Orvosi Ziliz

800 Ft

Az eredeti mályvacukor alapanyaga. 

3 készleten

Leírás

Az orvosi ziliz bio gyógynövény tulajdonságai:

Az orvosi ziliz bio gyógynövény másik neve Fehérmályva. Ebből készült az eredeti mályvacukor.

Az orvosi ziliz évelő, az első évben csak tőlevélrózsát fejlesztő növény. Szára el nem ágazó, felálló, akár 1 m magasra is megnő. Levelei tipikus mályvalevelek: kerekdedek, egyenes vagy gyengén szíves vállúak, öt-hét karéjra tagoltak. Szélük csipkézett vagy fogazott, felszínük kissé ráncos, az egész növény sűrűn szőrös. A virágok kisebb csomókban fejlődnek a hajtás felső részein, a levelek hónaljában. Színük piszkosfehér vagy halvány rózsaszín, hosszuk 1-2 cm, felépítésük a mályvákéra jellemző. A porzók bíborszínűek. Termése korong alakú, karéjosan szétváló papsajt.

Az orvosi ziliz bio gyógynövény gyökere nyálkaanyagokat (10-20%), pektineket, a levelek nyálkát (5-10%), flavonoidokat (kvercetin, kempferol) és polifenolokat tartalmaznak.

Az orvosi ziliz bio gyógynövény felhasználása:

A gyökereket, valamint a virágzó vagy bimbós hajtások leveleit gyűjtik (fehérmályva v. orvosi ziliz gyökér, levél – Althaeae radix, folium).

Gyógyhatások: A fehérmályvát a szájüreg, a toroktájék és a gyomor nyálkahártya-gyulladásainak és irritációjának kezelésére, az irritáció okozta száraz köhögés enyhítésére ajánlják. A népi gyógyászatban fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként tartják számon, s használatos az emésztőrendszer hurutos-gyulladásos megbetegedései, gyomorfájdalmak ellen, valamint a kiválasztó- és az ivarszervek gyulladásaira is. Öblítőszerként és borogatásként a szájnyálkahártya, a mandulák és a bőr megbetegedéseire is hasznos lehet. Enyhe hatása miatt gyakran használják a gyermekgyógyászatban is.

Adagolás: 2 teáskanálnyi (1-2 g) apróra tört levelet 1/4 l forró vízzel leöntünk, 10 perc állás után leszűrjük vagy hideg vizes kivonással készítjük el a teát. Belsőleges használat esetén célszerűbb az utóbbi módszer használata, mivel ily módon a levelek csak forró vízben oldódó keményítőtartalma nem kerül a teába. Ha külsőleg, toroköblítőnek készül a tea, akkor jobb a forrázás, mivel ekkor a keményítőtartalom kivonása is kívánatos.

A gyökérdarabokból a fentiek figyelembe vételével hasonlóképpen készül a tea, a különbség csak annyi, hogy jó fél óra állás után kell leszűrni. Napi adagja 2-3 csészényi (összesen 6 g). Légúti panaszok, köhögés esetén mézzel kell ízesíteni.

Gyógy- és fűszernövény palántáink

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk bio minősítésű kertészetből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 2.5 kg
Méretek 1000 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Orvosi Ziliz” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük