Feketics meggy konténeres gyümölcsfa oltvány

14 990 Ft

Rendkívüli  rezisztenciája és beltartalmi értékei miatt ezt a fajtát minden magyar kertbe ajánljuk.

Elfogyott

Leírás

A Feketics meggy konténeres gyümölcsfa oltvány főbb jellemzői:

A Feketics meggy konténeres gyümölcsfa oltvány egy helyi tájfajta, amely kedveli a Feketics környéki jó minőségű, mélyrétegű vályogtalajt, középerős növekedésű, gyümölcse nagy értékű (kemény húsú, lédús, festőlevű, magas sav- és cukortartalmú, kiváló ízű és zamatú). Nagyfokú ellenállóságot mutat a betegségekkel szemben.

Alany: Sajmeggy vagy vadcseresznye magonc

Érés / fogyasztási idő: június 10. körül
Termékenyülés: jól termékenyül
Termőképesség: későn fordul termőre, rendszeresen és jól terem
Felhasználás: azonnali fogyasztás (magas antioxidáns tartalmú), befőtt, lekvár, dzsem, lé, pálinka, bor, likőr, 
Ajánlott termőtáj: országszerte ajánlható
Növényvédelem: teljesen edzett, rendkívül ellenálló a betegségekkel, kártevőkkel szemben

A meggy táplálkozásbiológiai értékét nemcsak a beltartalmi adottságok, hanem ezeknek élvezeti szempontból kedvező aránya, utolérhetetlen íze, harmóniája adja. Feldolgozott formában a beltartalmi anyagok koncentrálódása révén megnő az élvezeti értéke, és egyes termékek az energiapótolásban is szerepet játszanak.

Készülhet belőle: befőtt, íz, dzsem, édesipari termékek, likőr, szörp, üdítőital, bor és pálinka. Ezen kívül még mélyhűtésre és színanyag kivonásra is kiváló. A meggy mint gyógynövény is felhasználható. A gyümölcséből készült cukros befőtt enyhe hashajtó hatású, a kocsányából készült gyógytea köhögéscsillapító, ugyanakkor hörghurutra és gyomorbántalmak kezelésére is kiváló.

A Feketics meggytermesztés érdekessége és talán egyedisége abban rejlik, hogy a termesztett ,,meggyfajták” egy helyben kialakult tájfajta tagjai, amelynek eredete ismeretlen. Nagymérvű termesztését a múltban könnyű szaporíthatóságának (magról és gyökérsarjakról), és kiváló gyümölcsminőségének köszönhette. Az évek folyamán a szaporításból adódóan különböző típusai alakultak ki. Ezen meggytípusok szelekciója folyamatban van, valamint a fajta elismertetése is elkezdődött.

“Az első meggyfákat még a 60-as évek elején nagyapám ültette a szőlő közé. Ekkoriban ezt a korán érő nagy szemű édes meggyet jól lehetett értékesíteni a környező piacokon. Ültetvényt a 60-as évek végen telepített. Nagyapámnak 600 meggyfája volt. A 70-es évek végén a meggytermesztés válságba jutott és a Feketicsiek többsége kipusztította az ültetvényét. A mi családunk kitartott a meggytermesztés mellett. Napjainkban 400 meggyfánk van. A meggy szeretete apáról fiúra száll, csakúgy, mint a pálinkafőzés tudománya.” (Horkai Zsolt)

A Feketics meggy konténeres gyümölcsfa oltvány véleménye Dr. Apostol Jánostól:

,,A ‘Feketicsi fekete’ meggy a térségre jellemző fajtakör, olyan értékes meggy populáció, melynek egyedei kiváló termesztési gazdasági és élelmezés-egészségügyi előnyöket testesítenek meg. A fentiek alapján az a véleményem, hogy termesztésének nagyarányú felfuttatása jelentős hasznot hozhat mind a térségnek mind az egész országnak. Így nagyobb arányú termesztésbe vonása támogatásra érdemes.

Véleményemet az alábbiakkal indoklom:- a fajta gyümölcse tetszetős, sötétbordó, mérete 22 mm körüli átmérőjű, középkémény, íze kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, a gyümölcs húsa és leve sötétvörös, erősen festő, finoman rostos, bő levű. Magja kicsi, kissé húshoz kötött, ovális alakú. Különösen értékes a fajta színanyag összetétele. Színanyaga a feldolgozás (befőtt illetve lékészítés) során nem veszti el ragyogását, így valószínűleg igen szép ragyogó színű meggylé készíthető belőle. A többi meggyfajta színanyagai a feldolgozás alatt megbarnulnak. Feltehetően ez a színtartóképesség a jelentős antioxidáns tartalmának köszönhető, mely élelmezés-egészségügyi szempontból lehet rendkívül jelentős. Az antioxidánsok bizonyos fokú védelmet jelentenek a rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben. Magas szárazanyag tartalma, mely főképpen cukorból áll különlegesen gazdaságos lehet mind a konzerv, a mélyhűtő, mind a szeszipar számára.

– A fajta fája rendkívül egészséges, a látottak alapján mindennemű vegyszeres növényvédelem nélkül ellenáll a moníliás és a blumeriellás betegségeknek, valamint a cseresznyelégy és levéltetű károsításának is.A fentebb említettek alapján a fajtakör szelektálásával létrehozható egységes fajta rezisztenciájánál fogva rendkívül alkalmasnak látszik a biotermesztés számára. Vegyszeres növényvédelem nélkül termesztve gyümölcse és a belőle készíthető feldolgozott, termékek a termesztési helynek megfelelő márkavédelemmel elláthatóan és a biotermékekre jellemzően magasabb áron értékesíthetők mind a belföldi mind az unió piacán.Összefoglalva véleményem szerint a ‘ Feketicsi fekete ‘ meggy fajtaegységesítést szolgáló szelektálás után nagyobb arányú termesztésre alkalmas és javasolom a termesztésbe való bevezetését.”

A Feketics meggy  mint gyógynövény is felhasználható. A gyümölcséből készült cukros befőtt enyhe hashajtó hatású, a kocsányából készült gyógytea köhögéscsillapító, ugyanakkor hörghurutra és gyomorbántalmak kezelésére is kiváló. Nagyon jelentős a kálium tartalma is. Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, ezért a rákmegelőzésben fontos lehet a nyersen illetve fagyasztott formában való fogyasztása.

Igény szerint Székely Gyöngyvértől e-mailben (gyongyver@agrotipp2000.hu) ingyenes szaktanács kérhető a régi magyar gyümölcsfák kiválasztásához és telepítéséhez.

A gyümölcsfák rendelésének és átadásának a menete
Gyümölcsfa ültetési tanácsok
Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 10 kg
Méretek 100 cm
Érzékenység

Konténeres/Szabadgyökerű

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Feketics meggy konténeres gyümölcsfa oltvány” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük