Kelvedon csodája velőborsó 250g

390 Ft

Az egyik legfinomabb zöldborsó.

7 készleten

Leírás

Kelvedon csodája velőborsó vegyszermentes zöldség vetőmag

A Kelvedon csodája velőborsó vegyszermentes zöldség vetőmag a legjobb fajták egyike. Hosszú, sötétzöld, korán érő hüvelyeket hoz. Nagyon bőtermő, íze kivételesen édes. Az egyik legjobb ízű borsó, igényes házikerti fajta. 45-60 cm magas velőborsó. Támasztékot nem igényel, de meghálálja.

Hüvelye középzöld színű, 7-8 cm hosszú, hegyes végű. Friss fogyasztásra, házi mélyhűtésre javasolt.
Virágzása korán, 57 napra következik be. Növényenkénti hüvelyszám: 5-6 db. A mag színe középzöld, a zöldmag többsége 8-9 mm méret kategóriába tartozik.

A velőborsókban az érés során lassabban alakul át a cukor keményítővé, ezért sokáig zsenge marad. A vetőmag kevésbé telt, ráncos.Ez a magyar kertészek kedvenc borsója. A ZSENGE borsó. Az idetartozó fajták valóban hosszabb ideig tartják meg frissességüket, de a szemek és a termésmennyiség is elmarad a kifejtőborsók mögött.

Friss fogyasztásra a velőborsó a legjobb, eltenni viszont nem. Ez a fő oka annak hogy borsókból érési sor vetését javasoljuk.

A velőborsók korábban vethetők és kevésbé igényesek, sőt a kártevők jó része sem bántja őket a koraiságuk miatt.

A velőborsó az a fajta hüvelyes, melyet a puffadásra, vastagbélgyulladásra hajlamos egyének leginkább fogyaszthatnak. C-vitamin tartalma az immunrendszert erősíti, míg a benne található kálium vízhajtó tulajdonsággal bír.

Vetés: április elejétől május közepéig, júniustól júliusig szedhetjük. Térállás: 30-35 cm-es sorokba vessük vagy dupla sorosan, ilyenkor 60-80 cm helyet hagyjunk neki. A szemeket egymástól 3 cm-re vessük, kb. 3 cm mélyre. Korábbi vetéssel gazdagabb hozamot érhetünk el.

Tipp: a káposztafélék, a retek és a korai sárgarépa jó szomszédja, de hagymát ne vessünk mellé!

Vetés szabadföldbe: április első fele-május első fele,
Betakarítás ideje szabadföldön: június első fele-július második feléig

Tartalom: 250g

A Kelvedon csodája velőborsó biológiai növényvédelme

A borsófélék gyökerein lévő ún. gümőkben nitrogén megkötő baktériumok élnek, így trágyázást nem igényelnek, viszont kitűnő talajjavítók. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani Algil-Bio oltóanyagunkkal.

Az akácmoly az első károsítója, amely ellen már agrotechnika is elegendő lehet. Ez a betakarítás utáni talajkezelést jelenti, azaz a maradványok eltávolítását, komposztálását, a talaj bolygatását (lazítás) és a vetésváltást. Komolyabb esetekben ARTIS-os talajfertőtlenítés is indokolt lehet. Permetezéssel a Dipel nevű bakteriális készítmény alkalmazható virágzáskor.

A borsózsizsik a legbosszantóbb kártevője, hiszen általában ettől “kukacos” a borsó. Védekezésre az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

A zöldborsó levéltetű és borsótripsz is károsíthatja. Biológiai védekezésben ellenük megfelelő a narancsolajos permetezéssel történő gyérítés ( PrevB2, vagy Wetcit), amelyet a probléma megjelenésekor lehet végezni.

A késői borsókat már a bagolylepkék is elérik Ezekre a petefürkészeink használhatók eredményesen ökológiai termesztésben.Ezek a kis élőlények nagyban csökkentik a többi kártevő számát is.

Kihelyezésükről nézzék meg az alábbi videót:

VIDEO

Gombás és bakteriális rothadás ellen Polyversum készítményünk nyújthat védelmet.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, ,

Betakarítási idő

, , ,

Termesztési forma

, , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kelvedon csodája velőborsó 250g” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…