Indián csalán

800 Ft

Elfogyott

Leírás

A méhbalzsamnak és bergamotnak is hívott növény Észak-Amerikából származik. Az ottani indiánok hagyományos gyógynövénye.
Napos helyen, nedves talajon virágzik a leghosszabb ideig, de száraz, félárnyékos helyen is szépen fejlődik. A déli tűző napot nem szereti. Ha egyszer megtelepedik kertünkben, akkor igen gyorsan terjed. Szívós, évelő növény. Élénk színű piros vagy lila virágaiért és fűszeres, citromos illatú leveleiért egyránt népszerű. Vonzza a lepkéket és méheket, akár 80-120 cm magasra is megnő.
A friss leveleket tavasztól őszig szedhetjük, a virágokat pedig nyáron. Ha szeretnénk télire teának szárítani, akkor a virágzás előtti hajtásokat gyűjtsük be. A levelekből készített tea emésztésserkentő és frissítő hatású. Illatos leveleit borhoz, vagy más teákhoz is keverhetjük. Ehető, leveleivel salátákat díszíthetünk. Teáját még meghűléskor fogyaszthatjuk, virágainak főzete pedig nyugtató hatást fejt ki. Levelei és virágai együtt finom aromájú teakeveréket adnak. Régebben számos orvosi, gyógyászati célra alkalmazták, elsősorban fertőtlenítő hatásáért, de alkalmazták fejfájás, émelygés esetén is.

További információk

Tömeg0.5 kg
Méretek51 × 41 × 31 cm