Istenfa

800 Ft

Elfogyott

Leírás

Az istenfának kámforszerű illata van, amit hajdanán légfrissítőnek használták. 
Hatóanyagai hasznosnak bizonyultak az epehólyag és epe kezelésében, továbbá segíti az emésztést, és a májfunkciókat is javítja.

A növény egy bokros kis cserjét formáz, amely közkedvelt a kertészek körében. A zöldes-szürkés levelek kicsik, keskenyek és pihések. Kis virágai sárgák. Könnyen lehet szaporítani dugványozással vagy a gyökereiről.

Az istenfa antiszeptikus, fertőtlenítő hatású és elpusztítja a bélférgeket. Használták máj-, lép- és gyomorproblémák kezelésére. Egy 17. századi növénygyűjtő, Culpeper, szerint az istenfa jótékonyan befolyásolja a menstruációt. Manapság is használják még a gyógyászatban, kivéve Németországban, ahol külsőleg a sebek borogatására szolgál, időnként pedig a fagykárokat szenvedett bőrfelület kezelésére is szokták használni.  Az istenfa leveleit más növényekkel keverve illatos fürdőt készíthetünk, amely az aluszékonyság hatásos ellenszere is lehet. A levelekből infúziót is készíthetünk, amely a bőrre kenve nagyszerű rovarriasztóként is működhet. Hajöblítőként pedig a korpásodást is megakadályozza.
Sárga színű festék vonható ki az istenfából, amelyet főleg gyapjúfestéshez lehet felhasználni. A szárított istenfa-leveleket használhatjuk a ruhásszekrényünkben is molyirtóként.

További információk

Tömeg0.5 kg
Méretek51 × 41 × 31 cm