Graz-i káposztafejű jégsaláta bio vetőmag

1 190 Ft

Osztrák nemesítésű biokerti jégsaláta

8 készleten

Leírás

Graz-i káposztafejű jégsaláta bio vetőmag. Jól ismert osztrák fajta.

Világoszöld, ropogós leveleinek széle vöröses.

Középnagy-nagy méretű, zárt, kemény fejeket nevel.

Kora tavasztól őszig termeszthető.

Vetés: fóliába januártól februárig, szabadföldbe márciustól július közepéig, térállás: 30*30 cm

A saláták között az egyik legfiatalabb nemesítésű fajtacsoport a jégsaláta. Amerikából származik, ahol jéghegy salátának nevezik, a magyar köznyelv a hegy szót már elhagyva, egyszerűen csak jégsalátának ismeri.

A Graz-i káposztafejű jégsaláta  gyökérzete kissé erősebb és durvább, mint a hagyományos fejes salátáké, de karószerű főgyökere kissé lassúbb növekedésű. Csíranövény és palánta korában még alig különbözik a többi salátafajtától. Ha a palántanevelés alatt valamilyen gyökérsérülés éri, akkor a főgyökér növekedése leáll és csak oldalgyökereket fejleszt.

Az első néhány tőlevél kúpos, fejszerű tőrózsát képez. Széles, nagy lapát alakú levelei szőrtelenek, színe a világoszöldtől a sötétzöldig terjedhet. Levélszéle hullámos, kissé csipkés, sok esetben visszahajló. Erős, vastag levélnyele húsos, központi érben folytatódik, a levéllemez az erekkel együtt sokkal ropogósabb, mint a hagyományos fejes salátáé.

A Graz-i káposztafejű jégsaláta hőigénye a közepesnél alacsonyabb, egyes nyári fajtái már jól bírják a nagy meleget, anélkül, hogy magszárba indulnának. A magok fagypont körüli hőmérsékleten már megpattannak és 1-2 °C-on már csírázásnak indulnak. Optimális fejlődéséhez elegendő a 20 °C körüli, vagy inkább az alatti hőmérséklet. Fagytűrő képességben elmarad az áttelelő fejes salátától. Termeszthetőségét kezdetben a nyári nagy meleg korlátozta, de mára már kaphatók ilyen kifejezetten nyári fajták is.

Fényigénye közepes, árnyékos helyre ne ültessük, mert nem fejesedik be vagy csak gyenge, laza fejet képez. Félárnyékban, szórt fényen már kielégítően fejlődik, bár tenyészideje kissé elhúzódik. Fényszegény téli hónapokban is hajtatható.

A Graz-i káposztafejű jégsaláta vízigényesebb a fejes salátánál, éppen ezért biztonságosan csak öntözés mellett termeszthető. Igaz, gyökérzete nagyobb talajréteget sző át, mint a többi salátáé, de több vízre is van szüksége, mert csak ekkor lesz roppanó, zsenge a levele.

A talajjal szemben kevésbé igényes, rossz vízgazdálkodású, de nem vízállásos területen is termeszthető. A magas talajvízszint sincs a kárára, de a középkötött vályog- és öntéstalajok a legjobbak számára. A talaj kémhatása legyen a semlegeshez közeli értéken. Vigyázzunk, ha rossz vízzel öntözzük folyamatosan a területét, melyben túl magas a nátrium-koncetráció, hozama visszaeshet.

Túltrágyázásra kevésbé, viszont a talaj magas sótartalmára kifejezetten érzékeny.

A Graz-i káposztafejű jégsaláta palántázással és közvetlen szabadföldi helyrevetéssel egyaránt szaporítható. Közvetlenül szabadföldbe a kitavaszodás kezdetén (március eleje, közepe) vethetjük, melyet később havonta, egész a nyár közepéig megismételhetünk. A hajtató berendezések jobb kihasználása érdekében a főnövény előtt hasznosíthatjuk vele a területet.

Vetésidő palántának: január első fele-február második feléig,

Vetés szabadföldbe: március második fele-július első feléig
Betakarítás ideje szabadföldön: május második fele-október első fele

Tartalom: kb. 300 mag

Ezermagtömeg: 1,12g

 

A Graz-i káposztafejű jégsaláta bio növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

Egy beállt biokertben általában nem kell védekezni a bakteriális és gombás betegségek ellen salátaféléknél.

A levélzöldségek fő károsítói a a meztelen csigák. Ellenük legegyszerűbben csapdázással tudunk védekezni, melyet az alábbi videó mutat be:

CSIGACSAPDÁK

Egyéb talajlakó rovarok is okozhatnak néha gondot, ilyenek például a pajorok, drótférgek. Ellenük érdemes lehet a vetést megelőzően ARTIS rovarölő gombakészítményt használni.

A levéltetvek időszakosan okozhatnak problémát, de ellenük legfeljebb a PrevB2 narancsolajos készítményünket használjuk extrém rajzás esetén, ami lisztharmat ellen is hatékony.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Graz-i káposztafejű jégsaláta Magyarországon is bevált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A Graz-i káposztafejű jégsaláta bio vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

 

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő palántának, üvegházba

, , ,

Vetésidő szabadfölbe

, , , , , , ,

Betakarítási idő

, , , , , , , , ,

Termesztési forma

, , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Graz-i káposztafejű jégsaláta bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük