Esther csemegeszőlő oltvány (konténeres)

1 490 Ft

Rezisztens, korai sötétlila nagyon finom csemegeszőlő, kifejezetten biotermesztésre. Magyar fajta. Héja vékony, húsa ropogós, finom zamatú szőlő fajta. Hosszú ideig eltartható és szállítható fajta. 

Elfogyott

Leírás

Az Esther csemegeszőlő konténeres oltvány magyar fajta.

Nemesítő: Szegedi Sándor 1969. A fajta licencét a svájciak megvették, és az Eszter nevet Esther névre módosították.

Szülők: SV 12375 E 2 x Magaracz-1. (Magaracsi csemege).

Az Esther csemegeszőlő tulajdonságai:

Sötétkék, erősen hamvas, héja vékony, olvadékony, húsa ropogós, finom zamatú, de semleges ízű szőlőfajta. A bibepontja jellemzően megmarad. Magja alig érezhető.

Bogyó: 22 x 20 mm. 3,7 gramm.

Fürt: átlag 335 g. vállas, kissé tömött, de a bogyók nem deformálódtak. Fürtkocsány rövid, zöld.

Az Esther konténeres csemegeszőlő oltvány érési ideje augusztus első dekádja.

Erős növekedésű, vesszőzete középvastag, világos sárgásbarna. Zöld tónusú, sűrű lombot nevel.

Cukortartalma: 17-19 %

Savtartalma: 6,8 gramm/l.

Termékeny rügyű, és bőtermő.

A tápelemekre, de különösen a mikroelemekre (Bór), érzékeny (ezért ennél az oltványnál mindenképpen a PrevB2 javasolt).

Az Esther konténeres csemegeszőlő oltvány betegségre nem hajlamos, rezisztens, de fertőző években lisztharmatra érzékeny. Nem, vagy alig rothad.

Fagyhatára: -24 C°.

Korai fakadású és érésű fajta, meleg években már július végén csipkedhető, augusztus első hetében már szinte teljes érésben van, fogyasztható. Ezután még akár 2-3 hétig tőkén tartható, de azután elkezdenek a szemek töppedni, ráncosodni ami nem szép látvány, bár ízében nem jelenik meg rossz íz, inkább csak még édesebb lesz. Csapadékosabb hidegebb években az érés 1-2 hetet is eltolódhat, ilyenkor kevésbé édes, gyengébb ízű.

Tapasztalatunk szerint szálvesszős metszés ad szép méretű fürtöt, érdemes terméskorlátozni 1 fürt/ 1 hajtás. Szárnyas fürtje van, 250-400 g., de akár 700 grammot is elérheti, 17,5 x 19 cm., rövid kocsány, éretten fele fás.

Gondos zöld munkát igényel.

A szőlő felhasználása:

Hosszú ideig eltartható és jól szállítható fajta.

Friss fogyasztásra ajánljuk!

A bio csemegeszőlő biológiai növényvédelme a Bio-Gazdabolt ajánlásával:

Lemosó permetezésnél narancsolajat, régi, beteges tőkéken narancsolajat és rezet keverve használjunk . (ezek a PrevB2, vagy a Wetcit, és a Cuproxat)

A szőlőnél az első megjelenő kártevő a szőlő gubacsatka. Ellene védekezhetünk NeemAzallal, de sokkal jobb a februárban kihelyezett ragadozóatka, amely biológiai növényvédelem mellett (felszívódó rovarölők és kén nélkül) véglegesen megoldja a problémát.

Az ezután fertőző peronoszpóra ellen, amint a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 20 fokot permetezzünk élő gombaölő gombával, Polyversummal. Ezt a kezelést leggyakrabban 2 hetente érdemes ismételni, de ellenálló fajtáknál az évi 1-2 kezelés már elegendő. Nyár végén. ősz elején ezt használjuk a botritis (szürkerothadás) ellen is.

Lisztharmat ellen egy olyan bio készítményt javasolunk, amely egyben a bogyórepedést is megakadályozza, ez a Prosilicon.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Forrás: https://csemegeszőlők.hu

További információk

Tömeg2.4 kg
Méretek100 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Esther csemegeszőlő oltvány (konténeres)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük