Biokert Magazin 26

Leírás

Fontosak a biokiskertek gyümölcsfái

Az elmúlt évtizedeket végignézve igencsak mostohán bántunk kertjeink értékeivel. A gyümölcsfák akár több generációnak adnak ételt, árnyékot, tiszta levegőt. Kezd visszatérni a szokás, hogy egy gyermek születésének örömére fát ültetnek a szülők, bár ma már ez sem a hagyományos dolog. Sokaknak nincs kertje, ezért titokban, különböző közterületeken (pl.: Népliget) ültetnek, mások pedig az új betegségek miatt állnak el például a diófák ültetésétől.

Én úgy gondolom, hogy egy régi magyar gyümölcsfa vad alanyon a legméltóbb gyermekeinkhez. Ezek élnek a legtovább és bár többségük nem rezisztens, hogy teljesen védett legyen egy-egy betegség ellen, de ellenállóságban nemigen veszi fel velük a versenyt semmi. Ez azt jelenti, hogy bár a legdurvább betegségek és kártevők megtámadják őket, végül megrázzák magukat és következő évben már egészségesen indulnak.

Mi több, száz éven felüli ilyen fát gondozunk és alig kell hozzájuk növényvédelmi kezelés. Néhány évente csinosítunk a koronán, kapnak egy-egy narancsolajos lemosást, egyébként csak akkor szólunk bele a természet dolgába, ha valami szörnyűség beüt.

  1. kép

Sajnos Magyarország hosszú, de már középtávú gyümölcsellátása sem áll biztos lábakon. Ezt a következő információkra alapozom:

  • Az unió más, komoly kertészettel rendelkező országaiban (Olaszország, Lengyelország, Hollandia) a támogatásokat termelt kilogram után adják, mégpedig igen bőkezűen, míg nálunk terület alapon. Ez sok mindent meghatároz. Először is, amikor például az olasz termelő 1 kg megtermelt epret (szamócát) exportban értékesít, akkor 3 eurót kap kilogrammonként. Ez az előállítási költségen felül már elfogadható hasznot is jelent. Ugyanehhez nálunk hektáronként számolnak annyi támogatást, ami az öntözésre sem elegendő. Érthető így, hogy az import gyümölcs miért ennyivel olcsóbb, nekik minden forint tiszta nyereség. Ez az oka, hogy a magyar termelők sorban adják fel. Ugyanez az oka annak hogy az import gyümölcsök nem jóízűek. Tudnának ők is finomat, de a támogatás miatt a lehető legnagyobb termésmennyiségre törekszenek, ami sem a fajták, sem a nagy mennyiségű műtrágya miatt nem teszi lehetővé a jó ízt, és beltartalmi értékeket. Ahhoz pedig hogy szállítható és tárolható legyen, értelenül szedik és vegyszerekkel kezelik.
  • Minden aktuális politikai rendszerünk másképpen kezeli a gyümölcstermesztést, ami a fák hosszú élettartama miatt elég komoly káoszt okoz. Most beszéltem egy konvencionális almatermelővel, aki 6 évvel ezelőtt uniós támogatással telepített egy intenzív almást és most állami támogatással kivágta. Úgy vélem többé nem próbálkozik ilyesmivel, ahogy azok sem akiket az import gyümölcs vitt csődbe.

Sokan tartanak egy újabb pénzügyi-gazdasági válságtól, ami ha bekövetkezik, akkor az import áruk mennyiségének csökkenésével és drágulásával jár majd. Vélhetően az akkor háztáji méretű gyümölcsössel rendelkezők, a feleslegeiket igen jól tudják értékesíteni majd, ezért szerintem jó befektetés a házikertek gyümölcsfákkal történő hasznosítása az önellátás mellett.

Miért ősszel vásároljunk szabadgyökerű gyümölcsfákat?

A faiskolák működéséből adódóan a legnagyobb választék fajtában és minőségben is ősszel van.

Amikor októberben partnereink kitermelik a fákat, akkor elsőként a termelők és persze a BioGazdabolt és Biokiskert csapata választja ki a legszebbeket. Utánunk válogathatnak a kiskertesek. Amit nem visz el senki, azt levermelik és tavasszal adják el.

2. kép

Persze attól még azok is lehetnek kitűnő minőségűek, de ha egy fajta abban az évben nagyon keresett, akkor biztos elfogy ősszel. Ilyen, amikor egy új betegség éri el az országot, vagy egyszerűen felfigyelnek valamire az emberek.

A kajszikat egy fitoplazmózis nevezetű új betegség támadta meg Európában, ami nem gyógyítható. Kiderült, hogy két fajta ellenáll neki, ebből az egyik az itt is forgalmazott Goldrich, ezért abban az évben egy sem maradt tavaszra.

Másik remek példa a szilvákat sújtó vírusbetegség, amely annyira elterjedt hazánkban, hogy alig maradt egészséges szilvafa. Vannak erre toleráns és rezisztens fajták. Amikor megismertettük az emberekkel a legfinomabb ízű, rezisztens fajtát a TOPTASTE-t (vagy Kulinariát), akkor abban az évben egy hónap alatt szinte teljesen elfogyott az ország összes nagy faiskolájában.

A Feketicsi meggy diadalútja pedig tökéletesen mutatja az információ terjedését. Ezt a fajtakört én is csak 6 évvel ezelőtt ismertem meg jobban. Következő évben egy kis faiskolával karöltve elkezdtük több helyen biogazdaságokban kipróbálni és hirdetni az embereknek. Aztán évről évre több tapasztalatunk lett róla és a kertészek egymásnak adták át az információkat. Idén már 3 faiskolával termeltettük ezt a fantasztikus fajtát. Persze a reklámunk több vásárlót hoz másoknak, mint nekünk, de nem bánjuk, mert ezekkel a fákkal csak nyer az ország bárkitől veszik is meg. Az egyik faiskolában már elfogyott, a másik nem ad nekünk az eddigi áron, mert drágábban tudja eladni, mint nálunk a webáruházban kapható. Szerencsére felkészültünk a rohamra és a harmadik termelőtől biztosan ki tudunk szolgálni mindenkit aki október 20-ig megrendeli ezt a fajtát.

FIGYELEM október 20 után nem fogadunk el több rendelést szabadgyökerű gyümölcsfára idén

Hogyan válasszunk gyümölcsfát?

Ebben az időszakban folyamatosan csöng a telefonom. Mindenki tanácsot kér hogy milyen gyümölcsfát ültessen. Vannak, akik egy pici kert egyetlen gyümölcsfáját akarják kiválasztani és vannak akik egy egész kis “birtok” sok ezer négyzetméterét szeretnék beültetni.

A  következő információkra biztosan szükségem van egy személyes konzultációhoz:

A kert földrajzi helye

A talaj kötöttsége és színe.

Fagyzugos-e a terület.

Milyen a domborzat?

alaprajz

fotók az ott levő növényekről, betegségeikről és a gyomflóráról. (ezeket akkor is készítsünk ha később szeretnénk szaktanácsot kérni!!!!)

Telefonon konkrét kérdésekre tudok csak válaszolni.

De nézzük a leggyakoribb kérdéseket, problémákat:

Az almákhoz, körtékhez, cseresznyékhez, mindenképpen kell porzó. Legjobb ha mi ültetünk, de ha kicsi a kert, akkor a környéken levő (200 m még tökéletes) gyümölcsfák is porozhatják. A többi fajnál sok önporzó fajtát is kínálunk, de ezt a leírásban feltűntetjük.

Az elrendezéshez fontos a fák várható koronamérete. A metszett koronaátmérő (ökológiai metszéssel kialakítható) nagyságrendileg a következő (vannak fajon belüli eltérések is)

3. kép

őszibarack, körte, birs, naspolya, intenzív almák kb. 3 m

normál cseresznyék, diók, régi almák, körték 6-8 m

datolyaszilva, kajszi, meggy, szilva, mandula 4 m

Kötöttebb, nedves talajokon inkább a régi típusú almásokat, Gönci magyar kajszit ajánlanék, Homokra a Cegléd környéki almákat, kajszikat, a Ford és Suncrest ősziket.

Ahol beteg gyümölcsfák vannak, vagy voltak, ott mindenképpen ragaszkodnék a rezisztens, toleráns fákhoz. Ez szilvánál a TOP sorozat, kajszinál a ceglédi arany, ceglédi bíbor és a Bergeron. Erősen monilia fertőzött helyeken az almások (kivéve a birsek) és datolyaszilvák mellett a Feketicsi meggy néhány TOP szilva és dió lehet jó választás.

Fagyzugos helyeken nem ültetnék barackokat, mandulát, fügét, datolyaszilvát.

FIGYELEM október 20 után nem fogadunk el több rendelést szabadgyökerű gyümölcsfára idén

Konténeres gyümölcsfáink

A gyümölcsfák telepítésénél gyakori panasz, hogy éveket kell várni az első termésre. Sokat segít ezen a konténeres gyümölcsfák telepítése.

A szabadgyökerű fákkal ellentétben ezek bármikor ültethetők, így most is. Általában néhány évvel “előbbre” járnak, mint szabadgyökerű testvéreik, így valamivel hamarabb fordulnak termőre. Legfontosabb ez a régi magyar fajtáknál, amelyek nagyon sok idő múlva kezdenek teremni. Ide tartozik a már termő korú, hatalmas Téli Arany Pármen, amely népmeséink “aranyalma fája” volt.

Idén a kajszik igen erőteljesek, jövőre várhatóan már megmutatják első gyümölcseiket. Ilyen például a Ceglédi óriás, Vagy a Gönci magyar kajszi. Konténeres cseresznyéik, meggyeink nem túl nagy méretűek, eredésük azonban biztos, ellentétben a szabadgyökerűekkel. Ilyenek például az Érdi bőtermő.

Másik csoportja a konténeres fáknak, a “szuperek”.

Ezek olyan fajták, amelyek valami miatt nagyon értékesek, így érdemes jobban “óvni” őket fejlődésük elején. Ide tartoznak például a tűzelhalásra rezisztens Cydora robusta birs, a sharka vírusra rezisztens Toptaste szilva, a fitoplazmózisnak ellenálló Goldrich kajszi, vagy a fagynak ellenálló Kajszilva, de említhetném nemes dióinkat a Milotait, az Alsószentivánit és kedvencemet a Tiszacsécsit. Ugyancsak ide tartoznak a kisnövésű cseresznyék, ( Sam, Techlovan, Carmen), amelyek igen ritkák, az óriási cseresznyék világában.

Külön kategória lett a datolyaszilva, melyből széles kínálatot tartunk.

4. kép

Csupa jót tudunk elmondani erről a gyümölcsről, melynek számtalan előnye van a hazai kiskertekben. Bőven terem, szépen édesre beérik, fagytűrő és gyönyörű szép. Gyönyörű gömbkoronája, hatalmas zöld levelei, illatos virágai és sárga termései miatt dísze a kertnek. Gyümölcse bőven terem és jól aszalható. Legfontosabb pedig hogy itthon egyenlőre sem kártevői, sem kórokozói nincsenek. Trópusi származása miatt a párás melegben is jól érzi magát, ezért azon ritka gyümölcsfák egyike, amely öntözött gyepbe is telepíthető.
Végül pedig érdekesség, hogy az ébenfákhoz tartozik, így fája rendkívül értékes!

Nálunk kapható a legtöbb fajta, így a Tipo, a Sharon, a Vaniglia, a Royo Brillante és a Hana Fu. Ellenálló képesség és termésmennyiség alapján én a Tipo-t ajánlom elsősorban.

Korlátozottan még kaphatók és telepíthetők bogyósaink, hiszen ezek is konténeresek.

Nagy kedvenc a Lubera Twotimer Sugana málna, a Loch Ness szeder, a rezisztens csemegeszőlőink

és újdonságaink, az olasz nemesítésű mogyorók a Tonde Longe Romagna és a Tonde Lange Gentile, melyek porzói egymásnak.

Én mindenkinek javaslom, hogy szerezzen be legalább egy Kazanlaki somot, mert azon kívül hogy egészséges a fogyasztása, sosem beteg, sokat terem, még kifejezetten nagyon finom is. Két hibája van, az egyik, hogy viszonylag lassan fordul termőre (mi már 3 éves, oltott növényeket adunk) és teljes érésben potyog. Ilyenkor ponyvát szoktunk aláteríteni.

Most a legjobb ültetni a szintén konténeres rebarbaráinkat. Aki szereti a belőle készült finomságokat, annak szuper növény, hiszen tavasszal ez az egyik legkorábbi “gyümölcs”, amely még az árnyékos helyeken is jól érzi magát.

Szeptemberben még epreinket is lehet ültetni, bár a készletek már végesek.

Jelenleg ezeket a szamóca palántáinkat lehet rendelni: Elsanta, Korona, Lambada

Hogyan ültessük el a fákat?

A fék ültetésénél legfontosabb, hogy annál nagyobb gödröt ássunk, minél nehezebb az ásás. Ez nem mazochizmus, hanem amilyen nehéz nekünk ásni, olyan nehéz a kis csemetének is növesztenie a gyökereit a kemény földben.

Második a fontossági sorrendben a beiszapolás, azaz a gödör feltöltése vízzel közvetlenül ültetés előtt.

Harmadik a szerves trágya. Ez biztosítja a fejlődés korai szakaszában a tökéletes tápanyagellátást. Erre tökéletesen alkalmas a Kertmester vödrös, vagy Gyümölcsözön zsákos fermentált trágya

Negyedik a különböző “tuningok” használata. Ilyenek lehetnek különböző bakteriális oltóanyagaink (Natur Terra, vagy Algil-bio), melyek a hosszútávú tápanyagokról gondoskodnak. Az Alginit ásványi trágya,  amely a szervetlen táplálékokról gondoskodik.Humin Power huminsavas készítmény, amelyik pedig megelőzi a hiánybetegségeket a tápanyagellátás harmonizálásával.

 Az ültetésről tekintse meg alábbi videónkat:
FIGYELEM október 20 után nem fogadunk el több rendelést szabadgyökerű gyümölcsfára idén

Késő őszi biológai növényvédelem:

Most a veteményes fertőtlenítése és tápanyagfeltöltése, a jövő évi termés megalapozása van soron.

Választanunk kell, hogy inkább a gombás fertőzések, vagy a talajlakó kértevők ellen akarunk ősszel védekezni. Ha idén taroltak a gombás fertőzések, akkor a TRIFENDERT javasolom. Ha nem akkor inkább az ARTIS pro-t oda ahova gyökérzöldségeket akarunk vetni jövőre.

A trágyákról, komposztokról már volt szó előző számainkban. Mi most veteményesbe a vödrös Kertmester trágyánkat javasoljuk, ahol pedig komposzttal keverve juttatják ki, ott a nitrogénben dúsabb Gyepmestert.

A gyümölcsfákat már hagyjuk “elaludni”, felkészülni a télre. Amit tehetünk, az a fán telelő kártevők feltelepülésének megakadályozása. Ezt úgy érhetjük el, hogy közvetlenül a föld felett szorosan a körbetekerjük és a törzshöz kötözünk egy darab hullámpapírt, fölé pedig egy ragadós övet. Így az olyan kártevők, mint például a téli araszolók bevackolnak a hullámpapírba, mert azt hiszik, hogy laza kéregdarab, amelyik pedig továbbindul azt elfogja a hernyóöv. A hullámpapírt november végén égessük el!

Mely tőlünk vásárolt készítmények romolhatnak el jövőre, mit mire használjunk most:

A fonalféreg készítményeket most azonnal ki kell juttatni, mert hamarosan megromlanak.

A Trifendert és Artist ha most nem használjuk el, de idén nyáron, vagy ősszel vettük, akkor tegyük mélyhűtőbe tavaszig, mert nem lesz baja. Amit tavaly, vagy most tavasszal vettünk azt most el kell használni.

A Polyversumot ha idén lejár, vagy már felbontottuk, akkor használjuk fel és gyorsan permetezzük a teljes kertre, mert még képes letisztítani a fák rügyeit, jövőre pedig már nem lesz használható.

A Natur Terra és Algil Bio bakteriális talajoltó készítményeinket mindenképpen juttassuk ki vagy közvetlenül a talajba, vagy a komposztba.

Mi érdemes vetni még?

Elsősorban a hagymásokat. Erre az őszi fokhagyma és vöröshagyma dughagyma a legjobb. Ide tartoznak a virágszigetekbe való hagymás virágok is. A mini krókuszok, gyöngyikék, íriszek, nárciszok, hóvirág olyan korán virágzanak, hogy már az első ébredő beporzókat kertünkbe csábítják, így a gyümölcsfák virágzásának kezdetétől jó lesz a porzás, sok lesz a termés. Különlegesség még az őshonos erdei ciklámen és a színes, illatos frézia, amely sokáig ott tartja hasznos rovarainkat. Nagyon megéri palántában venni a fürtös gyöngyikét, mert úgy még korábban virágzik és nagyon sok van egy cserépben.

5. kép

Az áttelelő levélzöldségek közül a Matador spenótot, a Humil és Téli vajfej salátákat érdemes vetni, de cserepes növényeink közül jó néhányat most lehet ültetni:

A metélőhagyma és metélő fokhagyma kis takarással télen is szedhető. A csokros, évelő sarjadékhagyma már kora tavasszal virul. A szavasagancs útifű és vad rukkola ugyancsak korai zöldségnövények, ami fontos lesz a kora tavaszi “zöldéhség” időszakában.

Érdemes kipróbálni egyetlen valóban áttelelő borsónkat a SIMÁ-t

Még mehetnek az ökológiai gyepek, melyekhez most javasoljuk a Mediterrán fűkeverék és a fehér, valamint vöröshere kijuttatását.

Zöldtrágya növények közül a mustárral próbálkozhatunk még.

Újabb (régi) szolgáltatásaink:

A rendelésekről emailben az info@biokiskert.hu email címen, vagy a 70-432-4951-es telefonszámon lehet érdeklődni 9-11 óra és 13-15 óra között.

Telephelyünkön (1203 Bp. Kende Kanuth u. 58.) Hétfőn, kedden, szerdán és pénteken továbbra is 8-16 óráig lehet átvenni a rendeléseket, közkívánatra viszont csütörtökönként későig 10-18 óráig leszünk nyitva, hogy munka után is tudjanak jönni vásárlóink.

Lehet jelentkezni helyszíni és telephelyi szaktanácsadásainkra egyaránt a gyomber.szekely@gmail.com email címen. Ilyenkor felmérjük a kert állapotát, megtervezzük az új telepítéseket, ágyásokat, öntözéseket. Éves biológiai növényvédelmi tervet készítünk az adott kertre.

6. kép

Szaktanácsadási, oktatási szolgáltatásaink mellé jövő évtől ismét felvesszük az ökológiai kertkarbantartást. Ez nem a hagyományos gyep-tuja ökosivatagok kezelését jelenti, hanem olyan speciális feladatok elvégzését, amelyek nehézséget jelentenek hobbikertészeknek. Ide tartoznak például az ökológiai gyümölcsfa metszések, sebkezelések, nagy fák permetezési munkái, fatelepítések, ökológiai gyepek kaszálása és magasított dombágyásaink építése.

Ezekre a szolgáltatásokra januártól lehet majd jelentkezni.

FIGYELEM október 20 után nem fogadunk el több rendelést szabadgyökerű gyümölcsfára idén

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 26” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük