Jonkheer Van Tets ribizli

1 690 Ft

Klasszikus, igen korai ribizli

18 készleten

Leírás

Ez a klasszikus piros ribizli, melyhez minden másikat viszonyítanak. Igen korai fajta.

Gyümölcse: nagy, középpiros. A gömbölyű bogyók lazán állnak a fürtön, fürtjei nagyon hosszúak, szinte mindig hiányosak, de a kötődött bogyók nagyobbak.

A gyümölcs húsa kellemesen savas, zamatos, csemege minőségű, magjai aprók. Egyenletesen és nagyon bőven terem. Felújuló képessége és termőképessége kiváló. Öntermékeny.

Nagyon korán, június második felében érik. Nyersen és befőzésre egyaránt kiváló, az egész országban termesztik.

A nyirkos, hegyi erdőkben ma is élnek a piros ribiszke vad alakjai, ezekből kezdődött el a nemesítése mintegy ötszáz évvel ezelőtt Európában. Magyar nyelven Lippay János írt először az „édes savanyúcska” bogyókról az 1667-ben megjelent könyvében.

Gyümölcse a forró nyárban üdítő csemege, kicsit megcukrozva az édesszájúak is megbarátkozhatnak vele. Annál is inkább, mert rostokban, C-vitaminban, antioxidáns hatású színanyagokban és ásványi sókban -főként vasban, magnéziumban és kalciumban- egyaránt gazdag.

Mártásnak, dzsemnek is kiváló, paradicsompasszírozón áttörve pedig magmentes zselét kapunk, ami értékes konyhai alapanyag. Szörpöt főzés nélkül érdemes készíteni belőle, mert így C-vitamin tartalma megmarad. Szárral vagy bogyózott formában egyaránt fagyasztható.

A piros ribiszke nem nagyigényű faj, de mélyárnyékban vagy az erős napsütésnek kitett helyen nem fejlődik kielégítően. Agyagos talajon éppúgy megterem, mint homokon vagy meszes földben. A gyümölcs nem utóérő, azonban éretten sokáig a bokron marad, így nyugodtan megvárhatjuk, míg teljesen beérik. Fajtái öntermékenyek. Természetes formája a bokor; a gyökértörzsből koronája folyamatosan megújul. Az aranyribiszke alanyra oltott törzses változatban a fácska hamarabb öregszik, kétségtelen előnye azonban, hogy a termés hajlongás nélkül, könnyen szüretelhető

Biokertekben kitűnően teljesítő fajta. Napnak nagyon kitett, forró, homoktalajú helyekre nem való.

A ribiszkepirosító levéltetű ellen védekezni kell rügypattanás előtt, majd kihajtás után  narancsolajos készítménnyel (Wetcit, vagy PrevB2) (50 ml 10 liter vízbe)

A tápanyagot meghálálja. Érdemes alá Kertmester, vagy Gyümölcsözön fermentált trágyánkat kijuttatni. Telepítéskor javasoljuk Natur Terra, vagy AlgilBio talajbaktériumos oltóanyagainkat használni, kevés komposztra öntve.

További információk

Tömeg1 kg
Méretek100 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Jonkheer Van Tets ribizli” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük