Biokert Magazin 5

Leírás

Biokertész tanfolyamaink

Immáron ötödik éve szervezzük családias tanfolyamainkat a biokertészkedésről és a biológiai növényvédelmi technológiáinkról.

Minden évben sokan vágnak bele a biokertészkedésbe és számtalan helyről, könyvekből, internetről próbálják beszerezni a megfelelő információkat. Rövid idő után szembesülnek vele, hogy az információk olyan áradatával találják szembe magukat, amiben szinte lehetetlen eligazodni. A saját kertünkhöz adaptálni gyakran egymásnak ellentmondó dolgokat nem könnyű.

A legnagyobb csapás azonban mégis a második évben éri a kezdő biokertészeket. Ez azért van, mert a helyi ökoszisztémának legalább 3 év kell az átállásra. Első évben a növények kihasználták a talaj nyújtotta lehetőségeket és maguk után hagyták az első fertőzött részeket.

Ilyenkor szoktak felkeresni minket először. Mi ahelyett hogy jó magyar szokás szerint elkezdenénk szidni mindazokat akiktől az első évek tanácsait kapták, inkább türelemre intjük őket.

A kertünknek ki kell alakítania a maga egyensúlyát. Ebben kell segítenünk neki, de megfelelő hozzáértéssel, nem kapkodva egyik internetes ötletgyártól a másikig.

Januárban és februárban a felkészülési időszakban tartjuk azokat a tanfolyamainkat, ahol segítünk eligazodni az információhalmazban. Interaktív módon megmutatjuk a legjobb megoldásokat amivel jó irányba terelhetjük saját ökoszisztémánkat.

Eddig  főként 4-5 alkalmas kezdő és haladó tanfolyamokat tartottunk, tavaly azonban hallgatóink nyomására meghirdettünk néhány egész napos szuper intenzív tanfolyamot egyes témakörökre. Kiderült hogy ezek sokkal népszerűbbek, mert mindenki időhiányban szenved. A tapasztalatokon felbuzdulva idén több ilyen mini tanfolyamot hirdetünk meg. A témakörök a következők:

Kezdő biokertészet veteményes

Kezdő biokertészet gyümölcsös

Biológiai növényvédelem zöldségfélék

Biológiai növényvédelem gyümölcs

Az időpontok még alakulnak, de január 4-5-6-án minden napra jut majd egy és várhatóan február végéig minden hétvégén tartunk egész napos szuper intenzív tanfolyamokat.

9 óra körül kezdünk, majd pizzaebéd után délután 3-ig tart az előadás rész, utána pedig mindenki addig maradhat, amíg minden kérdésére választ nem kap.

Fő helyszínünk kis előadónk Budapesten a XX. kerületben a Bocskai u. 13. szám alatt.

Lesznek azonban kihelyezett tanfolyamok is, ezekről a helyszínekről azonban még tárgyalunk.

Nagyban segítene ha jeleznétek felénk igényeiteket az időpontokra, a témakörökre és a helyszínekre vonatkozóan, sőt akár Ti is szervezhettek a környezetetekben. Ha tíznél több ember kíváncsi ránk egy helyszínen, akkor mi megyünk!

Keressetek minket!

Az egész napos tanfolyam díja 10.000 Ft, amely a pizzaebédet is tartalmazza.

A vetőmagok biztonsága

Most már a jövő évi vetőmagokkal vagyunk elfoglalva a Bio-Gazdaboltban és a Biokiskertben egyaránt. Előző számunk kisebb vihart kavart, aminek hatására pontról pontra újra végigolvastam a vetőmag jogszabályokat. Egyik olvasónk jelezte, hogy a magyar vetőmag törvényben nincs benne hogy kötelező lenne kezelni a vetőmagokat. Azt kell mondjam, hogy igaza van, tényleg nem előírás, viszont megkérdeztem a gyakorlati szakembereket hogy mégis miért ilyen gyakori? Kiderült hogy ennek okát a minősítésben és a tárolásban kell keresni. A hazánkban csomagolt kiskerti vetőmagok többsége nem Magyarországról származik, így az esetek többségében már kezelten érkezik, a tárolás során pedig az esetleg fertőzött magok tovább romolnának, ezért akkor is előzetes csávázás történik. A biogazdálkodásban ezek nem engedélyezettek.

Sajnos azt kell mondanom, hogy az ellenőrzött, fémzárolt vetőmagok nélkül a biokertészek is nagy bajban lennének. Ennek oka az elmúlt években futótűzként terjedő vírusok.

Ahogy fellendültek a magbörzék, az internetes magcserék és megélénkült a kereslet a különleges zöldségfélék iránt, elkezdtek nagyon furcsa növényi vírusbetegségek terjedni a hobbikertekben. Minden ami Paradicsom nevű Facebook csoportunk tagjai egész nyáron küldték a fotókat beteg paradicsomjaikról. Sajnos sokan nem tudják hogyan kell biztonságosan magot fogni, vagy anyagi okokból eltekintenek attól az alapelvtől, hogy CSAK egészséges növényből gyűjtsünk magot. Az illegális vetőmag kereskedelem és a sok “zsebimport” veszélyezteti kertünk, gazdaságunk növényeit. A vírusoknak nincs ellenszere, védekezni ellenük rezisztens fajtákkal, ellenőrzött, vírusmentes vetőmaggal és az átvivő szívókártevők elfogásával tudunk.

Megpróbálunk segíteni a megfelelő vetőmagok beszerzésében, de a saját vetőmagok helyes, óvatos visszafogása a legjobb megoldás. Aki ismeretlen származású növényt akar kipróbálni az a beállt veteményestől minél távolabb, karantén távolságban próbálja ki és ha egészséges, fogjon vissza magot róla!

A Biokiskertben majdnem megduplázzuk az eddigi kínálatot és elképesztően különleges növényeket hozunk a  ReinSaat-tól.

A Bio-Gazdabolt hagyományosan igazoltan vegyszermentes vetőmagokkal jelenik meg, amelyekből jövőre is megéri majd szemezgetni.

Bio-Gazdaboltok országszerte

Partnerhálózatunk idén elkezdett alakítását jövőre folytatjuk. Most a jelenlegi partnereinknél kialakítunk egy BIO-sarkot, azaz egy olyan helyet ahova összehordok minden olyan terméket az adott gazdaboltból, amely a biogazdálkodásban engedélyezett, így azokat egyben találjátok meg. Utána oktatást tartunk az eladóknak arról hogy melyik termék mire való a biogazdálkodásban, hiszen például a PrevB2 narancsolajos készítményt eredetileg lombtrágyaként, vagy adalékanyagként engedélyezték, de a biokertészek levéltetvek ellen használják elsősorban.

Lesznek náluk olyan termékeink is amelyeket máshonnan, nem vagy csak rosszabb minőségben tudnátok beszerezni. Tervbe vettük azt is hogy olyan érzékeny élő készítményeinket mint a folyamatos hűtést igénylő hasznos fonalférgek, vagy rovarok és az élő palántáink, ezeknél a partnereinknél is át lehessen venni.

Sokan jelezték már hogy örülnének ilyen partner gazdaboltoknak a környékükben, sajnos azonban többségben vannak a megrögzött vegyszeres növényvédő gazdaboltok, akik legjobb esetben is legfeljebb kinevetnek minket “bolond biósokat”. Ezért kérünk mindenkit, hogy ha ismer a közelében a biológiai növényvédelemre nyitott gazdaboltot, akkor küldje el nekünk az elérhetőségüket.

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 5” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük