Biokert magazin 4

Leírás

Fontos információk a vetőmagokról, avagy mit nem mondanak el neked?

Nagyon sokan kertészkednek, vásárolnak különféle vetőmagokat anélkül hogy alapvető dolgokat tudnának róluk.

Kezdjük az alapoktól:

Leggyakrabban globálisan termesztett ún. szabad elvirágzású fajták külföldi termesztésű vetőmagjait találjuk a kis tasakokban. Az ugyanis, hogy ráírják “made in Hungary” azt jelenti csupán hogy itt csomagolták.

Ilyen például a Popey spenót, vagy a Nantes répa. Ezeknek a vetőmagja visszafogható és nagy felületen folyik valahol a világban a vetőmag termesztés, normál vegyszeres növényvédelemmel.

Nagyon kevés esetben tradicionális magyar fajták is bekerülnek ide, sőt ezekből mi exportálunk. Ilyen például a Makói bronz hagyma, vagy a Fehérözön paprika, de ezeket is vegyszeres körülmények között nevelik.

Léteznek ezeken felül ún.: tájfajták, ezeket azonban nem lehet hivatalosan árusítani, csak a tápiószelei génbankból igényelni.

Az egészen különleges fajták magjaihoz a magbörzéken és internetes illegális kereskedésekben lehet hozzájutni nagyon drágán. Egy-egy magért akár néhány száz forintot is elkérhetnek. Itt azonban óriási a veszélye annak, hogy betegséget hurcolunk be a kertünkbe, ami akár karantén kórokozó is lehet (pl.: vírusok).

A nálunk kapható ReinSaat vetőmagok a különleges fajták és tájfajták biztonságos lelőhelyei. Biodinamikus gazdaságból származnak, ezért több hatóság és szervezet is ellenőrzi őket. A választék a hazánkban kapható legszélesebb a hivatalos kistasakos piacon. Saját nemesítésű fajtáik is vannak és mindet ők termelik, teljesen vegyszermentesen.

Következő nagy csoport az ún.: hibrid vetőmagok. Általában F1-el jelölik, de van hogy nem derül ki a nevéből. Legnagyobb kavarodás ezeknél van. Sokszor összekeverik a genetikailag manipulált (GMO) növényekkel. Vannak akik tudják hogy ezeknek a magja nem fogható vissza, de félreértik és úgy gondolják, hogy természetidegen, mesterséges élőlényről van szó, amelynek életképtelen a magja, szóval tömegek idegenkednek tőlük.

Alapszintű biogazdálkodásban ezek használhatók. A magjuk teljesen életképes. Ezek valamiben extrémen jó fajták, de a visszafogott vetőmagjuk genetikailag visszaüt valamelyik ősre, azaz nem tudunk ugyanolyan növényt nevelni belőle, mint amelyikről a magot fogtuk. Ez elsősorban a nemesítőjüknek előny, hiszen így az árban érvényesíteni tudja munkája értékét, nem tudják “ellopni” a fajtát. Leegyszerűsítve úgy állítják elő, hogy több külön, stabil fajtát (vonalat) nemesítenek. Az egyik mondjuk egy nagyon bőtermő, de nem különösen jóízű paradicsom. A másik egy viszonylag kevés termést érlelő, de nagyon édes fajta. Aztán ezt a kettőt összekeverik )mondjuk egy ecsettel. Ami ebből a keresztezésből létrejön, az az F1 hibrid. Szuper édes, bőtermő, ilyen pl.: a Supersweet. Természetesen ha visszafogjuk a magját kikel és erős növények lesznek belőle, de az egyik olyan, mint a kiinduló fajták, a másik akár a legrosszabb variáció, keveset termő rossz ízű. A lényeg hogy olyan mint a bonbon Forest Gump szerint “sose tudod mit veszel belőle”.

A GMO, már más dolog, ott egyes mesterségesen beépített gének akár egészen más fajokból is származhatnak és fogalma nincs az előállítóknak sem, hogy a jövőben nem lesz-e valami gond velük. Szerencsére Európában még viszonylag kevés ilyen fajtát engedélyeztek a zöldségek közül. Elsősorban paradicsomok és burgonyák érintettek. Sajnos a hipermarketekben már kaphatók, ám attól nem kell félnünk hogy véletlenül ilyen vetőmagot csempésznek a boltokban kapható zacskókba, mert iszonyúan drágák.

Folytassuk a vegyszerek használatával:

Magyarországon a vetőmagtörvény előírja, hogy az állami elismeréshez (fémzárolás) a vetőmagot kezelni kell. Ezt úgy nevezik hogy csávázás. Ilyenkor különböző növényvédő szereket visznek fel a magok felületére.

Ezek egy része mérgező és a gyártó garantálja, hogy a kikelő növényben jó ideig megmarad és tovább védi azt gombák, vagy rovarok ellen.

Sajnos a törvényi előírás miatt a zacskón nem kell feltüntetni, hogy kezelték-e, ezért csak akkor tudjuk ha direkt ráírják, vagy ha bio minősítésű, mert ott ez kizárt.

Biokertben csávázott, vagy ismeretlen magot nem használunk fel.

Biokertekben csávázatlan vetőmagokkal dolgozunk. Hazánkban nincs bio vetőmag termesztés, így valódi magyar bio vetőmagot nem lehet vásárolni sem. Olcsón magyar vegyszermentes magokhoz tudunk hozzájutni. A Bio-Gazdabolt egy szuper együttműködés keretében a Rédei Kertimag csávázatlan, vegyszermentes vetőmagjait forgalmazza. Ez azonban nem jelenti hogy az anyanövényeket nem kezelték növényvédő szerekkel, hanem csak annyit hogy a begyűjtött magot már nem csávázták.

Mi ezekről természetesen igazolást is tudunk adni, hiszen a biogazdálkodók csak így használhatják fel.

A bio minősítésű vetőmagoknál semmilyen vegyszerről nem lehet szó, sem a termesztési, sem a tárolási időszakban.

Melyik típust válasszam és miért?

Annak ellenére, hogy vetőmagokat is forgalmazunk, azt kell mondanom, hogy legjobb, a kertünkben már bizonyított növényekről visszafogott mag. Annál tudjuk, hogy jól érzi magát a kertben és ízlik nekünk. A visszafogásról, majd tavasszal írunk bővebben.

Figyelembe véve a pénztárcánkat, amiből nagyobb mennyiség kell, ott érdemes egyszerű vegyszermentes verziót vásárolni. Ezeket Bio-Gazdabolt webáruházunkban találják meg.

Amikor egy növényfajnál nagy gondot okoz valamilyen betegség, akkor indokolt lehet arra a betegségre rezisztens hibridet vásárolni. Ezek kicsit drágábbak, a magjuk nem fogható vissza, de egészségesek és vegyszermentesek lesznek.

Vannak egészen különleges fajták (tájfajták, különleges ízű, formájú), fajtacsoportok (pl: Ázsiai saláták) és fajok (gyógynövények), amelyek biztonságos, egészséges vetőmagjai, csak Biokiskert webáruházunkban az osztrák ReinSaat biodinamikus termesztéséből szerezhetők be. Ezek kissé drágábbak, magjuk azonban minden esetben visszafogható, mert hibrideket nem termelnek.

Úgy gondolom, hogy egy-egy igazán különleges fajtára még a vékonyabb pénztárcájú kertészeknek is megéri kiadni ennyit. Aki pedig megteheti az hihetetlenül különleges veteményest is összeállíthat belőlük.

A biodinamikus termesztésből származó ReinSaat vetőmagok igazi előnye azonban az ellenálló képesség. Ez nem egyenlő azzal az egy-egy betegségre működő rezisztenciával, amire a hibrideket nemesítik, hanem egy általános erős immunrendszert jelez. Úgy jön létre, hogy hosszú évekig, akár évtizedekig saját maguk teljesen vegyszermentes viszonyok között szelektálják az egyes fajtákat. így például az olyan kommersz fajták esetében, mint a félhosszú petrezselyem, a ReinSaat-tól származó vetőmagokból sokkal ellenállóbb növények lesznek, amelyeken például szinte ismeretlen a lisztharmat. Ez persze nem jelenti azt hogy semmi nem fogja megtámadni, vagy hogy jobb lesz a kelése.

Mikor érdemes vetőmagokat vásárolni?

Ahhoz hogy a legjobb magokhoz hozzájussunk, évente háromszor érdemes rendelni.

Most az év utolsó ilyen periódusában járunk. Tudjuk már hogy melyik fajta és vetőmag teljesített jól a kertünkben, vagy melyik tetszett meg másnál év közben. Érdemes most végigböngészni a kínálatot, mert ami idén elérhető volt, azt lehet hogy következő évben pont nem lehet majd kapni. A vetőmagok minimum két évig megőrzik a csírázóképességüket, sőt vannak olyanok (pl.: tökfélék), amelyek második évben jobban kelnek.

Újévben először január-februárban, esetleg március elején érdemes vásárolni. Ilyenkor töltjük fel a készleteket.Vegyük meg a korai szabadföldi zöldségek vetőmagjait és azokat amikből palántát kell nevelni. A különlegességeket is vásároljuk meg ilyenkor, mert jó részük elfogy a tavaszi szezonra.

Harmadik időszak márciustól májusig terjed. Bizonyos szaporítóanyagok (dughagymák, vetőgumók) és a késői zöldségek vetőmagjai csak ilyenkor érkeznek meg. A virágmagok beszerzése ugyancsak eltolható erre az időszakra.

A növényfélékhez illő trágyákról:

Háromféle trágyát különböztethetünk meg összetétele szerint.

Vannak a nitrogén túlsúlyosak. Ilyenek a magas nitrogén tartalmú állati trágyák, amelyek közül nálunk a Gyepmester nevűt lehet kapni.  Ezeket olyan növények termesztéséhez használjuk, ahol a nagy zöldtömeg fejlesztése a cél. Ide tartoznak a nevében szereplő gyepek, az örökzöldek és a levélzöldségek. Utóbbiaknál akkor is fennállhat a veszélye a nitrátok felhalmozódásának (ez mérgező), ha csak állati trágyát használunk túl nagy mennyiségben, ezért Gyepmester trágyánk bakteriális fermentációval készül, így elkerülhető a túlzott nitrát bevitel.

A virágokat hozó növények ideális trágyája megfelelő mennyiségű foszfort tartalmaz. Ilyen a Kertmester és a Virágözön fermentált bio trágyánk. Ezeket a virágokon kívül minden olyan lágyszárú növényre használhatjuk, amelynél nem a levélzetet fogyasztjuk elsősorban. Ide tartozhatnak, a paprikák, gumósok, hagymák, tökfélék, stb.

A gyümölcsök édes ízének kialakulásához szükséges a magas Kálium szint. Ezt a Gyümölcsözön trágyánk tartalmazza nagyobb mennyiségben. Minden gyümölcs édesebb lesz a használatával. Érvényes ez az almásokra, csonthéjasokra, bogyósokra, dinnyékre, szamócára, sőt a paradicsomra is.

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert magazin 4” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük