Kék Duna tavaszi mák vegyszermentes vetőmag

220 Ft

Magyar nemesítésű, kék mák kiskerti termesztésre.

Elfogyott

Leírás

Kék Duna tavaszi mák vegyszermentes vetőmag

A Kék Duna tavaszi mák vegyszermentes vetőmag csak kora tavasszal vethető.

Máktermesztés számára napos, szélvédett helyet válasszunk! Csak jó talajú, apró morzsalékos talaj jöhet számításba. Az átlagos, laza szerkezetű talaj is megfelelő. Ugyanarra a helyre 5-6 évnél hamarabb ne kerüljön!

Ajánlott sortávolság 30 cm.

Kezdetben a mák vízigényes, de virágzásban már száraz, meleg időjárásra van szüksége. A sziromhullástól a teljes toknagyság kifejlődéséig a csapadékosabb, meleg időjárás optimális számára, míg a tok és magérési szakaszban viszont ismét meleg, száraz, csapadékmentes időjárást igényel. Ilyenkor a csapadékos időjárás kedvez a gombás fertőzéseknek.

Körülbelül 10 négyzetméter, amelyről másfél kg mák takarítható be.

A kikelt máksorokat kétszer is egyelni kell. Először egymástól 15-20 cm-re hagyjunk meg egy csokorban néhány növényt, végül ezek közül is a legerősebbet.

A mák egyike a legrégibb kultúrnövényeknek, Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termeltek mákot, és Hippokratész is ír róla, mint gyógynövényről és a narkotikus hatásáról.

Jelentős területeken termesztik Európában is, de legnagyobb termőterülete kis- és belső Ázsia. Legfontosabb világszintű haszonvétele a benne található alkalodiák, elsősorban a morfin.

Hazánkban szántóföldi táblákon és a kiskertekben is elterjedt növény. Nálunk hagyományos ételek alapanyaga, ilyenek például az ünnepi bejgli és a hétköznapi mákos tészta, rétes, guba, sőt fagylalt is.

Ezért az alkaloidákban szegény, amennyire lehet mentes fajtákat termesztjük.

Fontos terméke azonban a máknak a máktokból Kabay János világszabadalma alapján kinyert alkaloidák tömege.A máktokból 25 féle alkaloida állítható elő, amelyek között van narkotikum, fájdalomcsillapító, altató, köhögést csillapító anyag is.

Éppen ezért termesztési körülményeit kormány- és miniszteri rendeletek szabályozzák. Az alacsony és közepes hatóanyagú mákfajták kis területen (500 nm alatt), saját célra történő felhasználás esetén korlátozás nélkül termeszthetők.

A tavaszi mák termesztése:

A jó máktermés alapfeltétele az igen korai vetés. Ha a hét végén megszikkad a talaj, akkor lehet vetni! A magja nagyon apró, “mákszemnyi”. Az egész országban termelhető, de leginkább a tápanyagokkal bőségesen ellátott homokos vályogtalajt kedveli. Kötött, savanyú kémhatású, nedves talaj nem alkalmas máktermesztésre.

A mák magját sekélyen, egy-másfél cm mélyen kell a talajba tenni. Amikor a kikelt növények három-négylevelűek, akkor kell az állományt megritkítani úgy, hogy a sorban a tövek 5-6 cm-re legyenek egymástól.

A 80-100 cm magas száron nyíló virágokból tokok fejlődnek. Ezeknek a nyaki részén valamikor lyukak nyíltak, amelyeken keresztül régen kipergett a mákszem. A Zénó zárt tokú, tehát a pergéstől nem kell tartani.

A frissen betakarított mákot szikkasztani kell, mert a nedves mag befülled.

Vetés ideje szabadföldbe : március eleje

Betakarítás ideje: június

Tartalom: 2,5 g

A tavaszi mák biológiai növényvédelme

A vetést óvni kell az elgyomosodástól, amely egy mechanikai gyomtalanítást mindenképpen kíván. Ezt legjobb az egyeléssel egy menetben elvégezni, majd lemulcsozni a talajt. Könnyű talajokon  10 naponta végzett gyors tolikapálás, vagy gyomseprés is elegendő lehet.

Védeni kell  a peronoszpórától, ezért amint a nappali hőmérséklet meghaladja a 20 fokot, legalább egyszer kezeljük le Polyversummal.

A levéltetvektől és egy jellegzetes kártevőtől, a máktokbarkótól, leginkább a NeemAzal biológiai növényvédő szerrel tudjuk egy menetben védeni.

A Duna, tavaszi mák a tápanyagot meghálálja, ezért frissen trágyázott talajba vessük. Jó megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

Betakarítási idő

,

Termesztési forma

,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kék Duna tavaszi mák vegyszermentes vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…