Elfogyott!

Mosolygó Batul alma konténeres gyümölcsfa oltvány

9 900 Ft

Erdélyi származású, ellenálló, bőtermő, jóízű téli alma. 

Szállítással kapcsolatos információk a leírásban.

 

Kedvencekhez Created with Sketch.

Kedvencekbe!

Elfogyott!

Cikkszám: /PK-B--ALM9 Kategória:

Leírás

Mosolygó Batul alma konténeres gyümölcsfa oltvány

A nagyon magas és nagyméretű konténerben levő gyümölcsfák korábban teremnek, de futárszolgálattal nem szállíthatók. Telephelyünkön (1203 Bp. Kende K. u. 58.) vehetők át. Kombi személyautóba beférnek. Budapesten és vonzáskörzetében, valamint a Balatonalmádi-Balatonfüred-Veszprém térségben céges kiszállítás igényelhető, egyeztetés alapján 3000 Ft-ért (ebben mást is tudunk kiszállítani).

A Mosolygó Batul alma konténeres gyümölcsfa oltvány Erdélyből, valahonnan Maros mentéről származik, ahol magról kelt, ma már mint kiváló piacos almát a külföldön is megbecsülik.

Alany: Vadalma magonc
Érés / fogyasztási idő: téli, október/november-március
Termékenyülés: jól termékenyül, jó pollenadó, pollenadója a Téli arany parmen

Termőképesség:nagyon bőven terem
Felhasználás: nyersen fogyasztva, jól szállítható, piacos, nyersen fogyasztva, párlatnak
Ajánlott termőtáj:
 bárhol megterem, de inkább a jó vízellátású talajokon

Növényvédelem: edzett

További nevei: Batur, Narancs alma, Üveg alma, Batullenapfel, pomme Batul, Pomme de Transylvanie

Érési ideje: November-március.

Minősége: Elsőrendű piaci és asztali.

Nagysága: Közép nagy. Hetvenkét milliméter magas és 64 milliméter széles.

Alakja: Szabályosan lapított gömb, ritkábban henger alakú. Zöme a közepére esik, végei felé egyenletesen domborodik. Szép szabályos alma. Kelyhe többnyire kicsiny és zárt, tág és sekély mélyedésben ül. Kehelylevelei kicsinyek. Szára rövid, fás és molyhos. Szűk és mély szárüregének a fala finoman sugarasan rozsdás, vagy értével is zölden maradó.

Héja: Sima, fényes, kissé zsíros tapintatú. Halványzöld, értével szalmasárga, napos oldalán élénk karmin pirossal belehelve, melyen feltűnik a ritkás barna pontozat. Itt-ott egy-egy ragyafoltocska is látható.

Belseje: Húsa fehér, tömött, finom, eleinte roppanó, de aztán olvadó. Bő levű üdítő savanykás édes, kissé fűszeres ízű. Magháza félig nyílt vagy zárt, kevés számú ép magot rejt. Kehelycsöve keskenyebb, elég mélyen lehatol. Porzószálai alsó állásúak, elég soká megmaradók.

Mosolygó Batul alma konténeres gyümölcsfa oltvány fája:

Erőteljes növekedésű, edzett. Teremni későbben kezd, de azután rendesen és bőven terem. Ágai elég sűrű gömb- vagy szabálytalan gúla alakú koronát képeznek. Minden vadalmaalanyon jól fejlődik. Törpealanyra oltva csak mint bokorfa mutatkozik háládatosnak. Törpe- és alakfának nem való, mert az alakítást és nyesést nem hálálja meg. Vadra oltva közepes törzsű fát nevel. Vesszői hajlékonyak, barna színűek, némi sötétvörös árnyalattal. Gyéren molyhosak, sokszor fényesek, egyenesek. Rügyei laposak, fehér molyhosak, kicsinyek. Virágrügyei erősen molyhosak. Levelei közepes nagyságúak, vékony szövetűek, kerekdedek, vagy kerülékesek. Alsó felületükön finoman molyhosak. Virágzása nagyon korán nem várható. Szirmai elég nagyok, világos rózsaszínűek. Levélpálhái keskenyek, sokáig megmaradók. Levélnyele középhosszú, vékony, merev, alsó részéhez közel violaszínnel festett.

Termesztésére vonatkozólag megjegyzem, hogy ahol a talaj megfelelően nyirkos, az éghajlat párás, még zordabb vidékeken is jól díszlik. A talaj kötött áradmányos vagy laza is lehet, csak megfelelő nyirkosság legyen benne. Virágjai a kései fagyoknak is jól ellenállnak. Gombabetegségektől aránylag keveset szenved. Mutatós, igen jóízű gyümölcsei a szelet jól állják a fán. Hátrányára írható, hogy vizek menti mocsaras talajú helyeken termett gyümölcsének néha némi mocsaras mellékíze van, de ettől eltekintve kitűnő, piacon nagyon keresett minden baj nélkül könnyen eltartható gyümölcsünk, veremben is nagyon jól eláll. Neki való helyen tömegtermesztésre is ajánlható.  Neve állítólag a -pátul- szóból ered, ami oláhul boglyafeneket jelent. Pince híján ugyanis az erdélyiek ezt az almát őszkor a szénaboglya fenekére teszik és befedik, tavasszal pedig eltakarítva a szénát, a szépen megsárgult almát értékesítik. Többféle változata van, ilyen például a Zöld batul, Fehér batul, Piros batul. Fent leírt alma a piros- vagy mosolygó batulnak felel meg.

Igény szerint Székely Gyöngyvértől e-mailben (gyongyver@agrotipp2000.hu) ingyenes szaktanács kérhető a régi magyar gyümölcsfák kiválasztásához és telepítéséhez.

A gyümölcsfák rendelésének és átadásának a menete
Gyümölcsfa ültetési tanácsok
Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 14 kg
Méretek 100 cm
Érés/felhasználás ideje

Iz

Érzékenység

Konténeres/Szabadgyökerű

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Mosolygó Batul alma konténeres gyümölcsfa oltvány” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük