Biokert Magazin 2020/13

Add to Wishlist Created with Sketch.

Kedvencekbe!

Category:

Description

A BIOKERT MAGAZIN legújabb, aktuális száma csak a felirtakozottaknak megy ki emailben a bioszaktanács@gmail.com email címről!!!

Itt a Tudástárban mindig az előző szám olvasható. Itt lehet feliratkozni a legújabbra:

Biokert Magazin

Aki már regisztrált kérem nézze meg a spam listát is, mert a legutóbbi számot gyanúsan kevesen olvasták!

Elsőként Magyarországon rendelhető a spanyol csiga elleni védekezés nagyágyúja a NEMASLUG!

6 éve ismerjük és használjuk ezt a rendkívül hatékony élő készítményt, amely külföldön már sokfelé megoldotta az invazív spanyol csiga problémáját. Amíg az őshonos meztelencsigák egyszerű csapdázással is visszaszoríthatók, addig a betolakodó spanyol csigák közel százszoros szaporodási rátája megoldhatatlan feladatot ró a kertészekre.

Az internet tele van különböző trükkökkel, csigakerítésektől, tojáshéjporon keresztül a bio csigariasztó szerekig. Ezek azonban nem elégségesek egy spanyol csiga invázió esetén, amely a Dunántúlon már nagy méreteket öltött. Természetesen konvencionális ölőszerek is kaphatók, de felhívom a figyelmet, hogy több kutya elpusztult már tőlük!!!

Ez a hasznos fonalféreg készítmény fertőzésként kerül be a szapora spanyol csiga populációba. Azon kívül, hogy hatékonyan pusztítja az egyedeket, tovább is adják egymásnak. Semmilyen más élőlényre nem veszélyes, mert kizárólag csigákban él meg.

Egy-egy kertben is hatásos, de hosszantartó, nagyfokú gyérítés leginkább közösségi használattal érhető el. Csapdázással lehet a legjobb eredményt elérni, amelyről hamarosan videót is megosztunk.

A Nemaslug már előrendelhető!!!

Támadnak a gombabetegségek!!!

A gombák többsége ellen pedig a POLYVERSUM élő gombaölő gombánk adhat megoldást. Legfontosabb a mostani első kezelés, melyet én az egész kertnek javasolok. Ennek a biológiai növényvédelmi készítménynek mi végeztük az egyetemi kísérleteit, ezért pontosan ismerjük a hatásmechanizmusát és a helyes használatát.

Így nézett ki, amikor egy fitoftórával fertőzött paradicsom állományban egy tövet kezeltünk végig POLYVERSUMmal:

Összeérnek speciális  növényvédelmi technológiáink

Közel 10 éve kezdtem biológiai növényvédelmi fejlesztéseinket. Akkor még a legegyszerűbb növényi kivonatos, algás, aminosavas és bakteriális készítmények, rovarcsapdák mellett az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett réz- és kénkészítmények jelentették azokat a lehetőségeket, amelyeket használhattunk a kártevők és kórokozók ellen.

Biogazdaságainkban nem a természet, hanem az emberi egészség szolgálatát helyeztük a fókuszba. Sok alkut kellett kötnünk azért hogy megvédjük   a termést, vegyszermentesen.

Legnagyobb gondot a réz okozta, amely gombaölő tulajdonságánál fogva a talaj hasznos gombáit is rendkívüli módon károsította, miközben felhalmozódott, így hosszú időre tönkretette a talajokat. Ez annyira nagy probléma, hogy még a konvencionális (vegyszeres) gazdálkodásban is maximalizálják a réz hatóanyagok használatát, bioban pedig más gombaölő nem is volt a kezünkben.

Ekkor hozott hatalmas áttörést a Polyversum gombaölő gomba, melynek egyetemi és engedélyezési kísérleteinek egy részét is mi végeztük. Erre épülve dolgoztuk ki a gombák elleni élő készítményes komplex védelmünket.

Következő lépés a rovarok elleni védelem modernizálása volt. Itt első lépésben speciális, növényekből kivont, természetes hatóanyagokat, feromoncsapdákat szedtünk egy csokorba. Utána következtek a bakteriális és gomba készítmények, majd a hasznos fonalférgek.

Évről-évre fejlesztettük technológiáinkat úgy, hogy egyre közelebb kerüljünk a valóban természetes módszerekhez, élőlényekhez.

Közben megértettünk, hogy az ökoszisztéma szintjén kell gondolkodnunk és nem tehetjük első helyre önös emberi igényeinket. Meg kell alkudni a természettel. Azt és ott kell termelni, ahol megfelelőek a körülmények, hiszen az egészséges talajban teremnek egészséges, jó ellenálló képességű növények, amelyek valóban megvédhetők biológiai készítményekkel.

Véleményem szerint a talajt nem „megújítani”, hanem folyamatosan javítani kell, egy életen át. A természet igényeit nézve, tulajdonképpen javítani sem kell, mert, ha békén hagynánk, akkor szépen beállna egy ökológiai egyensúly, amiben minden jól érzi magát, ehhez azonban az embernek el kell tűnnie ebből a rendszerből. A koronavírus járvány miatt lecsökkent emberi tevékenység szinte azonnal a természet térnyerését hozta, ami jól mutatja, hogy nem a Földért kell aggódnunk, hanem magunkért.

A talaj az élet alapja, ezért a mi érdeklődésünk, tevékenységünk is ebbe az irányba fordult és szerepet vállaltunk a talajélet egészséges működését segítő technológiák és készítmények fejlesztésében.

Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható, biológiai készítményekkel valóban védhető növényfajták kiválogatása jelentette a következő kihívást. Ma már közel 1000 fajtát tartalmazó vetőmag- és cserepes növény választékunk egyedülálló és mindegyik megállja a helyét a biokertekben.

Gyümölcsfáink és bogyósaink kínálata szintén évről-évre bővül. Kizárólag olyan fajták kapnak helyet benne (régi magyar és modern nemesítésű rezisztensek egyaránt), amelyeknek kipróbáltuk és  megoldottuk a biokerti védelmét.

Eredményeinkre a konvencionális (nagyüzemi, nem bio) termelők is felfigyeltek. A biogazdálkodást ugyan továbbra is lehetetlennek tartották az árutermelés szintjén, de a vásárlói igények miatt szigorodó előírások lassan lehetetlenné tették eddigi vegyszeres védekezésük fenntartását. A szermaradványok kötelező vizsgálata, a zöldség-gyümölcskereskedelemben, a legdurvább hatóanyagok kivonása és az új kártevők, kórokozók megjelenése, új utak keresésére kényszerítették a gazdálkodókat.

Elsőként a rovaros rovarvédelmet próbálták ki, amelyet rendkívül profi, holland, belga és német cégek már 20 éve lehetővé tesznek hazánkban is. Az átlagos magyar fogyasztó nem is tudja, de a magyar, üvegházakban és korszerű fóliákban termelt zöldségek egy részénél már főleg hasznos rovarok védik a kártevőktől a termést.

Ez azonban nem bio!!!

Fenntarthatatlan, mesterséges ökoszisztémák ezek, melyeket folyamatosan újratelepítenek, irtanak, beavatkoznak és főleg elszigetelten tartanak. Céljuk a szermaradványok csökkentése a piac igényeinek megfelelően.

A gombák elleni védekezésben ugyancsak szerették volna lecsökkenteni a kimutatható mérgeket, ezért fordultak hozzánk. Több nagy kertészeti cégnél mi oldottuk meg a gombák elleni komplex biológiai védelmet. Ott találkoztunk a professzionális rovaros csapattal, akik nagyon nyitottak voltak a komplex biológiai növényvédelemre.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a valódi biokertek és biogazdaságok hasznos rovar faunáját, felszaporítsuk, bevonzzuk, telepítsük és fenntartsuk. Ehhez szükség van egy „banknövény” rendszerre, melyre legújabb kutatásaink irányulnak.

Teljes biológiai növényvédelmi rendszerünk a BIOGAZDABOLT oldalunkról érhető el!!!

Élő rovaraink

Egy beállt biokertben a hasznos rovarok többsége megtelepszik.

Az általunk növényvédelmi célokra forgalmazott élő, hasznos rovarok két részre oszthatók. Az egyikbe azok tartoznak, melyeket úgy szeretnénk elszaporítani adott helyen, hogy stabil legyen a létszámuk és bármikor harcra készek legyenek növényeink szolgálatában. Melyek tartoznak ide?

Az őshonos földi poszméhek.

Ezek az aranyos kis élőlények nem szoktak bántani senkit. Leginkább a dongókra hasonlítanak, nagy, szőrös potrohukkal, szorgalmas zümmögésükkel. A kaptár egészen kis létszámú, de nagyon intenzíven poroznak. Mézet ugyan csinálnak, de csak annyit amennyire a lárváik felneveléséhez szükség van. Néhány hónap múlva kinevelnek 3-4 anyát, amelyek kirepülnek és ha megfelelő helyet találnak, akkor megtelepszenek a kertben, vagy a környéken.

Ők a legaranyosabb rovaraink…

Nézzék meg a kihelyezésükről szóló videót:

VIDEO

Az őshonos kétpettyes katicák

Legtöbben őket vásárolták idén, aminek a brutális levéltetű rajzás volt az oka. A hagyományos hétpettyes és az invazív harlekin katicák lárváinak megjelenésével már kevesebben rendelik, pedig ők az igazi „gyors reagálású hadtest”. Aki banknövényeket használ, annak egy betelepítés elegendő. A nagyobb termetű katicafajokkal ellentétben a kétpettyesek képesek több nemzedéket létrehozni rövid időn belül, azaz tartják a lépést a tetvekkel. Amikor pedig kevés a tetű, le tudják lassítani a fejlődésüket, ami egyedülálló.

Gyümölcsfák ragadozóatkái

Ez egy Európában honos ragadozóatka, amely fásszárúakra telepítve, képes folyamatos védelmet biztosítani minden fitofág atka ellen, a takácsatkától a dió gubacsatkán keresztül a szőlő gubacsatkáig. Megfigyeléseink szerint azokon a fákon, cserjéken és kordonos növényeken (pl. szőlő, kivi), amelyekre feltelepítettük, más kártevők száma is csökkent.

Katicabogár gyapjas pajzstetű ellen.

Ez a faj Újzélandból származik és nem marad életben a magyar klímán, ezért invazív elszaporodásától nem kell félni. A dísznövényekkel behurcolt gyapjas pajzstetvek ellen azonban tökéletes, hosszútávú védelmet jelent. A dézsás és benti (szoba, télikert, üvegház) növényeken áttelel és nagyobb növényállomány esetén folyamatosan táplálkozik a kártevőkkel.

Ragadozó poloskák (Orius fajok)

Tökéletes megoldást nyújtanak a tripszek ellen.

Nem őshonosak és a hazai téli fagyokat nem bírják, egy szezonban viszont képesek elszaporodni zárt termesztőberendezéseken kívül is. Ehhez azonban sok virágos növényre van szükség.

Másik csoportba azok tartoznak, amelyek általában megtalálhatók egy biodiverz kerti faunában, de a létszámuk kevés ahhoz, hogy látszódjon a tevékenységük. Ezeket mesterségesen felszaporítjuk és amikor lecsökken a populációjuk, akkor pótoljuk.

Tipikusan ilyenek a fürkészek.

Legrégebben a Lepkehernyók elleni fürkészeket használjuk.

Az előállító cég kizárólag gyapottok bagolylepke ellen ajánlja, mi azonban sok éve figyeljük a hatásukat és ki merem mondani, hogy minden lepkepetét parazitálnak. Idén ki akartuk próbálni, hogy az almamoly ellen is teljes körű megoldást nyújtanak-e, de sajnos a forgalmazó nem szállította le időben az idei első kapszulákat, így megfigyeléseinket elhalasztottuk jövőre. Azt biztosan állítom, hogy a gyümölcsmolyok második rajzását parazitálja. Magában akkor már nem ad elég védettséget, mert addigra már 50% körüli a fertőzöttség, de két Dipeles kezeléssel kombinálva már megoldja a problémát.

A gyakori lepkekártevők közül valóban a gyapottok bagolylepke a legnagyobb ellenfél. Tőle kukacos a paradicsom, a paprika és a virágok bimbója. Egyre több növényen okoz problémát. Egy kapszula kihelyezésével 10 méter sugarú körben elfelejthető ez a kártevő, egy sem fog kieklni. Ugyanez a helyzet a káposztalepkénél, a bukszusokat károsító puszpángmolynál és a fügéket rágó ligetmolynál. Természetesen nagyon sok egyéb hernyókártevőt felsorolhatnánk még, de fontos tudni, hogy a fürkészek általában csak megelőzésre használhatók, tehát ha kikeltek a hernyók, már csak a Dipelt permetezhetjük.

A Levéltetű fürkészdarázs a kifejlett tetveket is megeszi, de sokkal kisebb mértékben, mint a kétpettyes katicák. Kiegészítő kezelésként azonban célszerű használni a levéltetű fertőzés első szakaszában, mert elkerülhető a nagy mennyiségű tetű kikelése.

Az Üvegházi molytetű elleni fürkészek elsősorban a kisebb liszteskefajokat parazitálják, de őket is a rajzás időszakában érdemes használni. A káposztaféléket többféle faj károsítja, ezek egy része túl nagy nekik, ennek ellenére használatával jelentősen csökken a kártétel.

Rovarmágnes virágaink

Ahhoz, hogy a hasznos rovarok megtelepedjenek a kertben, nekünk is tennünk kell. Ehhez elsőként virágokat kell ültetni. Ezt tehetjük elszórva ökológiai gyepekben, virágszigetekben, de akár cserepekben, termesztőládákban is. Ma már a fóliás nagyüzemi technológiáinkban fontos helye van a telepített, sőt a mobil virágoknak is.

Létrehoztunk egy új kategóriát a biokiskert.hu webáruházunkban, amely minden „rovarbarát” biokertész segítségére lehet. Ebben összegyűjtöttük az összes olyan virágos növényt (bio- és vegyszermentes vetőmagot, palántát és cserepes növényt), amelyek táplálékot, vagy élőhelyet adnak a hasznos élő szervezeteknek. Minden leírás elején látható a virágzás ideje, így összeállítható egy teljes virágzási sor. Felhívom azonban a figyelmet, hogy sárga és lila (pirostól a kékig) virág mindig legyen. Első a ragadozókat, második a beporzókat vonzza leginkább.

A bio virágmagtermesztésről nézzek meg az alábbi videót:

VIDEO

Szaktanács a Biogazdabolt Csapatától

Hagyományos teljes körű helyszíni szaktanácsadás.
Ilyenkor személyesen kimegyek a biokertbe és közösen átnézzük, megbeszéljük az egészet. Végül leülünk és leírjuk a biokert további kezelésére, fejlesztésére vonatkozó részletes szaktanácsot. Ebben az esetben helyszínen, készpénzben lehet kifizetni a szaktanácsadás díját.

Online teljes körű szaktanácsadás. Ennél pontosan a helyszíni szaktanács zajlik le, de személyes jelenlétem helyett messenger, vagy skype alkalmazáson keresztül nézzük végig a kertet. Amikor megbeszéltük az igényeket, küldünk egy díjbekérőt a „szemle” utáni telefonon megállapodott szaktanácsadói díjról. Ennek kiegyenlítése után küldünk egy írásbeli nagyon pontos kezelési javaslatot a teljes kertre. Ebben minden biológiai növényvédelmi kezelés benne lesz, pontos leírással (keverési dózisok, szerek, azok alkalmazása, stb)

További újdonság, hogy minden szaktanácshoz mellékelünk egy biológiai növényvédelmi szolgáltatási ajánlatot. Munkatársaink a szükséges kezeléseket el is végzik, amennyiben erre igény van.

Nagy teljesítményű permetezőink alkalmasak speciális kezelések elvégzésére is. Ilyenek például a magas fák biológiai szerekkel, élő készítményekkel történő kezelése. Ez azért fontos, mert más kertészek gépeiben mindig szokott maradni annyi méreg, amellyel az érzékeny élő készítményeket (pl: élő gombaölő gombák) megölik.

Másik fontos különbség, hogy ezek a gépek olyan erővel fújják ki a permetet, hogy megnyitják a kártevők által védekezésként elzárt területeket.

A levéltetvek pédául összepöndörítik a hajtásvégeket, leveleket, az aknázómolyok befúrják magukat a levéllemezbe, a kabócák bolyhokat, habokat termelnek saját védelmükben. Ez a gép, nagy nyomással megnyitja ezeket a “búvóhelyeket” és hatékonyabbá tesz olyan egyszerű szereket mint például a narancsolaj.

VIDEO

Munkatársaink egész évben képesek egészségügyi metszések és sebkezelések elvégzésére gyümölcsfákon.

Szakszerű és hatékony csiga- lótücsök- és cserebogárpajor irtást hasznos fonalféreg készítményeinkkel, az arra alkalmas időszakban.

Vállaljuk gyümölcsösök telepítését, karbantartását ökológiai gyeppel, virágszigetekkel (gépi kaszálás).

Mulcsozott, bakhátas ágyások kialakítását, rendezését.

Mindezek mellett továbbra is építjük professzionális magasított ökológiai dombágyásainkat az év bármely szakában.

Élő online tanfolyamaink otthonról kényelmesen

Komplex biológiai növényvédelmi technológiáink sehol máshol nem sajátíthatók el teljeskörűen, csak élő tanfolyamainkon. Eddig csak téli időszakban, főként Budapesten tartottuk ezeket. A járvány miatt azonban mi is nyitottunk az online megoldások irányába. Ez mindenkinek kényelmesebb és egészen messze élők is hozzájuthatnak így a megfelelő ismeretekhez.

A három legnépszerűbb tematikájú tanfolyamot hirdetjük meg, melyek kapcsolódhatnak egymáshoz. Hétfői napokon kerülnek megrendezésre az előadások. Választhatóan délelőtti és esti időpontban. Egy tanfolyam három, egymást követő hétfőt jelent. Az előadások kétórásak lesznek, élőben. Lehetőség lesz konferenciabeszélgetésre, tehát interaktív a tanfolyam. Emellett írásos anyagot is küldünk emailben.

Felvett anyagot nem küldünk és nem járulunk hozzá a felvételhez és terjesztéshez!

Elsőként hallgatható június 29-től a Komplex Biokertek kialakítása.

Saját biológiai növényvédelmi rendszerünkre alapozva adunk gyakorlati megoldásokat egy hasznos élőlényekre épülő biokerti ökoszisztéma létrehozására.

A kurzus részét képezik a veteményes, a gyümölcsös, a madársövény, az ökológiai gyep kialakítása és működése, a mai magyar klímaviszonyok között.

Beletartoznak a professzionális biológiai növényvédelem alapjai a növénytársítástól, az élő készítményeken keresztül a hasznos rovarok betelepítéséig.

Másodikként a Biológiai növényvédelem -zöldség tanfolyamot, végül pedig a gyümölcs tanfolyamot tartjuk.

A jelenleg is problémákat okozó kártevők és kórokozók elleni hatékony, korszerű biológiai védekezés lehetőségeit mutatjuk be. Ide tartoznak a növényi kivonatoktól a gomba- és rovarölő gombákon és a hasznos fonalférgeken keresztül egészen az élő hasznos rovarokig az általunk kidolgozott komplex technológia.

Szó lesz még a növénytársításról, védőnövényekről, fajtákról és a tápanyagellátásról. Megnézzük a különböző kiskerti zöldségtermesztési technológiai megoldásokat a magasított ágyásoktól, a mélymulcson keresztül a különböző öntözési lehetőségekig.

Akinek gyümölcsfái, vagy bokrai vannak, arra nehéz évek várnak a klímaváltozás miatt. Egyre több és eddig nem látott kártevő és kórokozó nehezíti a biokertészek dolgát. Az ellenük történő védekezéshez az alapoktól kell ismerni az ökológiai gyümölcstermesztést. Ezen a tanfolyamunkon faj- és fajtaismeret mellett szó lesz a biodiverzitás növeléséről, az ökológiai gyepekről, virágszigetekről, beszóródás elleni védelemről.

További információkért keresse a Biokiskert.hu weboldalt, vagy írjon a bioszaktanacs@gmail.com email címre!

Hűtött kiszállítás az új lehetőség

Hosszú ideje próbáltuk megoldani érzékeny, hűtött, élő készítményeink, rovaraink szállíthatóságát. Most végre sikerült. Speciális hőtartó csomagolásban, jégakkuval, express kiszállítással adjuk fel őket. Ez nem jelent tökéletes hibernációt a legnagyobb hőségben, de a kikelés csak a megérkezés után indul be.

Az így szállított rovarok már nem hűthetők vissza, a megérkezés napján ki kell helyezni őket. A kihelyezés módjáról a Bio-gazdabolt youtube csatornáján nézhetnek meg videókat ITT:

VIDEO

Gyorsítsuk meg az érést, tegyük édesebbé a terméseket!

Ebben a hűvös, esős időben vontatott az érés. Paradicsomnál gyakori az ún. zöldtalpasság, és sokkal kevésbé koncentrált a gyümölcsök-zöldségek íze.

Ma már létezik olyan, természetes készítmény, amely felgyorsítja a cukrok beépülését és a különböző anyagok koncentrálódását a termésekben. Ez az Alga K+. Érdemes kipróbálni. Egy adag nagyon sok kezelésre elég és eltárolható.

Akadályozzuk meg a bogyók repedését, a baktériumok és a liszharmat pusztítását!

Ezt egy bio készítmény, egyszerre meg tudja oldani, sőt, valójában napégés ellen fejlesztették ki, ezért azt is megelőzné, de az ablakon kinézve, erre a tulajdonságára egy ideig még nem lesz szükségünk…

Ez a szer, a vadonatúj PROSILICON.

Természetes szilikát ásványok keveréke, melyek beépülve a növények bőrszövetébe megerősítik azt. Figyelem, a termék lúgos, ezért ne keverjük semmivel, mert a permetezőben csapadékot képez!

Kifújás után azonban a növényen már minden, a technológiáinkban szereplő és webáruházainkban kapható készítménnyel kompatibilis. Nem bántja egyik élő készítményünket sem, ezért többek között a ragadozó atkákat megölő, lisztharmatra alkalmazott kéntartalmú, elavult permetszereket is kiváltja.

Tekintsék meg róla következő videónkat:

VIDEO

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

 

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Biokert Magazin 2020/13”

Your email address will not be published. Required fields are marked *