Biokert magazin

Leírás

Késő őszi teendők a biokertben

Sokan úgy gondolják, hogy az ősz októberrel véget ér és a novembert már inkább a tél elejéhez sorolják. A kert szempontjából ez nem igaz. A levelek lehullása, az élőlények nyugalmi fázisának kialakulása lassú folyamat és aki ilyenkor elhanyagolja a kertjét, az következő évben ismét sok szomorú tapasztalattal lesz gazdagabb. A növényvédelmi problémák ellen nem akkor kell védekezni, amikor már megjelentek, hanem úgy alakítani az ökoszisztémát, hogy amit lehet elkerüljünk a bajokból.

Vegyük sorra először az ilyenkor aktuális telepítéseket.

 

Most vethető, ültethető növények

A fásszárú növényeket ilyenkor legjobb elültetni. Ennek három oka van. Egyrészt a legszebb növények és a legkelendőbb fajták ilyenkor elfogynak és minden kertészet csak az őszi maradékot tudja kínálni tavasszal. Másik ok, hogy a szabad gyökerű fákat télire le kell vermelni, ahol az enyhébb napokon már megindul a hajszálgyökér képződés, melyeket a tavaszi kitermeléskor újra letörve gyengítjük a növényt. Harmadik az időjárás kérdése. Ahol öntözik a gyümölcsfa csemetéket, ott nem fontos, de ahol nem kapnak folyamatosan vizet ott őszi telepítésnél biztosabb az eredés, hiszen több a talaj nedvességtartalma.

A biokerteknél alapvető fontosságú a fajok sokfélesége. Ebbe beletartoznak a dísznövények és haszonnövények egyaránt. Mi főként az utóbbiakkal foglalkozunk. A Biokiskert és Bio-Gazdabolt webáruházainkban olyan növényeket találnak, amelyek megfelelően ellenállóak ahhoz, hogy különösebb kezelések nélkül, vagy biológiai növényvédelemmel megéljenek egy beállt biokertben. Vannak közöttük olyan fajták, amelyek régi, magyar ellenálló típusok és olyanok, amelyeket kifejezetten bizonyos betegségekre ellenállónak szelektáltak.

Most a szabad gyökerű gyümölcsfák telepítésének van itt az ideje. Természetesen konténeresek is ültethetők ilyenkor, de azok szinte bármikor telepíthetők.

Nagyon sokan rendeltek már tőlünk idén is biokertbe való gyümölcsfákat, de mivel azok átadása csak november első hetében lesz aktuális, ezért a konténeres bogyós gyümölcsökkel eddig nem lehetett összevárni őket. Most már nyugodtan lehet a megrendelt gyümölcsfák mellé bármilyen bogyós gyümölcsöt rendelni és azok egyszerre kerülnek átadásra, illetve kiszállításra.

Előző Magazinjainkban már fajonként ismertettük a legfontosabb gyümölcsfajtáinkat. Mivel a rendelésig már csak kevés idő maradt, ezért most szeretném még egyszer végigvenni azokat a növényeket, melyeket valamiért különösen jónak tartok a biokertekbe:

Almáknál a régi magyar fajták közül nagy kedvenc a Batul, a Jászvadóka, a Húsvéti Rozmaring, a Lánycsecsű, a Szatmárcsekei Jonatán, a Téli arany pármen.

A modern, rezisztens almafák közül legjobbak hobbi biokertekbe a Florina, a Mutsu,  és a Topáz.

Birsek közül mindenképpen a Cydora Robusta fajtát ajánlom, mert ez az egyetlen, amely a rettegett és gyógyíthatatlan tűzelhalásra rezisztens.

Cseresznyénél is több ellenálló régi magyar fajtát tudok ajánlani, ilyenek a Szomolyai, a Kavics, a Pomázi hosszúszárú  és a nagyon korai Kelebiai.

A modern cseresznyefajták közül kiemelkedik a Tamara, amely egy germersdorfi típusú új nemesítés. Rendkívül bőtermő, hatalmas, finom gyümölcsökkel, nem túl nagy koronával és hosszan eltartható terméssel. Nagyon népszerűek még a kis helyigényű oszlopos cseresznyék, melyek közül legfinomabb talán a Viktória.

A kajszik közül a legtöbb igazi magyar fajta, melyek között nagyon ellenállókat is találhatunk. Vírusokra toleráns például a Ceglédi Arany és Ceglédi Bíbor, a kötött talaj pedig legjobban bírja az egyik legfinomabb fajta a Gönci magyar kajszi. Különlegesség a nagyon finom Goldrich, amely ellenáll egy olyan új fitoplazmózisos betegségnek, amely Franciaországban néhol 80%-os pusztulást okoz.

Körték közül az ősi magyar Arabitka és Gyöngykörte nyári körték rendkívül ellenállók. Az őszi- téli fajták közül pedig a Vilmos és a Téli Esperes nagyon közkedvelt. Sokan választják oszlopos körtéinket (pl.: Saphira), hiszen kisebb kertekben is könnyű helyet találni nekik.

Meggyek közül mindenek felett a Feketicsi fajtát ajánljuk. Beltartalmi értékei, ellenállósága és a fa szépsége egyaránt első helyre rangsorolják a Feketicsi tájfajtát.

Őszibarackok közül a Ford, a Mariska és a sárgahúsú Suncrest a legjobban védhető.

A szilvák talán a legterheltebbek hazánkban, mégpedig a sharka vírussal. Ennek megjelenési formája az ún.: szilvahimlő. Nálunk nagyon sok erre toleráns, vagy rezisztens fajta kapható. A régebbi típusok közül legismertebb talán a Stanley, az Elena és a Presenta, míg a legújabb fajták a teljesen rezisztens TOP sorozat tagjai. Közülük a legkedveltebbek a legbőtermőbb TOPKing és a legfinomabb TOPTaste

Aki a kertje adottságaihoz, saját igényeihez és a növénytársítási szabályokhoz  leginkább illő gyümölcsfákat szeretné választani, annak még mindig nem késő emailben, vagy telefonon segítséget kérnie, megkeresését szeretettel várjuk a gyomber.szekely@gmail.com email címen, vagy a 70-63-73-883-as telefonszámon!

Bogyós gyümölcseink sokkal kisebb helyen elférnek, így még több kertbe ajánlhatók.

Legnépszerűbb az egészen a nagy fagyokig hatalmas, finom gyümölcsöket termő, ellenálló málnánk a Lubera Twotimer Sugana. Kicsit nagyobb helyet és támrendszert igényel a LochNessy szeder.

Napos falak előtti pergolákra egyértelmű választás a kivi, amelyből létezik nálunk a nagy klasszikus a Jenny és az Issai mini változat. Mindkettő önporzó, ezért elegendő egy növényt ültetni.

Természetesen az egy névről érkező rendeléseket akkor is együtt kezeljük, ha több menetben adják le.

Aktuális növényvédelem a veteményesben

Jelenleg az utolsó zöldségfélék betakarítása, zajlik. Már el kellett vetni-ültetni az őszi növényeket. Legközelebb novemberben a tél alá vetésekkel és a melegházak téli életével fogunk foglalkozni.

Most a talaj letisztítása és a tápanyag utánpótlás a legfontosabb feladat. A rossz idő beköszöntével a talajok hőmérséklete is gyorsan 10 fok alá süllyed, ami már gátolja a különböző talajkezeléseket. Ilyenkor már csak a komposztokat oltjuk be bakteriális anyagokkal, mert ott a növények bomlása miatt elegendő hő termelődik, illetve a friss gyümölcsfa telepítéseknél magát az ültetőgödröt, ahova ugyanezen okokból teszünk növényi hulladékot az aljára.

Immáron nem késlekedhetünk a kész komposztok és szerves trágyák kihelyezésével. Ehhez leginkább GYEPMESTER és KERTMESTER fermentált trágyánkat javasoljuk.

Ne feledjük, hogy a veteményes és gyümölcsös hulladékát külön komposztálóba gyűjtsük és jövőre a kész komposztot a másik területre helyezzük, ki, mert úgy nem fertőzik tovább egymást.

Aktuális növényvédelem a gyümölcsösben

Már nem érdemes biológiailag aktív anyagokkal permetezni, mert lassan leáll a fák keringése. A lemosó permetezés sem aktuális még, hiszen azt csak a levelek lehullása után szabad elvégezni. Egészséges fáknál az őszi lemosás el is hagyható.

Amit most mégis tehetünk a gyümölcsfák egészségéért az egyrészt a tápanyag utánpótlás, amely GYÜMÖLCSÖZÖN fermentált trágya granulátumunkkal egyszerűen a fa alatti kiszórással megvalósítható. Másik pedig a törzsek kezelése. Főként a kérgen keletkezett sebeket tisztítsuk ki, majd oltott mésszel kenjük ki a sebet. Jó hatású, az enyhe oltott meszes lefestése a fatörzseknek. Ez egyrészt lúgos kémhatása miatt letisztítja a kártevőktől, kórokozóktól, másrészt a fehér szín visszaveri a napsugarakat, így nem lesz akkora a téli hőingás és kevésbé reped meg a kéreg.

Jó ötlet ilyenkor különböző ragadós övek kihelyezése, ez alá érdemes felkötni egy hullámpapírból, vagy rongyból készült övet, amely alá betelepszenek a kártevők és a fagyok beálltával elégetve igen soktól megszabadulhatunk.

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert magazin” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük