Esther csemegeszőlő oltvány (konténeres)

1 490 Ft

Rezisztens, korai sötétlila nagyon finom csemegeszőlő, kifejezetten biotermesztésre. 

Elfogyott

Leírás

Az Esther csemegeszőlő konténeres oltvány magyar fajta.

Nemesítő: Szegedi Sándor 1969. A fajta licencét a svájciak megvették, és az Eszter nevet Esther névre módosították.

Szülők: SV 12375 E 2 x Magaracz-1. (Magaracsi csemege).

Az Esther csemegeszőlő tulajdonságai:

Sötétkék, erősen hamvas, héja vékony, olvadékony, húsa ropogós, finom zamatú, de semleges ízű szőlőfajta. A bibepontja jellemzően megmarad. Magja alig érezhető.

Bogyó: 22 x 20 mm. 3,7 gramm.

Fürt: átlag 335 g. vállas, kissé tömött, de a bogyók nem deformálódtak. Fürtkocsány rövid, zöld.

Az Esther konténeres csemegeszőlő oltvány érési ideje augusztus első dekádja.

Erős növekedésű, vesszőzete középvastag, világos sárgásbarna. Zöld tónusú, sűrű lombot nevel.

Cukortartalma: 17-19 %

Savtartalma: 6,8 gramm/l.

Termékeny rügyű, és bőtermő.

A tápelemekre, de különösen a mikroelemekre (Bór), érzékeny (ezért ennél az oltványnál mindenképpen a PrevB2 javasolt).

Az Esther konténeres csemegeszőlő oltvány betegségre nem hajlamos, rezisztens, de fertőző években lisztharmatra érzékeny. Nem, vagy alig rothad.

Fagyhatára: -24 C°.

Korai fakadású és érésű fajta, meleg években már július végén csipkedhető, augusztus első hetében már szinte teljes érésben van, fogyasztható. Ezután még akár 2-3 hétig tőkén tartható, de azután elkezdenek a szemek töppedni, ráncosodni ami nem szép látvány, bár ízében nem jelenik meg rossz íz, inkább csak még édesebb lesz. Csapadékosabb hidegebb években az érés 1-2 hetet is eltolódhat, ilyenkor kevésbé édes, gyengébb ízű.

Tapasztalatunk szerint szálvesszős metszés ad szép méretű fürtöt, érdemes terméskorlátozni 1 fürt/ 1 hajtás. Szárnyas fürtje van, 250-400 g., de akár 700 grammot is elérheti, 17,5 x 19 cm., rövid kocsány, éretten fele fás.

Gondos zöld munkát igényel.

A szőlő felhasználása:

Hosszú ideig eltartható és jól szállítható fajta.

Friss fogyasztásra ajánljuk!

A bio csemegeszőlő biológiai növényvédelme a Bio-Gazdabolt ajánlásával:

Lemosó permetezésnél narancsolajat, régi, beteges tőkéken narancsolajat és rezet keverve használjunk . (ezek a PrevB2, vagy a Wetcit, és a Cuproxat)

A szőlőnél az első megjelenő kártevő a szőlő gubacsatka. Ellene védekezhetünk NeemAzallal, de sokkal jobb a februárban kihelyezett ragadozóatka, amely biológiai növényvédelem mellett (felszívódó rovarölők és kén nélkül) véglegesen megoldja a problémát.

Az ezután fertőző peronoszpóra ellen, amint a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 20 fokot permetezzünk élő gombaölő gombával, Polyversummal. Ezt a kezelést leggyakrabban 2 hetente érdemes ismételni, de ellenálló fajtáknál az évi 1-2 kezelés már elegendő. Nyár végén. ősz elején ezt használjuk a botritis (szürkerothadás) ellen is.

Lisztharmat ellen egy olyan bio készítményt javasolunk, amely egyben a bogyórepedést is megakadályozza, ez a Prosilicon.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Forrás: https://csemegeszőlők.hu

További információk

Tömeg 2.4 kg
Méretek 100 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Esther csemegeszőlő oltvány (konténeres)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük