Ochsenherz sárgarépa bio vetőmag

1 190 Ft

Tömzsi répák különlegesen finom ízzel

6 készleten

Leírás

Ochsenherz sárgarépa bio vetőmag.

Az Ochsenherz rövid (10-12 cm), széles vállú (6-8 cm) világos narancssárga sárgarépa. Osztrák fajta.

A zöld levélzet erőteljes, íze lédúsan édes, aromás – tökéletes zöldséglevelek készítéséhez. Viszonylag hosszú idő kell a kifejlődéséhez, de sokáig tárolható.

Vagy ritkán vessük, vagy később ritkítsuk meg, hogy kb. 30 sárgarépa jusson egy méterre. Speciális fajta, különösen alkalmas piacra különleges megjelenése és kiváló íze miatt.

Termesztés szempontjából minden gyökérzöldség a porhanyós, inkább homokos talajokat kedveli. Ezekben nem ütköznek akadályba növekedésük közben, ezért nem nőnek “több lábú” répák.

A sárgarépa a bio-táplálkozás egyik legfontosabb zöldsége. Serkenti az emésztést, mivel a rostanyagok a bélben megduzzadnak és aktiváló energiát fejtenek ki a nyálkahártyára.

A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Narancssárga színének okozója a β-karotin, ez részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben.[A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.

Az egyik első nyugati fajtát a 17. században Hollandiában nemesítették, ezekből származik ez a fajta is.

Vetés szabadföldbe: április második fele-május végéig
Betakarítás ideje szabadföldön: július-szeptember végéig

Tartalom: kb.2,5g mag

Ezermagtömeg: 1,07g

Az Ochsenherz sárgarépa biológiai növényvédelme

Általánosságban elmondható, hogy leginkább a talajlakó kártevők veszélyeztetik a sárgarépa egészségét, hiszen a föld alatti tárolórészüket esszük meg, ami ugye nekik is táplálékuk. Már a frissen elszórt vetőmag is megszenvedi a támadásaikat. Egységesen az ARTIS nevezetű bio rovarölő gombát használjuk talajfertőtlenítésre biogazdaságokban, a benne élő kártevők (gyökértetvek, káros fonalférgek, pajorok) ellen.

Használatáról tekintse meg videónkat:

VIDEO

Legfőbb károsítója a répalégy, melynek lárvája okozza a “kukacos” répát. Legjobb megoldás a hagymával vegyes telepítés, ugyanis a répalégy utálja a hagyma szagát, a hagymalégy pedig a répáét, ami egy kölcsönös pozitív hatást jelent a két növényfaj számára.

Biokertben gombás és bakteriális betegségek ritkán sújtják a sárgarépát. Kedvezőtlen viszonyok (pl.: félárnyék) esetén felléphet lisztharmat, amely ellen legkönnyebben narancsolajjal (PrevB2) védekezhetünk, A sárgarépa két másik gombás betegsége az alternáriás levélfoltosság, a gyökéren pedig a szklerotíniás rothadás. Utóbbiakat Polyversummal tudjuk kezelni.

 

Az Ochsenherz a tápanyagot meghálálja, de képes nitrátokat betárolni, ezért frissen trágyázott talajba ne vessük. Sokkal jobb megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

Az Ochsenherz sárgarépa fajta Magyarországon is bevált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

Az Ochsenherz sárgarépa bio vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

 

 

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, ,

Betakarítási idő

, , , , ,

Termesztési forma

, ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ochsenherz sárgarépa bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük