényfajták is, amelyek rezisztensek bizonyos vírusokra, ilyen például a ReinSaat fémzárolt biovetőmag kínálatából a

Ugyanúgy, ahogy az embereknél, az erős immunrendszerű növények kisebb valószínűséggel kapják el a fertőzéseket, ezért mindenképpen javasolt a különböző immunerősítő növénykondicionálók használata. Ezek többsége keverhető a fő biológiai növényvédő szerekkel, így egyszerűen beilleszthetők a kiskerti technológiákba.

Kínálatunkban erre a célra ajánljuk a Fitokondit, az Agrosol Liquidet, az Algil-bio-t és a Humusolt.

Nézzük végig hatásukat és használatukat:

Fitokondi. Ez egy gyógynövényes permetszer, amely akár egy gyógytea, a benne levő alkaloidákon keresztül fejti ki hatását a növény működési mechanizmusainak befolyásolásával. Stabilizálja a vízháztartást, ezáltal gyorsítja az immunválaszt, javítja a védekezést. A beszívódás fokozása érdekében érdemes valamilyen olajos készítménnyel kijuttatni, mint például a narancsolajos PrevB2 (ez tetvek ellen is tökéletes), vagy a növényi Melius.

Az Agrosol Liquid az igazi nagyágyú. Ez egy olyan speciális ásványi anyag, amely képes gyorsítani, növelni a fotoszintézist, a benne levő algás összetevők pedig gyorsítják a növény keringését. A növekedési szakaszokban, illetve olyan káresemények után, mint a rágás, vagy jégeső elképesztő növekedést láthatunk, egyéb fenológiai fázisokban pedig az immunrendszer stimulálásában nincs kihívója. Ezt is érdemes olajos permetszerekkel keverni.

Az Algil-bio egy összetett bakteriális készítmény, amely a növény felületén fejti ki hatását és olyan baktériumflórát stabilizál a felszínen, amely (mint egy probiotikum) megvédi a növényt a kórokozók bejutásától.

A Humusol egy természetes huminsavas készítmény, amely a savas pH stabilizálásával éri el a kórokozók elleni felületi védelmet.

 Itt a kis NeemAzal. Hogyan használjuk?

Régóta vártuk, végre megérkezett a kis kiszerelésű NeemAzal. 50 ml, egy hobbikertész számára is megfizethető áron. Fontos tudni azonban, hogy a kis kiszerelés fajlagosan drágább, ezért akinek többre van szüksége, annak érdemesebb az 1 literes kiszerelést vásárolni, hiszen hűtve 2 évig eltartható.

Ez egy természetes, szelektív biológiai rovarölő szer. Ennek is vannak azonban rossz oldalai. Legfontosabb, hogy TILOS virágra permetezni, mert a virágporral bejuthat a beporzó és a hasznos, ragadozó rovarokba és azokat is elpusztítja. Tehát VIRÁGRA SOHA NE PERMETEZZÜNK NEEMAZALT!!!!!!!!!!!!!

Jelenleg ez a biokertész nagyágyúja a poloskák elleni küzdelemben.

Ahány poloska faj annyi tápnövény és annyiféle kezelés.

A paradicsomoknak van még kicsi ideje, de hamarosan ott is nagy gondokat fognak okozni az afrikai vándorpoloskák. Jelenleg legégetőbb kérdés a cseresznyéken. Néhány fa teljesen tele van vele és szívogatják az érésben levő gyümölcsöket. Ez hatalmas probléma, mert egyrészről rontja a gyümölcs minőségét, másrészt pedig bejutást enged a legtöbb rothadást előidéző kórokozónak. Tessék NeemAzalt használni amíg nem késő!

Másik nagy gondokat okozó kártevő, amely ellen tökéletes megoldást nyújt, az a burgonyabogár. A klasszikus biológiai készítmény a Novodor mellett immár ez is használható.

Megérkeztek a liszteskék, azaz üvegházi molytetűk

Ezek a bosszantó kis rovarok a káposztaféléket szeretik elsősorban. Sokan kérdezik mit lehet tenni ellenük egy biokertben? A sárga ragadós lapok nagyszerűen gyérítik. A narancsolajos (PrevB2, vagy Wetcit) permetszerek és mini petefürkészeink úgyszintén, ha azonban teljes védelmet szeretnénk, akkor ennek eszköze a Naturalis, vagy a NeemAzal.

Miket vessünk júniusban?

Májusban lekerülnek a legkorábban elvetett növények és minden biokertész töri a fejét, hogy mit vessen utánuk, hiszen szinte mindenféle zöldséget elültetett már.

Vegyük sorra mit, mi után érdemes.

Ilyenkor szedjük ki a salátákat, korai spenótokat. Ezek talán a leghálásabb elővetemények, mert ugyanilyen levélzöldségeken kívül minden mehet utánuk.

A paradicsomok, paprikák jó része ültethető most, de a megfelelő fejlettségű palánták egészen június végéig kikerülhetnek szabadföldre, sőt egy részük helybe is vethető még május végéig. Ezek csak nyár végén fognak teremni, akkor viszont “leválthatják” az addigra kifáradt paradicsomokat.

Másodvetésből nálunk is kapható még minden paradicsom fajta, amely leválthatja a borsót, a korai sárgarépát, levélzöldségeket.

Május 23-24-én leltározzuk palántáinkat, utána újra elérhetők lesznek telephelyünkön (Bp. XX. ker. Kende Kanuth u. 58.). Sok szállító céggel kapcsolatos reklamációt kaptunk, ezért többé nem adunk szállításba zöldségpalántát, telephelyünkön azonban a készlet erejéig válogatni is lehet rendelés nélkül.

Olyan különlegességek is újra kaphatók (korlátozott mennyiségben), mint például a poloska ellen is “védekező” , bio nemesítésű Ruthje, vagy a vadparadicsom. Vannak még ökörszív és lucullus paradicsomok mindkét színben, feketék közül koktél (Black Cherry) és óriás (Tchornij Prinz). Befőzők közül az óriás Brutus és a legellenállóbb ACE.

A kifejtő és szárazbabok egészen június végéig vethetők, a zöldbabok pedig még tovább. Érdemes még vetőmagot vásárolni. A ReinSaat nemesítésű különleges babok vetőmagja visszafogható, így magasabb áruk már második évben megtérül. A babok betegségeire ellenálló, rezisztens bio fajták is kaphatók. Ilyen például a Domino, a Caruso a Cupidon a Faraday a Major a Neckar Gold a Saxa és a Valdor.

Szintén hálás másodvetemények a különböző kabakosok. Közülük a dinnyék már csak egy.két hétig vethetők fészekbe, végleges helyükre.

A tököknél az olyan különlegességekre hívnám fel a figyelmet a ReinSaat biodinamikus kínálatában, mint a virágjáért is termesztett Costates Romanesco cukkíni,  a szivacs előállításra alkalmas Luffa, a sokféle Hokkaido és egyéb különleges sütőtök.

Ide tartoznak még az uborkák, amelyeket egészen nyár közepéig vethetünk fészekbe. Fontosak a ReinSaat kínálatban a bio nemesítésű ellenálló és rezisztens fajták, mint például az Arola, Suyo Long vagy Gergana kígyóuborkák, a vírusoknak ellenálló, bőtermő Hokus, és Shintokiwa a La Diva peronoszpórára rezisztens salátauborka.

Káposztafélék közül már csak a karalábék, a leveles kelek, az őszi karfiolok, – brokkolik és az ázsiai levélzöldségek működhetnek. Ezeket azonban már takarni kell a földibolhák ellen.

Palántáink közül még kaphatók a leveles kelek, karalábék és kelkáposzták.

Folyamatosan vethetők a céklák, a paszternákok, a tarlórépák, sárgarépák közül a Nantes típusú rövid tenyészidejű fajták.

Levélzöldségek közül nyáriak, a mángoldok, a jégsaláták, római saláták, tépősaláták,

zöldhagymának már csak dughagymáról érdemes ültetni, ebből azonban nálunk is csak pár dobozzal van már.

Itt az ideje a kukoricák vetésének is. Csávázatlan formában már csak néhány fajta kapható, melyek többsége hibrid (   ), hazánkban csak az Aranymazsola érhető el a szabad elvirágzású fajtaként. Itt lépnek a képbe a ReinSaat nem hibrid, bio vetőmagjai. Közülük is kiemelkedő az Ashworth, a Damaun, a Mezdi és a True Sweet Gold. Fontos, hogy mindegyiknek visszafogható a magja, ha megfelelő távolságra vannak egymástól, hogy ne legyen átporzás.

Aktuális lépés a monília ellen

Sokaknál okoz gondot a monÍlia két formája. Az elsőn, a hajtáselhalásos formán már túl vagyunk. Ez leginkább a kajszit és a meggyet érinti. Sokan tévesen nevezik ezt “tűzelhalásnak” a meggynél. Ilyenkor akár teljes ágak, sőt akár maga a fa is elhal. Jelenleg ez ellen a halott (fertőző) részek eltávolításával tehetjük a legtöbbet. Közvetlenül a metszés után a sebeket fertőtlenítsük ecsettel felvitt oltott mésszel, vagy réz (Cuproxat) és narancsolaj (PrevB2) keverékével. Ilyenkor takarítsuk ki a mézgás sebeket is melyek ellátásáról itt tekinthetnek meg filmet:

VIDEO

A másik megjelenési forma a gyümölcsmonília. Ilyenkor a gyümölcs egy barna pöttyből kiindulva koncentrikus körben megrohad, majd apró fehér pöttyükből álló körök jelennek meg rajta. Amelyik fa beteg, annál ez teljesen nem akadályozható meg, de a kár mértéke csökkenthető Polyversumos permetezéssel, amelyet akár érésben is megtehetünk. Szedés után ismét kapjanak egy Polyversumos kezelést a beteg fák, hogy a jövő évi rügyekbe már ne épüljön be a kórokozó.

Miért repednek meg a gyümölcsök?

Eddig a korai cseresznyéket sújtotta a repedés. Van ahol szinte nem maradt épp szem. Ez egyszerű fizikai jelenség, ami a szárazság után hirtelen jövő csapadék miatt következik be. Sajnos az éghajlatváltozás miatt egyre gyakrabban kell számítanunk időjárási anomáliákra. Nagyon forró, száraz időszakokra, melyeket felhőszakadások, jégesők tarkítanak. Ezek ellen nem vagyunk teljesen védtelenek. Egy új készítmény, a Prosilicon képes megerősíteni a gyümölcsök héját, így jelentősen csökkentve mind a bogyórepedés, mind pedig a napégés kockázatát. A benne található természetes szilikát ásványok beépülnek a növényi bőrszövetbe, így megerősítve azt. A Prosilicon erősen lúgos, ezért képes elpusztítani a lisztharmatot is, így a szőlőben, almában, tökféléknél és a köszméténél elengedhetetlen a biológiai védekezésnél, hiszen nem pusztítja el a hasznos gombákat ellentétben a kénnel és rézzel. Ez az oka, hogy technológiáinkban tökéletesen együtt használható például a Polyversummal és nem bántja például a mikorhizza gombákat.

Ami viszont fontos, semmivel nem keverhető permetezéskor, mert lúgossága miatt mindent kicsap!!!

Magunkról

Biztosan többen felfedezték már, hogy nagy átalakulásban vagyunk. Év eleje óta mi működtetjük a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt webáruházakat. Év végéig szeretnénk minden engedély nélkül forgalmazható termékünket a biokiskert.hu webáruházba áttenni. Ezen a sokkal kényelmesebb, szebb felületen így minden egyben megtalálható lesz.

A Tudástárban olvasható lesz minden ingyenes ismeretterjesztő anyagunk és természetesen folytatjuk a Biokert Magazin megjelentetését.

A Bio-Gazdabolt égisze alatt lesz elérhető minden szaktanács és néhány növényvédő szernek minősülő termék.

Az egy-egy növényről szóló személyes, vagy online szaktanács továbbra is ingyenes lesz, de komplex hobbikertre vonatkozó szaktanácsadásnak már lesz jelképes költsége, amelyet természetesen megnövel a kiszállás díja a helyszíni szaktanácsadásnál.

Gazdálkodók számára is kettéválik a szaktanácsadás módja. Konvencionális gazdálkodók számára kidolgozunk biológiai növényvédelmi technológiákat a szermaradvány csökkentés érdekében, de a minősített, illetve átálló biogazdaságok számára teljeskörű szaktanácsadással szolgálunk.

Személyi változások is lesznek cégünk életében.

Bordás Boglárka anyai örömök elé néz, ezért személyesen csak később találkozhatnak Vele kedves Vásárlóink és Gazdálkodóink. Ettől függetlenül az adminisztrációban továbbra is segít.

Bordás Virág új kollégánk, akivel a mindennapi ügyintézésben, a rendelésekkel kapcsolatban találkozhatnak a jövőben.

A szakmai hátteret továbbra is Székely Gyöngyvér biztosítja, de a mindennapi kiszolgálásban és a webáruház működtetésében már sokkal kevésbé fog részt venni. Elsősorban szaktanács formájában lehet majd megkeresni.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 19” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük