Hoffmanns schwarze Pfahl feketegyökér bio vetőmag

1 100 Ft

Különleges, őshonos téli zöldség

2 készleten

Leírás

Hoffmanns schwarze Pfahl feketegyökér bio vetőmag

A Hoffmanns schwarze Pfahl feketegyökérnek vastag, szilárd húsú, gyengéd, hosszú gyökerei vannak. Tompa végű, nem ágazik el. Kellemes barnásfekete színe van.

Korán érdemes vetni. A sorok között 30 cm, a növények között 6-7 cm-t érdemes kihagyni. Kb. 2 cm mélyre érdemes vetni.

Őshazáját általában Európa, Magyarországon is előfordul vadon hegyvidéki területeken.

Évelő növény. Gyökere orsó alakú, sötétbarna, feketés színű, hossza a 25-30 cm-t is elérheti. A gyökér belseje fehér, eltörve bő tejnedv folyik ki belőle.

Hidegtűrő növény. A gyökerek kiváló fagytűrő képessége mellett a levelek is károsodás nélkül elviselik a kisebb fagyokat. Közepes fényigénye következtében gyenge árnyékos helyen is megél. Vízigénye fejlődésének kezdeti szakaszán a legnagyobb, kifejlett állapotban öntözés nélkül is jól bírja a száraz periódusokat. Tavaszi magvetésekor általában elegendő a talajban a nedvesség a csírázáshoz és a fiatalkori fejlődéshez. Jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag, mély rétegű talajokon díszlik a legjobban.

Vetési mélysége 2-3 cm, a kívánatos tőtávolság 7-10 cm. Vetés után a sorokat komposzttal, homokkal jelöljük meg, mert a feketegyökér fiatalkori fejlődése igen lassú. Márciusi magvetéssel csak nyár elején éri el a 4-5 lombleveles állapotot, ekkor lehet ritkítani.  A magszárakat azonnal törjük ki, különben gyenge, vékony rostos gyökér fejlődik.

A feketegyökér októberre éri el a jellemző vastagságát. Nem fagyérzékeny, tehát egész télen a talajban hagyható, enyhe télen folyamatosan szedhető. Száraz, kemény teleken csak az előzetesen szalmával, lombbal letakart ágyasokból tudunk szedni. Felszedéskor az első sor előtt 45-50 cm mély árkot ássunk és ebbe döntsük bele a feketegyökérsort, majd folyamatosan haladjunk a többi sor felé. Óvatosan kell szedni, mert a gyökér nagyon törékeny, a sérülés helyén a benne levő tejnedv kifolyik és értéktelenné válik.

Ha télire kiszedjük, akkor többi gyökérzöldséghez hasonlóan tároljuk.

Tartalom: kb. 2,7 g

Ezermagtömeg: 12,75 g

A Hoffmanns schwarze Pfahl feketegyökér biológiai növényvédelme

Kifejezetten edzett növények, melyeknek kevés betegsége és kártevője van.

A gumókat a pajorok rághatják meg.

Ezek ellen megelőzésképpen ARTIS rovarölő gomba készítményünket érdemes használni, illetve riasztó növényeket ( pl.: bársonyvirág, vagy ricinus) lehet ültetni.

Az ARTIS rovarölő gombánk használata:

VIDEO

Tápanyag igénye nem túl nagy, ezért elegendő alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Hoffmanns schwarze Pfahl feketegyökér Magyarországon is termeszthető. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A Hoffmanns schwarze Pfahl feketegyökér bio vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

További információk

Tömeg0.01 kg
Termesztési forma

, ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hoffmanns schwarze Pfahl feketegyökér bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük