Kamilla vegyszermentes vetőmag

290 Ft

Gyulladáscsökkentő gyógynövény

18 készleten

Leírás

Kamilla vegyszermentes vetőmag

Jól ismert, népszerű gyógy- és teanövény. Másik neve orvosi székfű.

Az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik.

Hazánkban őshonos, világszinten nagy termesztői vagyunk.

Egynyári, augusztusban vetve kétéves. Kb 50 cm magasra nő.

Márciustól májusig cserépbe, később kis csokrokban ültessük szét, de akár helyére is vethető. Fényre kelő, ezért a magokat ne takarjuk.

Nemesítése Magyarországon az 1960-as években kezdődött; több államilag elismert fajtája van. Virágait akkor gyűjtik, amikor fehér nyeles virágszirmai vízszintesen állnak (a kamillamező fehér színű).

A gyógyászatban virágzatát és annak kivonatait alkalmazzák. Teája nem csak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, nyugtató anyagokat is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyomor-, bél-, hólyag-, és epezavaroknál, valamint sebkezelésre, arc-, és hajápolásra is javasolják.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a kamilla virágzat hagyományos, népi gyógyászati felhasználásaként a megfázás tüneteinek enyhítését, enyhe emésztőszervi panaszok (pl. puffadás) csökkentését, afták, illetve enyhe bőr és nyálkahártya irritációk kezelését (pl. napégés) említi.

Bár régebben szembetegségekre, sűrű szűrőn átszűrve, mind gyulladásgátló borogatásként, mind lemosószerként használták, a kamilla allergiát – és így önmagában is kötőhártya-gyulladást – okozhat, ezért ma már ilyen módon ritkábban alkalmazzák, sőt ellenjavallt.

Virágzatát a gasztronómiában teaként, vagy kandírozva is felhasználják.

Vetés ideje palántaneveléshez: március eleje-április vége,

Kiültetés szabadföldbe: április második fele-június első fele

Virágzás ideje: május második fele-szeptember végéig

Tartalom: 0,5g

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

 

További információk

Tömeg0.01 kg
Vetésidő palántának, üvegházba

, , ,

Palánta kiültetés ideje

, , ,

Betakarítási idő

, , , , , , , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kamilla vegyszermentes vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük