Fertődi feketeribizli

1 490 Ft

Fantasztikus C-vitamin tartalom, vad-típusú fajta, bogyós sövényekbe is.

Elfogyott

Leírás

Rövid fürtű feketeribiszke, széthajló bokrú, kiváló házikerti fajta.

Legközelebb áll a vad változathoz. Az íze, aromája ennek a legerősebb.

Bogyója kemény héjú, nagyon sokáig a bokron marad és kitűnően tárolható

Bogyós madársövényekbe tökéletes!

Biokertekben kitűnően teljesítő fajta. Napnak nagyon kitett, forró, homoktalajú helyekre nem való.

Bogyóinak markáns íze frissen szedve nem is ízlik mindenkinek. A leírások savanykásnak jellemzik, de megérve kellemes édes ízű. Fürtjei kisebbek és sokkal lazábbak piros rokonánál, leve pedig olyan sötétbordó, hogy inkább hasonlít tintára, mint gyümölcslére.

A feketeribizli (Ribes nigrum) a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családba tartozik. A Ribes nemzetségnév a növény arab nevéből származik. Németül e névből kicsinyítőképzős főnévvel “Ribisl” néven is emlegetik, ahonnan a ribizli magyar neve származik. A “nigrum” jelző feketét jelent.

Maga a növény 120-200 cm magas cserje, levelei szeldeltek, apró zöldes fehér virágai jelentéktelenek, április-májusban nyílnak.

Termése június végén, júliusban érik be.

A fekete ribizli a hűvös, jó vízelvezetésű, termékeny talajban fejlődik a legjobban. A melegebb övezetekben a ribiszkebokrok a keményebb talajokat részesítik előnyben, amelyek több nedvességet halmoznak fel, és hűvösebbek maradnak.

A bőséges termés biztosítása érdekében a fekete ribizli bokrokat folyamatosan frissíteni kell. Az idősebb ágak is hoznak gyümölcsöt, de mennyisége és minősége csökken a vessző korával. Éppen ezért az új bokrokat mélyen ültetik, hogy azok tőhajtásokat képezzenek és évente élénk, fiatal vesszőket hajtsanak, már a talaj felszínétől. Minden évben távolítsuk el a legidősebb vesszők egyharmadát – a kéreg nagyon sötét, szinte fekete – ugyanakkor minden gyenge vagy alacsony ágat. Mindig vágjuk vissza egészen talajszintig vagy az erős, friss hajtásig. Végezhetjük a metszést a gyümölcsszedéssel egy időben, vagy megvárhatjuk a telet.

A növény betegségeinek csökkentésére, válasszunk napos, jól szellőző helyet. A fekete ribizli hosszú életű lehet (12-15 év), éppen ezért ültetése előtt ügyeljünk arra, hogy jól A szerves talajtakaró előnyös, hisz védelmet nyújt a felszínre törő gyökereknek, ugyanakkor hűvösen és nedvesen tartja a talajt. A bokor a teljes napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Azokon a területeken, ahol melegebbek a nyarak, félárnyékba vagy meredek lejtőre kell ültetni őket.

A legjobb talaj a fekete ribizli számára az, amelyik szerves anyagokban gazdag és enyhén savas.

A ribiszke gyökerei a talaj felső 20-40 cm-es rétegében találhatók, ezért a tő körül nem szabad a talajt mélyen művelni. A bokrok körül csak sekély kapálás ajánlott. risbiszkét 2-3 évente ajánlatos szerves trágyázni 3-5 kg istállótrágya vagy komposzt szükséges négyzetmézterenként.

Öntözés
a feketeribiszke nagyon vízigényes gyümölcsfaj, csak öntözéssel termeszthető hatékonyan.Két vízigényesebb szakasz jellemzi a fejlődését: május-vége-június, az intenzív növekedés és a magvak kialakulásának idején illetve július-augusztus, ami a jövő évi rügyek kialakulásáért felelős időszak. Évente 3-4 alaklommal, tövenként 20-30 liter vízzel számoljunk.

A tápanyagot meghálálja. Érdemes alá Kertmester, vagy Gyümölcsözön fermentált trágyánkat kijuttatni. Telepítéskor javasoljuk Natur Terra, vagy AlgilBio talajbaktériumos oltóanyagainkat használni, kevés komposztra öntve.

További információk

Tömeg1 kg
Méretek100 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fertődi feketeribizli” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük