Biokert Magazin 3

Leírás

Jó komposzt nélkül nincs biokert.

Mindennek az alapja a talaj, amelynek egészségét meg kell őrizni és folyamatos javításával érhető el több termés. A mesterséges talajokon működő rendszerek, ahol csak a növények támasztóközegeként használnak némi “talajnak tetsző tárgyat”, nem valódi ökológiai rendszerek. Ettől lehetnek vegyszermentesek, finomak, és egészségesek, de nem természetesek.

A biokertész legfőbb feladata a komposztálás, melynek során a szerves hulladékokat a talajban működő mikrobák és ott élő növények számára könnyen felvehető formába hozza. Nem boszorkányság, csak néhány szabályt kell betartani. Egyszerű komposztálót bárki el tud készíteni akár 4 db kidobott raklapból néhány szög és egy kalapács segítségével.

Közel egy évtizede építjük Bio-Gyömbér magasított ökológiai dombágyásainkat és segítünk biokertek kialakításában. Mindig, mindenhol elmondjuk hogy a veteményesek csak saját készítésű komposzttal fognak tökéletesen működni, amelyhez az ott képződő hulladékok és a konyhai szerves maradékok adják az alapanyagot.

Mindezek ellenére alig van olyan hely ahonnan következő évben ne keresnének azzal, hogy sajnos még nem sikerült saját komposztot előállítani, ezért segítsünk valahonnan bio komposztot beszerezni a számukra.

Sajnos akinek valódi, jó bio komposztja van, az nem fogja eladni, aki pedig eladja, annál nem lehet kideríteni, valójában miből és hogyan állította elő. A városi kertészeti cégek fő komposzt alapanyaga például a szmogos, piszkos összesöpört növényi hulladék.

Hullanak a levelek, altatjuk a pázsitokat, itt az ideje összerakni azokat a komposzthalmokat, amelyek a jövő őszi tápanyagot biztosítják majd a kertnek.

A legfontosabb, hogy ha komplex biokertünk van, azaz találunk benne veteményest és gyümölcsöst is, akkor rakjunk össze két külön halmot. Az egyikbe kerüljenek a falevelek és egyéb gyümölcsösből származó anyagok, a másikba pedig a veteményes, virágos maradványai. Ha ezt nem tudjuk megvalósítani, akkor csak átvizsgálás után használhatjuk a különböző maradványokat és a beteg növényeket más módon kell megsemmisíteni. Ez azért fontos, mert nagyon komoly kórokozók képesek a talajban áttelelni és megfertőzni a következő év növényeit. A tökéletes komposzt képes felmelegedni olyan magas hőmérsékletre, ahol elpusztulnak ezek a kórokozók, de ki tudja mennyire tökéletes a komposztunk?! Legjobb megelőzni a problémákat azzal az egyszerű trükkel, hogy megcseréljük a veteményes és a gyümölcsös maradványait, mert egymást nem szokták megfertőzni.

A talaj tápanyag utánpótlása úgy a legjobb, ha minél komplexebb. Rendkívül sok készítmény kapható már a természetes és harmonikus tápanyagellátás eléréséhez, de legjobb ha ezeket nem a talajra öntögetjük és dolgozzuk be pár naponta, hanem az év folyamán hozzáadjuk a komposzthoz, ahol olyan keverék jön létre, amely mindent megad a talajunk és ezen keresztül a növényeink számára a következő évre.

Ne legyünk türelmetlenek, mert a különböző kezelőanyagoknak is más időpont a megfelelő. Amikor ősszel összerakjuk a halmokat, be szoktuk oltani megfelelő baktériumokkal. Ez történhet a mostanra elkészült tavalyi komposzt bekeverésével, komposztteával, vagy speciális oltóanyagokkal. Ilyenkor mi az olyan széles baktériumflórájú készítményeket javasoljuk használni, mint például az ALGIL-BIO. Ezek általában őshonos fajokat tartalmaznak és lassú hatásmechanizmussal rendelkeznek. Érdemes valamennyi állati trágyát már most hozzákeverni, hogy megfelelő nitrogén álljon a baktériumok rendelkezésére. Erre a  fermentált trágyáink a legalkalmasabbak.

Tavasszal, ha melegszik az idő elmondjuk mit tehetünk még a lehető legjobb komposzt előállításáért.

Következő lépés a jól működő biokert felé a megfelelő növények kiválasztása.

A Bio-Gazdabolt eleinte csak a biológiai növényvédelemmel foglalkozott, de rájöttünk, hogy ha olyan növényeket próbálunk megvédeni, amelyeket vegyszeresen szinte sterillé tett környezetben nemesítettek, akkor gyakran csak szélmalomharcot vívunk a kártevőkkel, kórokozókkal.

Ezért kezdtük el kutatni milyen növények alkalmasak igazán az ökológiai termesztésre és ezek hol szerezhetők be a biokertészek számára.

A gyümölcsfákkal kezdtük. Mára három együttműködő faiskolából hozzuk azokat a facsemetéket, amelyek immunrendszere elég erős ahhoz, hogy biológiai módszerekkel, készítményekkel könnyen védhetők legyenek.

Ezután elkezdtük az együttműködést a Biokiskerttel a vetőmagok területén. Most egyesítettük csapatainkat és kibővítjük a kiváló minőségű ReinSaat biodinamikus vetőmagok kínálatát.

Jövő évtől olyan különlegességek is kaphatók lesznek amelyeket jelenleg hazánkban nem lehet beszerezni. Ezek a Demeter minősítésű vetőmagok nem csak biotermesztésre alkalmasak, hanem fokozott ellenálló képességük miatt minden hobbikertben csökkentik a növényvédelmi kezelések szükségességét. Vetőmag visszafogására ezek a legalkalmasabbak. A különböző vírusfertőzések miatt ma már nagyon fontos az is hogy ezek a vetőmagok rendkívül szigorúan ellenőrzött gazdálkodásból származnak.

Az élő talaj az első, az ellenálló növények a második, a valódi biológiai növényvédelem a harmadik pillére a biokertészkedésnek-biogazdálkodásnak.

Nézzük, milyen biológiai növényvédelmi kezeléseket vessünk be most:

A veteményesben már felesleges bármilyen kezelést végezni. A rendkívüli szárazság miatt a komoly fagyok előtt még érdemes jól megöntözni és száraz falevelekkel kissé takarni az ágyásokat, tél alá vetéseket. Még most sincs késő hagymát duggatni, retket, spenótot, salátát vetni tél alá.

Itt található a BIOKISKERT különleges Demeter minősítésű vetőmagkínálata:

BIO VETŐMAGOK

Itt pedig a BIO-GAZDABOLT olcsóbb, vegyszermentes magyar vetőmagjai:

VEGYSZERMENTES VETŐMAGOK

A gyümölcsösben ilyenkor vesszük le a törzsekről a feltekert csapdákat és elégetjük. Ezzel nagyon sok fán telelő kártevőt elpusztíthatunk.

A lehullott faleveleket söpörjük össze és tegyük a komposztálóba.

Az esetleg a fákra száradt virág és gyümölcs múmiákat egy seprű segítségével óvatosan távolítsuk el.

Vágjuk le az elhalt ágakat.

Amelyik gyümölcsfákon ilyenek találunk, azt már ősszel rezes (CUPROXAT), narancsolajos (PREVB2) lemosó permetezéssel kell kezelni.

A fák törzsét érdemes lehet oltott meszes oldattal lekenni. Ez az erősen lúgos oldat sok kórokozót elpusztít és a fehér szín megvédi a törzset a hőingás miatti repedésektől.

 

 

 

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 3” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük