Kiwano tüskés uborka bio vetőmag

1 390 Ft

Különleges távol keleti tüskés uborka

7 készleten

Leírás

Kiwano tüskés uborka bio vetőmag

A Kiwano tüskés uborka bio vetőmag távolkeleti származású ősi fajta. Termése egy tömzsi, ovális, “sündisznóval keresztezett” uborkára hasonlít, nagyméretű tüskékkel.

7-12 cm hosszú, gyümölcsös, lágy ízű érett termésének színe a világossárgától a narancssárgáig terjed.

A gyümölcshús smaragdzöld-sárgászöld, és kizárólag nyersen fogyasztandó (hámozva).

Az érett gyümölcs szobahőmérsékleten hónapokig eláll, ráadásul dekorációnak sem utolsó.

Vetés: palántának áprilistól, kiültetni, helyére vetni csak a májusi fagyok után szabad. Meleg, védett helyre tegyük. Sortáv: 1-1,5 m, a magokat a soron belül 35 cm távolságra vessük.

Vetés szabadföldbe: május második fele-június első feléig

Betakarítás ideje szabadföldön: július első fele-augusztus végéig

Tartalom: kb. 10 mag

Ezermagtömeg: 15,35 g

A Kiwano tüskés uborka biológiai növényvédelme

Vetés előtt érdemes Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel kezelni a vetőmagot.

Biogazdálkodásban a helybe, fészekbe vetés jobb, mert palántaneveléssel csak minimálisan hozható előre a termésérés, viszont a palánták sérülékenyebbek és gyökerük kevésbé erős és melyre hatoló.

Az ellenálló fajtáknál is érdemes odafigyelni a növényvédelemre, mert az uborkát nagyok sok minden károsíthatja. Kevés lisztharmatra rezisztens fajta létezik, így hajlamosító környezeti tényezők esetén könnyen előfordulhat ez a kórokozó. Agrotchnológiával (kacsolás, támrendszer, nagyobb tő- és sortávolság, védőnövények) könnyű védekezni ellene, ha ez mégsem sikerülne, akkor a Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani a problémát. Ennek a készítménynek további előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a bakteriális fertőzések ellen is védi a termést, sőt a szívókártevők dolgát is megnehezíti.

Ez utóbbi nagyon fontos lehet a vírusok elleni védekezésben is, amelyeket berepülő szívókártevők, (pl. levéltetvek), terjesztenek. Sajnos többféle vírusfertőzés is fellép az uborkáknál, ami az utóbbi években egyre nagyobb gondot okoz. A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni.

Az olyan kifejezetten uborkafélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a fuzáriumos hervadás, szklerotíniás , kolletotrichumos betegségek és a uborkaperonoszpóra, egyrészt agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Másrészt pedig megelőzésként kezeljük a növényeket Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel.

Rovarkártevők közül a takácsatkák, a lótücskök és az afrikai vándorpoloskák jelentősek az Kiwano tüskés uborka számára. Előfordulhatnak még tripszek és ritkán az üvegházi molytetű is károsítja. Beállt biokertben ezeket a károsítókat a ragadozó rovarok állománya képes kordában tartani. Kivételt a lótücsök és vándorpoloska jelent. A lótücsök ellen elsősorban hasznos fonalféreg készítmény (Nemastar) hatásos, de kilyukasztott aljú cserépben ültetve az uborkát elkerülhetjük a talajfelszínhez közel rágcsáló lótücsök elrágja az uborka szárát, gyökerét.

A Nemastar hasznos fonalféreg készítmény használatáról nézzék meg az alábbi videót:

VIDEO

Az afrikai vándorpoloska az utóbbi években terjedt el. Ellene mechanikusan (leszedés kézzel), illetve a NeemAzal biológiai növényvédelmi készítménnyel lehetséges.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Kiwano tüskés uborka Magyarországon is bevált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A Kiwano tüskés uborka bio vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

 
Aktuális biológiai növényvédelmi információkért keresse a Biokert Magazint, melyre ITT tud feliratkozni.
A Komplex Biokert működéséről pedig elérhető az online tanfolyamunk.

Kiwano tüskés uborka bio vetőmag

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

,

Betakarítási idő

, , , , ,

Termesztési forma

, , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kiwano tüskés uborka bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük