Gyöngykörte konténeres gyümölcsfa oltvány

4 890 Ft

ELFOGYOTT

A gyöngykörte gyümölcsfa oltvány magyar fajta. A gyümölcs íze, zamata bő levű, édes, fűszeres. Ellenálló fajta. 

 

Elfogyott

Leírás

Gyöngykörte gyümölcsfa oltvány

A gyöngykörte gyümölcsfa oltvány magyar fajta, Békés-megyéből származik.

További nevei: Nácika, Tojáskörte, Schulbirne

Termés: apró

Íz, zamat: bő levű, édes, fűszeres

Konzisztencia: fél finom, olvadó

Héj színe: zöldessárga, érdes

Alany: vadkörte magonc
Érés/ fogyasztás idő: nyári, augusztus
Termékenyülés:
Termőképesség: korán termőre fordul, bőven terem
Felhasználás: friss fogyasztás, befőzés, pálinka
Ajánlott termőtáj: nedvesebb talaj
Ellenállóképesség: ellenálló

A fajtáról az alábbi levélből tudhatunk meg többet Fábri András jóvoltából, Zentáról, 2015 tavaszán:

“Zentáról (Délvidékről) írok és a segítségüket szeretném kérni egy régi körtefám fajtájának és életkorának a meghatározásához. Ezt a körtefa fajtát itt mindenki csak náci körtének hívja, ami elméletileg a Nacional körtéből ered. Egyesek azt mondják, hogy a törökök hozták be a vidékünkre, de lévén, hogy a hideget nehezen viseli, tőlünk északabbra már nem honosodott meg.

Július közepén érik és apró sárga édes termése van. Viszont nem az itt ismert Július szépe és nem is az úgynevezett Cukorkörte fajta. Nem kell permetezni, nem kukacos, méretéből adódóan metszeni sem lehet már. Állítólag 10 év után kezd teremni. Sarjadzik és magról is kikelt. A Tisza melletti ártérben lévő gyümölcsösömben van belőle pár gyümölcsfám. Akkor terem a legjobban, ha kiönt a Tisza és akár több hétig is vízben áll. A negyedik képeken látható fát én 50-60 évesre teszem. Előző évben 400 kiló körtét termett. A ötödik képen az a Nácikörte fa látható, amelyik állítólag 100 évnél idősebb és előző évben 600 kiló körtét termett.  Ennek a törzsét a Tisza az évek alatt feltöltötte, így ma már úgy néz ki mintha 3 fa lenne. A virágzás alapján szerintem idén is lesz egy tonna termés a két fán. Mivel ez a vidék 100 évvel ezelőtt még Magyarországhoz tartozott, ezért ezt a faját is lehet régi magyar fajtának tekinteni.”

Igény szerint Székely Gyöngyvértől e-mailben (gyongyver@agrotipp2000.hu) ingyenes szaktanács kérhető a régi magyar gyümölcsfák kiválasztásához és telepítéséhez.

A gyümölcsfák rendelésének és átadásának a menete
Gyümölcsfa ültetési tanácsok
Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 14 kg
Méretek 100 cm
Érés/felhasználás ideje

Érzékenység

Konténeres/Szabadgyökerű

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gyöngykörte konténeres gyümölcsfa oltvány” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük