Elfogyott!

Néró csemegeszőlő oltvány (konténeres)

1 490 Ft

Csemegeszőlő és borszőlő is egyben és rendkívüli antioxidáns tartalmát a borba is átviszi.

Add to Wishlist Created with Sketch.

Kedvencekbe!

Elfogyott!

SKU: /PS-szolo1 Category:

Description

A Néró konténeres csemegeszőlő oltvány magyar fajta.

Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben az Eger 2 (Seyve-Villard 12375 sel.) és a Gárdonyi Géza (medoc noir x Csaba gyöngye) keresztezésével. Magyarországon 1993. óta államilag elismert fajta; de Svájcban és Brüsszelben is fajtaoltalmat kapott.

A Néró csemegeszőlő tulajdonságai:

A Néró egy sötétkék színű, fűszeres zamatú, lédús, ropogós, vékony héjú csemegeszőlő-fajta.

Bogyója ovális, középnagy, 2-3 gramm.

A Néró konténeres csemegeszőlő fürtjei szárnyas vagy vállas, átlagosan 200 grammos.

A szőlő korai érésű fajta. Érése augusztus végén, szeptember elején esedékes.

Cukorfoka: 19-20%

Savtartalma: 9 gramm/l.

Az oltvány erős növekedésű, nem túl sűrű vesszőzetű fajta.

Gombás betegségekkel (lisztharmat, peronoszpóra) szemben rezisztens.

Szárazságra mérsékelten érzékeny, fagytűrő szőlőfajta.

Talaj és fekvés iránt nem igényes.

Esősebb időkben rothadásra hajlamos a gyümölcse.

Ez a konténeres szőlőoltvány szinte minden biokertben elfér. Sajnos azonban ez a legtöbbet permetezett gyümölcs a konvencionális kertekben.

Biológiai növényvédelemmel is védhető ma már, mi mégis csak az ellenálló fajtákat javasoljuk, amelyek nem igényelnek különösebb védelmet. Ilyen a néró csemegeszőlő oltvány!

A szőlő felhasználása:

Az egyedüli csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető. A nérót a csemegeszőlők közé sorolták. A csatlakozás után a joganyagba bekerült egy úgynevezett kettős hasznosítású kategória. Ebbe került a néró is. Tehát legálisan lehet belőle bort készíteni, és dél-dunántúli tájborként hozható forgalomba. Bora gyógyhatású, ízletes, zamatos, és gyulladáscsökkentő!

Merfelsz Gábor borász szerint sokszínű és érdekes borokat lehet belőle komponálni, ráadásul kiemelkedő az egészségre pozitívan ható antioxidáns tartalma.

“Egyedülálló, hogy a borba is óriási mértékben átmenti az antioxidánsokat. Ez igen komoly hívószó lehet, hiszen egyre többeket érdekel az egészségtudatos életmód. Ezenkívül van egy egyedi, nagyon zamatos jellege, amelyet szépen mutat az édes és a száraz változatokban is. Mi elég hosszú utat jártunk végig, hogy megmutassuk, mi mindent lehet kihozni a fajtából. Bizonyos évjáratokból nagyon szép félédes-édes bort ad. Bár a hazai tudatos fogyasztók a maradékcukrot ördögtől valónak tartják, pedig a természetes édesség kiemelkedő években sok érdekességet mutat. Most azonban a 2012-es édes vörös nagy sikerrel debütált, aminek igazán örülök.”

Friss fogyasztásra is ajánljuk!

A bio csemegeszőlő biológiai növényvédelme a Bio-Gazdabolt ajánlásával:

Lemosó permetezésnél narancsolajat, régi, beteges tőkéken narancsolajat és rezet keverve használjunk . (ezek a PrevB2, vagy a Wetcit, és a Cuproxat)

A szőlőnél az első megjelenő kártevő a szőlő gubacsatka. Ellene védekezhetünk NeemAzallal, de sokkal jobb a februárban kihelyezett ragadozóatka, amely biológiai növényvédelem mellett (felszívódó rovarölők és kén nélkül) véglegesen megoldja a problémát.

Az ezután fertőző peronoszpóra ellen, amint a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 20 fokot permetezzünk élő gombaölő gombával, Polyversummal. Ezt a kezelést leggyakrabban 2 hetente érdemes ismételni, de ellenálló fajtáknál az évi 1-2 kezelés már elegendő. Nyár végén. ősz elején ezt használjuk a botritis (szürkerothadás) ellen is.

Lisztharmat ellen egy olyan bio készítményt javasolunk, amely egyben a bogyórepedést is megakadályozza, ez a Prosilicon.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport -ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Forrás: https://csemegeszőlők.hu

 

Additional information

Weight 2 kg
Dimensions 100 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Néró csemegeszőlő oltvány (konténeres)”

Your email address will not be published. Required fields are marked *