Debreceni sötétzöld borsó 250g

390 Ft

Ellenálló, korai bokorborsó, magaságyásokba is.

14 készleten

Leírás

Debreceni sötétzöld borsó 250g

Egyik legellenállóbb bokor borsó.

Március elejétől vethető középkorai kifejtőborsó. Sötétzöld színű hüvelyei hajlottak, 7-8 cm hosszúak, folyamatosan képződnek.

Friss fogyasztásra, házi mélyhűtésre javasolt. Jó állóképességű fajta.

Közép-korai éréscsoportba (B1) tartozó kifejtő típusú fajta. A növény 45-55 cm magas, világoszöld levelei keskenyebbek, mint a Debreceni világoszöld fajtáé. A pálhalevelek közepesen márványozottak. A növény magassága kiegyenlítetlen.

Sokáig virágzik, a hüvelyek folyamatosan képződnek.

A Debreceni világoszöld és Rajnai fajtáktól 2-3 nappal később, elhúzódóan virágzik. Az első virágok a 9-10 nóduszon képződnek, nóduszonként 1-2 db. A virágok közepes nagyságúak.
Sötétzöld színű hüvelyei hajlottak, 7-8 cm hosszúak, végük hegyes. A magvak színe sötétzöld. Hüvelyenként 7-8 db mag képződik, mérete 9-10 mm.

Felhasználása: házikerti termesztés

Vetés szabadföldbe: március első fele-május első fele,
Betakarítás ideje szabadföldön: június első fele-július második feléig

Tartalom: 250g

Ezermagtömeg: 200-250g

A borsó biológiai növényvédelme

A borsófélék gyökerein lévő ún. gümőkben nitrogén megkötő baktériumok élnek, így trágyázást nem igényelnek, viszont kitűnő talajjavítók. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani Algil-Bio oltóanyagunkkal.

Az akácmoly az első károsítója, amely ellen már agrotechnika is elegendő lehet. Ez a betakarítás utáni talajkezelést jelenti, azaz a maradványok eltávolítását, komposztálását, a talaj bolygatását (lazítás) és a vetésváltást. Komolyabb esetekben ARTIS-os talajfertőtlenítés is indokolt lehet. Permetezéssel a Dipel nevű bakteriális készítmény alkalmazható virágzáskor.

A borsózsizsik a legbosszantóbb kártevője, hiszen általában ettől “kukacos” a borsó. Védekezésre az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

A zöldborsó levéltetű és borsótripsz is károsíthatja. Biológiai védekezésben ellenük megfelelő a narancsolajos permetezéssel történő gyérítés ( PrevB2, vagy Wetcit), amelyet a probléma megjelenésekor lehet végezni.

A késői borsókat már a bagolylepkék is elérik Ezekre a petefürkészeink használhatók eredményesen ökológiai termesztésben.Ezek a kis élőlények nagyban csökkentik a többi kártevő számát is.

Kihelyezésükről nézzék meg az alábbi videót:

VIDEO

Gombás és bakteriális rothadás ellen Polyversum készítményünk nyújthat védelmet.

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

 

További információk

Tömeg0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, , , ,

Betakarítási idő

, , ,

Termesztési forma

, , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Debreceni sötétzöld borsó 250g” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük