Biokert Magazin 7

Leírás

Újévi fogadalmak

Az Ünnepek környékén megpróbáljuk homokba temetni a fejünket, hogy egy kis időre ne halljuk a mindenhonnan felénk ordító problémákat. Ahogy azonban közeledik a következő esztendő egyre jobban kezdenek foglalkoztatni azok a gondolatok, hogy mit is kellene változtatni a dolgainkon.

Nemrég látott napvilágot egy adat, mely szerint Európa legelhízottabb nemzete vagyunk, sőt világszinten a negyedikek. Ha hozzávesszük azt, hogy a cigaretta utáni második halálos betegségekhez vezető ok az elhízás, akkor elég rosszul állunk. Hogyan tehetünk valamit az egészségünkért?

Első a mozgás. Kis lépésenként is el lehet kezdeni és szinte bármely formája hatalmas javulást hozhat életminőségünkben. A kertészkedés az egyik legegészségesebb mozgás, hiszen szabadban vagyunk, együttműködésben a természettel és töltődünk a hatékony rák elleni gyógyszerrel a D-vitaminnal.

Második a bevitt táplálék. Ne vegyük hipermarketekben szekérszámra a szemetet. Tudatosan lépésről lépésre vigyünk egyre több értékes élelmiszert az étrendünkbe. Ennek egyik módja a bioélelmiszerek vásárlása. Ez azonban fajlagosan drága, másrészt pedig nincsenek benne élő növényi enzimek, melyek a legértékesebb táplálékok az egészségünk szempontjából. A legjobb amit tehetünk, ha magunk termeljük meg amit lehet a friss fogyasztású zöldségből-gyümölcsből. Nem baj ha nem vagyunk önellátók, hiszen itt is kis lépésekkel indulhatunk a nagyobb célok felé.

Harmadik a környezetünkből érkező szennyezések. Ezek jó részére nincs hatásunk. Ma már utópisztikus azt gondolni, hogy teljesen ki tudjuk vonni magunkat alóluk, hiszen az egész bolygót elszennyeztük. Tudni kell azonban hogy ezek egymásra halmozódva, egymással kombinálódva okozzák a legnagyobb károkat az egészségünkben, tehát minden egyes mérgező anyag, amelyet ki tudunk iktatni, hatalmas könnyebbség a szervezetünknek. A biokertészkedéssel és a biológiai növényvédelemmel a közvetlen környezetünkben tudjuk csökkenteni a vegyi anyagok mennyiségét.

Az év első feladatai a kertben

Ezek valójában nem is a kertben vannak, hiszen a természet most alszik és nagyon kevés olyan növény van, amelyik áttelel, vagy akár szedhető.

Most a tervezés és az első beszerzések ideje jött el.

Talán ez a legfontosabb dolgunk, hiszen a biokert nem egy instant valami. Egy lassan összeálló ökológiai egyensúlyt kell megteremtenünk, aminek milliónyi része van a talajjavítástól, a biodiverzitás kialakításán keresztül a biológiai növényvédelemig.

Tanfolyamok, előadások

A tervezéshez nyújtanak segítséget téli tanfolyamaink. Hosszú évek óta tartjuk őket és folyamatosan csiszolódnak hallgatóink igényeihez. Az elsőkre lassan elfogynak a helyek, de a legnépszerűbbekből még tudunk újakat indítani a metszések elkezdéséig, hiszen nekünk azzal kezdődnek majd a kinti munkák.

Külön tartunk a zöldségekről és a gyümölcsökről, mert egyben túl nagy lenne az anyag és általában nem érdekel mindenkit minden.

Alapvetően Budapesti előadónkban lesznek az előadások (Bp. XX. ker. Bocskai u. 13.)

A kezdőknek egy általánosabb, a biokert kialakításához szükséges tudást adunk, ahol a talajjavítástól, a fajtaválasztáson keresztül a növénytársításig mindent érintünk és mindenkivel végigbeszéljük a kertjét. így lehet a legtöbbet tanulni, hiszen mások élő problémái hozzák elő a sajátjainkat. Ezekben a csoportokban a biológiai növényvédelemnek csak az alapjait vesszük, mert elég bonyolult és szerteágazó.

Haladó tanfolyamainkon viszont csak az általunk kidolgozott biológiai növényvédelmi technológiákat ismertetjük teljes részletességgel. Ez speciális, csak tőlünk elsajátítható tudás, de kellenek hozzá bizonyos alapok. Aki már több éve kertészkedik, vagy van valamilyen agráros alapképzettsége (akár autodidakta is), esetleg volt már kezdő tanfolyamunkon, az nyugodtan jöhet.

A tanfolyamok egynaposak, de az a nap nagyon intenzív. Délelőtt 9-kor kezdünk, dél körül elfogyasztunk egy pizzaebédet, majd 14 óra körül vége lesz az előadásnak. Akkor kezdődik az interaktív rész, amire mindenki hoz valamilyen kert alaprajzot, fényképet, vagy bármit amiről beszélgetni fogunk. Addig maradunk amíg csak igény van rá.

A gyümölcsös tanfolyamok elvégzése egyben részvételi lehetőséget ad majd egy márciusi ökológiai metszés bemutatóra.

A zöldséges tanfolyamok pedig egy ökológiai dombágyás építési gyakorlatra.

Egyenlőre a januárt látjuk végig, azokra a napokra lehet jelentkezni.

Január első hétvégéjén már eléggé beteltek a kezdő csoportok, de azért 1-2 hely még ott is lehet.

Január 6-án a speciális zöldséges biológiai növényvédelemre még várjuk a jelentkezőket.

Január 11-én pénteken még bőven van helyünk a kezdő gyümölcs tanfolyamra. Minden gyümölcsről lesz szó a szamócától a szőlőn keresztül a fiatal és öreg gyümölcsfákig.

Január 13-án vasárnap lesz az első haladó gyümölcs tanfolyamunk speciális technológiáinkkal. Még ott is van néhány hely.

Január 19-én szombaton Székesfehérváron tartunk kezdő zöldséges tanfolyamot az Öreghegyi Gazdabolt szervezésében.

Január 20-án ugyancsak zöldséges kezdő tanfolyam lesz Budapesti előadónkban.

Február 2-án haladó zöldség, 3-án haladó gyümölcs biológiai növényvédelem lesz Biatorbágyon.

Tanfolyamainkra a gyomber.szekely@gmail.com email címen lehet jelentkezni.

A továbbiakat a jelentkezések ismeretében fogjuk alakítani, de több vidéki helyszínen is próbálkoznak a szervezéssel. Tahitótfalu és Piliscsaba is reális helyszín.

Az egész napos tanfolyamok díja 10.000 Ft, amiben a pizzaebéd is benne foglaltatik.

Akinek ez sok, időben, pénzben, vagy energiában, azoknak lesz néhány ingyenes rövidebb előadás is országszerte, amelyeket folyamatosan népszerűsíteni fogunk.

Biatorbágyon például egy egészen különleges tanfolyamon fogok előadni a biológiai növényvédelemről. Kezdő biokertész tanfolyam indul Újvári Gabriellával, ahol szó lesz a védőnövényekről, növényi permetlevek készítéséről és a holdnaptár szerinti termelésről. Jelentkezni az info@hazikerteszet.hu email címen lehet

Magbörze

Ismét közös rendezésben hozzuk létre magbörzénket a XV. kerületben január 26-án szombaton. 9-14 óráig várunk mindenkit szeretettel. A helyszín itt található:

Csokonai Művelődési Központ

Több előadás is lesz a biztonságos magfogásról, a növényegészségügyi problémák elkerüléséről és természetesen lesznek fajtaismertetések is.

Cserealap szinte bármi lehet a börzén, ami egy biokertben szükséges. A saját fogású növényi szaporító anyag, cserepek, tavalyról maradt zacskós vegyszermentes vetőmag, de akár nálunk vásárolt ReinSaat vetőmagok is a börze tárgyát képezhetik.

Itt fogjuk hivatalosan bemutatni 2019 évi zöldség újdonságainkat is.

2019 évi ReinSaat vetőmag kínálatunk

Jövő évben komoly változások lesznek cégünk életében. Elkészült professzionális vetőmag webáruházunk. A BIOKISKERT webáruházban több, mint 500 fajta különleges zöldség vetőmag várja a kedves vásárlókat. Minden vetőmag ellenőrzött biodinamikus gazdálkodásból származik, Európa egyik vezető bio nemesítő központjából.

Egyik sem hibrid, így visszafogható a magjuk. Sokuk rezisztens, toleráns, vagy ellenálló bizonyos betegségekre és van jó néhány új nemesítés, illetve különböző génbankokból származó régi tájfajta.

A fajtákhoz megpróbáltunk olyan részletes és hasznos leírásokat adni, amelyet máshol egy helyen nem találnak meg.

Nem célunk az értelmetlen vásárlásokra történő ösztönzés, szeretnénk, ha mindenki azt a vetőmagot találná meg, amelyre valóban szüksége van és elégedett lenne az abból kikelő növényekkel. Különböző válogatókat társítunk a kínálathoz, amely lehetővé teszi például azt is hogy bizonyos termesztési módokhoz (pl.: magaságyás, mélymulcs, vagy éppen üvegház) kereshessenek az érdeklődők növényfajokat, fajtákat.

 

Bio-Gazdabolti hálózatunk

Tavaly kezdtük a szervezését egy olyan országos hálózatnak, ahol a velünk együttműködő gazdaboltok át tudják majd adni azokat a termékeinket amelyeket valamilyen okból nem tudunk kiküldeni házhoz szállítással. Azóta ezek az együttműködések egyre mélyülnek és most már a termékeinken kívül szaktanácsainkat is meg lehet kapni helyben, illetve olyan bio-sarkokat, polcokat alakítunk ki, ahol szinte minden megtalálható amire egy biokertésznek speciálisan szüksége lehet. Képezzük az eladókat és szervezünk tanfolyamokat is.

Tahitótfalu, Szentendre, Piliscsaba, Székesfehérvár, Biatorbágy, Vértesszőlős mellé januártól felzárkózik Hatvan, Veresegyház és elkezdjük a tárgyalásokat Pécsen, valamint Győrben.

Továbbra is szeretettel várjuk olyan helyi gazdaboltok jelentkezését, akik nyitottak a biokertészkedésre, biológiai növényvédelemre és szívesen bekapcsolódnának a munkánkba.

 

 

 

 

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 7” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük