Elfogyott!

Fino gumós édeskömény bio vetőmag

1 390 Ft

Különleges emésztést javító zöldség

Kedvencekhez Created with Sketch.

Kedvencekbe!

Elfogyott!

Cikkszám: /RS-Fe11 Kategória:

Leírás

Fino gumós édeskömény bio vetőmag

A Fino gumós édeskömény bio vetőmag nagyon ellenálló fajta, kifejezetten korai termesztésre alkalmas.

Gyönyörű, lapos, kerek, fehér gumója van. Kiváló, édes és fűszeres ízű.

Vetés februártól palántanevelésre takarás alatt. A paradicsomhoz hasonlóan a késő tavaszi fagyok után érdemes kiültetni, az akkor már nagyon fejlett palántát.

Áprilistól késői vetés is lehetséges közvetlenül szabadföldre. Elegendő víz és tápanyag szükséges a termesztéséhez.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos Foeniculum nemzetség 5 faja közül a F. vulgare a legismertebb. Világszerte, szinte valamennyi kontinensen termesztik. Az ókorban is igen népszerű és közkedvelt növény volt.

Környezeti igény:

Melegigényes növény, bár már elég jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz. Magjai 6-7 °C-on kezdenek csírázni. Fényigényes. Vízigénye a tenyészidő alatt erősen változó. A csírázástól a virágzás kezdetéig, tehát az intenzív növekedési szakaszban sok vizet igényel.

A Fino édeskömény talaj iránt kevésbé igényes. A gumós vagy olasz édeskömény (var. azoricum) termesztése egyéves, április közepétől szakaszosan (10-14 naponként) vethetjük, ezzel folyamatos szedést teszünk lehetővé. Az utolsó vetés időpontja július vége. 40X15 cm-es sor-, illetve tőtávolságra vessük. 80-100 (110) nap múlva szedésre érettek a gumók .A gumós édeskömény igen hajlamos a felmagzásra, bármilyen káros környezeti hatásra magszárba indul, ezért biztonságosan csak az őszi termesztése ajánlható. Szerencsére a lisztharmaton kívül nem érzékeny más betegségekre.

A kisebb ökölnyi termések (30-50 dkg) édesek és lédúsak. Az ókorban sóval, borssal, ecetes olajjal fűszerezték. Főzelék céljára akkor szedjük, amikor a szárgumó legalább tyúktojás nagyságú. Ez a tömör kidudorodás átvágva fehér színű és édes ízű.

A Fino édeskömény nálunk alig ismert különlegesség. Üde zöld, vékony, sallangos, kaporszerű levélzete az alacsony növényt légiessé teszi. Közvetlenül a földön ül a szárából képződött vaskos, lapos, húsos, pajzs alakú, fehéres szárhagymája, amely kitűnő csemege; A növény illatos, később magszárba szökken, és szép, élénksárga virágzatot hoz.Fényigénye: közepes fényt kedvel, hosszú, erős megvilágításban gyorsan magszárat hajt és virágot nevel a szárgumó kellő kifejlődése nélkül.

Szaporítása:

Palántáról nevelve fedett palántanevelő helyre március elején vessük 5×5 cm-es térállással (2,5 g/m2), május második felében ültetjük szabadba. Tápkockában is előnevelhetjük a növénykét. Tápkockánként 2 magot vetünk, s egy növényt hagyunk meg. A palántákat palántafúróval, a tápkockákat kapával, ültetőkanállal ültetjük ki. Szükség szerint beöntözzük. A növényke gyökérzetét a szárkezdeményig tesszük a földbe.

Szedése:

A szárhagymák kifejlődésekor a talajszinten késsel kivágjuk a növényt. Megtisztítjuk, a fölösleges leveleket leszedjük, a többit megkurtítjuk, így fogyasztásra alkalmas és piacképes. Eltartása: 0 °C körül 2 hónapig eláll.

Ágyasban egymás mellett sorakozva különleges látvány. Díszítő hatását növeli biológiai érdekessége is, ugyanis a növények szárhagymái, bárhogyan is hullanak a magvak vetéskor, 90%-ban élükkel kelet-nyugati irányban helyezkednek el. Előtér-, csoportos, soros növénynek kiváló.

A különböző kertekből (bemutató-, iskola-, haszon-, házi-, hobbi- stb. kert) nem hiányozhat. Edényekben, nagyobb cserepekben is mutatós. Rendkívül impozáns az édes kömény hatalmasra növő, virágzó bokra.

Vetés ideje palántaneveléshez: február első fele-március első fele

Vetés szabadföldbe: április második fele-július első fele

Kiültetés szabadföldbe: május második fele

Betakarítás ideje szabadföldön: augusztus második felétől október első feléig

Tartalom: kb. 0,4 g mag

Ezermagtömeg: 4,55 g

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Fino gumós édeskömény Magyarországon is bevált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag.

A Fino gumós édeskömény bio vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

Aktuális biológiai növényvédelmi információkért keresse a Biokert Magazint, melyre ITT tud feliratkozni.
A Komplex Biokert működéséről pedig elérhető az online tanfolyamunk.

perfection gumós édeskömény bio vetőmag

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő palántának, üvegházba

, ,

Vetésidő szabadfölbe

, , , , ,

Palánta kiültetés ideje

Betakarítási idő

, , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fino gumós édeskömény bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük