Onward velőborsó 500g

690 Ft

Fuzáriumra rezisztens, bőtermő, késői fajta

10 készleten

Leírás

Onward velőborsó 500g

Legbőtermőbb borsónk. Közép-kései velőborsó, március végétől május végéig vethető.

Nagy hozamú, igen nagy szemű fajta. Hüvelye nagy, széles, egyenes, tompa végű, 7-8 db sötétzöld, 10-11 mm átmérőjű maggal. Hüvelye könnyen fejthető. Koncentráltan érő fajta, így egyszerre nagyobb tömeget tudunk szedni.

A növény magassága csak 60-90 cm erős szárral.

Igényes, de rendkívül nagy termést ad. Friss fogyasztásra, házi mélyhűtésre javasolt.

Hidegre, fagyra érzékeny. Javasolt sortávolság 25-30 cm. Folyóméterenként kb. 25 magot vessünk 3 cm mélyre.
Vetőmagszükséglet: 150-250g/10 m2 .

C1 éréscsoportú, késői érésű velő típusú borsófajta. 60-90 cm magas, sárgászöld színű, nagylevelű fajta. A levélkék gyengén fogazottak. Pálhalevelei nagyméretűek, foltossága ritka, vagy hiányzik.
Virágzása későn, 65-68 napra következik be, virágainak színe krémszínű. Első virágzó nódusz száma 14-15.
Nóduszonként 1-2 db hüvelyt képez. Növényenkénti hüvelyszám: 4-5 db.

Fusarium oxysporum f. sp. pisi 1 rasszával szemben rezisztens.

Vetés szabadföldbe: március második fele-május első fele,
Betakarítás ideje szabadföldön: június első fele-július második feléig

Tartalom: 500g

Ezermagtömeg: 290-310 g

A borsó biológiai növényvédelme

A borsófélék gyökerein lévő ún. gümőkben nitrogén megkötő baktériumok élnek, így trágyázást nem igényelnek, viszont kitűnő talajjavítók. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani Algil-Bio oltóanyagunkkal.

Az akácmoly az első károsítója, amely ellen már agrotechnika is elegendő lehet. Ez a betakarítás utáni talajkezelést jelenti, azaz a maradványok eltávolítását, komposztálását, a talaj bolygatását (lazítás) és a vetésváltást. Komolyabb esetekben ARTIS-os talajfertőtlenítés is indokolt lehet. Permetezéssel a Dipel nevű bakteriális készítmény alkalmazható virágzáskor.

A borsózsizsik a legbosszantóbb kártevője, hiszen általában ettől “kukacos” a borsó. Védekezésre az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

A zöldborsó levéltetű és borsótripsz is károsíthatja. Biológiai védekezésben ellenük megfelelő a narancsolajos permetezéssel történő gyérítés ( PrevB2, vagy Wetcit), amelyet a probléma megjelenésekor lehet végezni.

A késői borsókat már a bagolylepkék is elérik Ezekre a petefürkészeink használhatók eredményesen ökológiai termesztésben.Ezek a kis élőlények nagyban csökkentik a többi kártevő számát is.

Kihelyezésükről nézzék meg az alábbi videót:

VIDEO

Gombás és bakteriális rothadás ellen Polyversum készítményünk nyújthat védelmet.

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

 

További információk

Tömeg0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, , , ,

Betakarítási idő

, , ,

Termesztési forma

, , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Onward velőborsó 500g” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük