Félhosszú petrezselyem bio vetőmag

1 190 Ft

A klasszikus petrezselyemgyökér

43 készleten

Leírás

Félhosszú petrezselyem bio vetőmag

A félhosszú petrezselyem bio vetőmag jól tárolható, középkései, félhosszú petrezselyem. Szép, egyenletes növésű gyökerek lesznek belőle. Gyökere közepesen hosszú, kúp alakú, válla enyhén csapott, a felszín krémszínű, húsa fehér, ízletes.
A petrezselyem nagyon lassan (3-4 hétig) csírázik. A vetést kelésig tartsuk állandóan nedvesen! Érdemes sorjelzőnek saláta-, vagy retekmagot vetni mellé.
Porhanyós talajt igényel, kötött, rögös, köves talajban nem termeszthető. Ilyen esetben érdemes homokot komposzttal keverni és azzal egy egész ágyást megtölteni 30 cm mélységig.

Tápanyag és vízigénye közepes, nagy vízadagokkal ne öntözzük, mert megreped!

Érdekes hogy a petrezselyem néhol nem hajlandó normálisan csírázni és nőni sem. ilyen helyeken után azt szoktuk javasolni, hogy vessenek inkább levélpetrezselyem magot, mert az kevésbé igényes.

Termesztés szempontjából különösen igényes a talaj fizikai féleségére, a porhanyós, inkább homokos talajokat kedveli. Ezekben nem ütközik akadályba növekedése közben, ezért nem nőnek “több lábú” gyökerek.

Fontos még az öntözés. Soha ne egyszerre nagy adagokban öntözzünk, mert megrepednek a gyökerek.

A petrezselyem tápanyagellátásánál törekedjünk arra, hogy lehetőleg komposztot, vagy komposztált trágyát adjunk nekik, mert ha túl sok nitrátot kapnak, akkor azt hajlamosak a gyökérben raktározni, így a túlságosan nitrogén trágyázott gyökérzöldséget kapunk. Ez a nitrát ugyanúgy származhat nitrogén műtrágyából, mint friss szerves trágyából. A nálunk kapható fermentált bio trágyáknál ez a probléma nem áll fenn.

A vontatott csírázás elkerülése érdekében mindenképpen válasszunk nedves, bio csávázást a vetőmag kezelésére közvetlenül vetés előtt

Vetés szabadföldbe: március eleje-március vége,

Betakarítás ideje szabadföldön: szeptember első fele-november végéig

Tartalom: kb. 6-8 m2-re mag

Ezermagtömeg: 1,22 g

A félhosszú petrezselyem biológiai növényvédelme

Az elhúzódó csírázás miatt mindenképpen javasolt nedves csávázást, előcsíráztatást végezni.

Általánosságban elmondható, hogy leginkább a talajlakó kártevők veszélyeztetik a petrezselyem gyökerét, hiszen a föld alatti tárolórészüket esszük meg, ami ugye nekik is táplálékuk. Vetéskor célszerű Artis nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (pajorok, káros fonalférgek) ellen. Egységesen az ARTIS nevezetű rovarölő gombát használjuk talajfertőtlenítésre biogazdaságokban. Van azonban két hasznos fonalféreg készítmény, melyek drágábbak és érzékenyebbek, hatásfokuk azonban jóval nagyobb. Egyetlen hibájuk, hogy teljesen szelektívek és az egyik csak lótücsökre, a másik pedig cserebogár pajorokra működik.

Az ARTIS rovarölő gomba használata:

VIDEO

Levél- és gyökértetű fertőzés ellen pedig PrevB2 narancsolajos készítményünkkel védekezhetünk, amely egyben lisztharmat ellen is tökéletes megoldás.

Egyéb gombás betegségek ellen Polyversum nevű élő gomba készítményünket ajánljuk.

Tápanyag igénye nem túl nagy, ezért elegendő alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: AlgilBio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Félhosszú petrezselyem  Magyarországon jól kipróbált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A Félhosszú petrezselyem bio vetőmagvetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

Aktuális biológiai növényvédelmi információkért keresse a Biokert Magazint, melyre ITT tud feliratkozni.
A Komplex Biokert működéséről pedig elérhető az online tanfolyamunk.

félhosszú petrezselyem bio vetőmag

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

,

Betakarítási idő

, , , , ,

Termesztési forma

,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Félhosszú petrezselyem bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük