Hinnomaki yellow egres

1 690 Ft

Amerikai lisztharmatra rezisztens, zölden érő, aromás piszke.

Elfogyott

Leírás

A Hinnomaki sorozatra jellemzően jó íz és közepes gyümölcsméret jellemzi ez a fajtát.

Fellálló bokor habitusú és betegségeknek nagyban ellenálló.

Gyümölcse zöld beéréskor is.

A köszméte bokor tüskés, ívelő ágainak köszönhetően a magassága és a szélessége eléri az 1-1,5 métert. Virágbimbói az egy éves oldalágakon fakadnak, valamint az idősebb vesszők rövid nyúlványain. Minden bimbóból egy-négy virág nyílik. Ezek önmegtermékenyítők, porzásukat a szél és a rovarok végzik, de többnyire nem a méhek.

Metszés nélkül a köszméte bokor besűrűsödik és egészségtelen lesz. A jó metszés abból áll, hogy a bokor közepét megritkítjuk, hogy a növénynek elegendő napfényben és levegőben legyen része, és meghagyunk néhány vezérágat.

Tél végi fagymentes napokon távolítsuk el az elhalt vagy megbetegedett vesszőket és minden olyan ágat, amely áthalad a közepén. Vágjuk vissza a fiatal hajtásig. Meg kell ritkítani a túlzsúfolt részeket és a lehajló vesszőket, a legközelebbi oldalhajtásokig kell metszeni. Ha egy elfogadható méretet szeretnénk, az új sarjakat a felére kell metszenünk.

A növény betegségeinek csökkentésére, válasszunk napos, jól szellőző helyet. A köszméte hosszú életű, éppen ezért ültetése előtt ügyeljünk arra, hogy jól előkészítsük a talajt. Készítsünk ültető gödröt, ebbe pedig szórjunk komposztot vagy jó érett trágyát. Ültessük a köszmétét kissé mélyebbre, mint, ahogyan korábban nőttek (keressük rajtuk a földes részt).

A növények közötti távolság 1 méter, a sorok közötti pedig közel 2 méter legyen. Vágjuk vissza egészen a második rügyig, így ösztönözve az erőteljes növekedést. Fontos, hogy használjunk egy 5-10 centiméternyi talajtakarót a növények körül, mert szeretik a hűvös, nedves talajt. Remek választás lehet a szalma, a fakéreg vagy a vágott fű.

A növényeket a tél végén vagy kora tavasszal kell metszeni, amikor nyugalmi állapotban vannak. A köszméte főleg a 2 és 3 éves vesszőkön terem gyümölcsöt, éppen ezért a termőágak folyamatos frissítése érdekében, az 1, 2, 3 éves vesszőket azonos számban hagyjuk meg.

Közismert kártevői: levéltetvek, takácsatkák, pajzstetvek, sodrómolyok, üvegszárnyú ribiszkelepke. Ezekre a NeemAzal hatékony megoldást kínál.

A hajtások elszáradása egy gombabetegség, ami megtámadja a hajtásokat, melyeken julius és augusztus között kékes foltok jelentkeznek, és idővel egyre jobban növekednek. A végek elszáradnak, a levelek lehullnak és az ágak kérgén mély sebek jelentkeznek. Ha észreveszik ezeket a tüneteket, vagják le és égessék el a megtámadott ágacskákat, permetezzék Polyversummal. Ilyen esetekben a talaj Trifenderes fertőtlenítése is hasznos lehet.

A szürke rothadás: a levelek szélein és a gyümölcsökön megjelenik egy réteg szürke, vattaszerű rothadás. Az érintett levelek elfonnyadnak, elfakulnak és rothadásnak indulnak. A betegség könnyen terjed. A betegség elterjedésének elkerülése végett gyűjtsék össze és pusztjtsák el a beteg gyümölcsöket és permetezzenek Polyversummal.

A fajt leginkább sújtó Amerikai lisztharmatra ez a fajta rezisztens.

A tápanyagot meghálálja. Érdemes alá Kertmester, vagy Gyümölcsözön fermentált trágyánkat kijuttatni. Telepítéskor javasoljuk Natur Terra, vagy AlgilBio talajbaktériumos oltóanyagainkat használni, kevés komposztra öntve.

További információk

Tömeg1 kg
Méretek100 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hinnomaki yellow egres” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük