Fertődi feketeribizli

1 490 Ft

Fantasztikus C-vitamin tartalom, vad-típusú fajta, bogyós sövényekbe is.

Elfogyott

Leírás

Fertődi feketeribizli

A Fertődi feketeribizli rövid fürtű , széthajló bokrú, kiváló házikerti fajta.

Legközelebb áll a vad változathoz. Az íze, aromája ennek a legerősebb.

Bogyója kemény héjú, nagyon sokáig a bokron marad és kitűnően tárolható

Bogyós madársövényekbe tökéletes!

Biokertekben kitűnően teljesítő fajta. Napnak nagyon kitett, forró, homoktalajú helyekre nem való.

Bogyóinak markáns íze frissen szedve nem is ízlik mindenkinek. A leírások savanykásnak jellemzik, de megérve kellemes édes ízű. Fürtjei kisebbek és sokkal lazábbak piros rokonánál, leve pedig olyan sötétbordó, hogy inkább hasonlít tintára, mint gyümölcslére.

A feketeribizli (Ribes nigrum) a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családba tartozik. A Ribes nemzetségnév a növény arab nevéből származik. Németül e névből kicsinyítőképzős főnévvel “Ribisl” néven is emlegetik, ahonnan a ribizli magyar neve származik. A “nigrum” jelző feketét jelent.

Maga a növény 120-200 cm magas cserje, levelei szeldeltek, apró zöldes fehér virágai jelentéktelenek, április-májusban nyílnak.

Termése június végén, júliusban érik be.

A Fertődi feketeribizli termesztése:

A Fertődi feketeribizli a hűvös, jó vízelvezetésű, termékeny talajban fejlődik a legjobban. A melegebb övezetekben a ribiszkebokrok a keményebb talajokat részesítik előnyben, amelyek több nedvességet halmoznak fel, és hűvösebbek maradnak.

A bőséges termés biztosítása érdekében a fekete ribizli bokrokat folyamatosan frissíteni kell. Az idősebb ágak is hoznak gyümölcsöt, de mennyisége és minősége csökken a vessző korával. Éppen ezért az új bokrokat mélyen ültetik, hogy azok tőhajtásokat képezzenek és évente élénk, fiatal vesszőket hajtsanak, már a talaj felszínétől. Minden évben távolítsuk el a legidősebb vesszők egyharmadát – a kéreg nagyon sötét, szinte fekete – ugyanakkor minden gyenge vagy alacsony ágat. Mindig vágjuk vissza egészen talajszintig vagy az erős, friss hajtásig. Végezhetjük a metszést a gyümölcsszedéssel egy időben, vagy megvárhatjuk a telet.

A növény betegségeinek csökkentésére, válasszunk napos, jól szellőző helyet. A fekete ribizli hosszú életű lehet (12-15 év), éppen ezért ültetése előtt ügyeljünk arra, hogy jól A szerves talajtakaró előnyös, hisz védelmet nyújt a felszínre törő gyökereknek, ugyanakkor hűvösen és nedvesen tartja a talajt. A bokor a teljes napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Azokon a területeken, ahol melegebbek a nyarak, félárnyékba vagy meredek lejtőre kell ültetni őket.

A legjobb talaj a Fertődi feketeribizli számára az, amelyik szerves anyagokban gazdag és enyhén savas.

A ribiszke gyökerei a talaj felső 20-40 cm-es rétegében találhatók, ezért a tő körül nem szabad a talajt mélyen művelni. A bokrok körül csak sekély kapálás ajánlott. ribiszkét 2-3 évente ajánlatos szerves trágyázni 3-5 kg istállótrágya vagy komposzt szükséges négyzetmézterenként.

Öntözés:
A feketeribizli nagyon vízigényes gyümölcsfaj, csak öntözéssel termeszthető hatékonyan.Két vízigényesebb szakasz jellemzi a fejlődését: május-vége-június, az intenzív növekedés és a magvak kialakulásának idején illetve július-augusztus, ami a jövő évi rügyek kialakulásáért felelős időszak. Évente 3-4 alklommal, tövenként 20-30 liter vízzel számoljunk.

A tápanyagot meghálálja. Érdemes alá Kertmester, vagy Gyümölcsözön fermentált trágyánkat kijuttatni. Telepítéskor javasoljuk Natur Terra, vagy AlgilBio talajbaktériumos oltóanyagainkat használni, kevés komposztra öntve.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 2.5 kg
Méretek 100 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fertődi feketeribizli” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük