Pak Choi ázsiai saláta bio vetőmag

1 390 Ft

Wok ételek alapanyaga

8 készleten

Leírás

Pak Choi ázsiai saláta bio vetőmag

A Pak Choi ázsiai saláta bio vetőmag Ázsiából származó leveles zöldség, a kínai kelhez hasonlóan termeszthető.

A melegigényesebb káposztafélékhez tartozik, ezért másodnövényként is termeszthető. A kora őszi fagyokat, mínusz 5 °C-ig még elviseli, ez alatt azonban már elfagy. 10 °C feletti hőmérsékleten fejlődik egyenletesen, ám jól tűri az időjárási frontokat is, de ha a hőmérséklet tartósan 10 °C alatt marad, megindul a magszár képződése.

Környezeti igény:

Fényigényes, kisebb és nem tartós árnyékot még elvisel, de gyors növekedést csupán napfényes területen várhatunk.

Mint minden káposztaféle, a bordás kel is vízigényes. Rövid, mintegy két hónapos tenyészideje alatt ügyeljünk arra, hogy ne szenvedjen vízhiányt, mert a levélnyelek veszítenek zsengeségükből és a növekedése is elhúzódik. Párás mikroklímát kedvel.

A Pak Choi ázsiai saláta a gyorsan melegedő, laza talajtípusokat (homokos vályog-, hordalék-, kerti talaj stb.) szereti. Erősen kötött talajú, nedves, hideg területeken csak őszi-nyári termesztése ajánlott. A szélsőséges talajtípusok kivételével valamennyi kertbe ültethetjük.Tápanyagigénye közepes. Igazán bő termést szervestrágyázott területről várhatunk.

A kitavaszodást követően, általában március közepétől vethetjük vagy palántázhatjuk. A magok nagyon gyorsan kicsíráznak, ezért a helyrevetés célszerűbb. 30-40 cm-es sortávolságra 8-10 cm-enként szórjuk a magokat, majd vékonyan takarjuk be. A talajt a vetéstől kezdve végig tartsuk nyirkosán.

Kelés után, 15-20 nap múlva állítsuk be a tőtávolságot, az egyes tövek között legalább 30-35 cm-t hagyjunk. Sűrű állomány sem ad nagyobb hozamot, ugyanis a levélnyelek vékonyabbak és hosszabbak lesznek.

A zsenge állapotban lévő, mintegy 50-60 cm magas növényeket folyamatosan szedjük. Laza talajból, óvatosan körülfogva, könnyen kihúzhatjuk, kötöttebb helyeken késsel vagy metszőollóval vágjuk ki, vigyázva, hogy a levélnyeleket ne sértsük meg, s ne vágjunk bele.

Egészséges, jól kifejlett állomány 10 m2-en akár 30 kg termést is adhat, egyes növények átlagsúlya 40-50 dkg.

A Pak Choi ázsiai saláta  hajtatása melegházban és fólia alatt lehetséges, a kínai kelhez hasonlóan.

Széles, fehér levélnyele, fehér erezete és ragyogó sötétzöld, húsos, kerekded levele igen dekoratívvá is teszi a növényt, ha remek íze nem lenne elég motiváció az ültetéshez.

Nyersen, salátának vagy főzve is használhatjuk, enyhén fűszeres íze van.

Vetés: július végén, augusztus elején, 50-65 nap alatt érik be. Sortáv: 30 cm, soron belül 20 cm távolságot hagyjunk a bokrok között.

Vetés szabadföldbe: július második fele-augusztus első feléig

Betakarítás ideje szabadföldön: szeptember második felétől október végéig

Tartalom: kb.     mag

Ezermagtömeg:    g

Az Pak Choi ázsiai saláta biológiai növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

Az ázsiai levélzöldségek a káposztafélékhez tartoznak, de rendkívüli ellenállóképességgel. Egy beállt biokertben valójában nem is kell védekezni a bakteriális és gombás betegségek ellen.

Termesztésüknél tudni kell, hogy legfőbb kártevőik a földibolhák, ezért nyári rajzási időszakukban mindenképpen rovarháló, vagy fátyolfólia alatt érdemes próbálkozni az ázsiai saláta termesztésével. A talaj tetejére pedig szórjunk fahamut, mert az kissé távol tartja ezeket a kártevőket.A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő

Egyéb talajlakó rovarok is okozhatnak néha gondot, ilyenek például a pajorok, drótférgek. Ellenük érdemes lehet a vetést megelőzően ARTIS rovarölő gombakészítményt használni.

Ki lehet próbálni még a dohányból, vagy Dalmát rovarporvirágból készült házi permetleveket.

A termesztés során egyes helyeken gondot okoznak a csigák. Az ellenük való védekezésről itt tekinthet meg videót: CSIGACSAPDÁK

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A fajták Magyarországon is beváltak. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A Pak Choi ázsiai saláta bio vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

Aktuális biológiai növényvédelmi információkért keresse a Biokert Magazint, melyre ITT tud feliratkozni.
A Komplex Biokert működéséről pedig elérhető az online tanfolyamunk.

Pak Choi ázsiai saláta bio vetőmag

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

,

Betakarítási idő

, ,

Termesztési forma

, , , , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Pak Choi ázsiai saláta bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük