Palatina csemegeszőlő oltvány (konténeres)

1 490 Ft

Nagy fürtű, bőtermő, gombabetegségeknek ellenálló, extrém fagytűrésű csemegeszőlő. 

Elfogyott

Leírás

A Palatina konténeres csemegeszőlő oltvány magyar nemesítésű csemegeszőlő fajta.

Kozma Pál és munkatársai állították elő 1966-ban Seyve-Villard 12375 x Szőlőskertek királynője muskotály keresztezésével. Elterjedtsége: új fajta, állami elismerésben 1996-ban részesült. Házikerti fajta.

A Palatina másik neve augusztusi muskotály.

A Palatina csemegeszőlő tulajdonságai:

A szőlő szalma sárga, vagy borostyán sárga színű.

A bogyóhéj vékony, olvadó, ropogós, határozottan muskotályos ízű, magja kicsi, de érezhető a viszonylag kis bogyótömeg miatt.

Bogyója: 22 x 20 mm. 3,5-5 gramm. Bogyója jól termékenyül, egyforma méretű. Bogyója nem pereg, nem reped, viszont a darazsak nagyon szeretik.

Fürtje: 300-500 grammos, kúpos, hengeres, közepesen tömött. A fürtök nagyok, elérhetik a fél kilós nagyságot.

Érési idő: 115-130 nap. A szőlő augusztus első felében kezd érni és második felében szedhető.

A Palatina konténeres csemegeszőlő oltvány nagyon bőtermő. A fürtök sokáig a tőkén tarthatóak ízromlás nélkül, akár október közepéig is. Azonban nagyon fontos a fürtválogatás, hogy ne terheljük túl. Túlterhelés esetén a bogyók még apróbbak lesznek, később érnek, és ez a jövő évi termésre is kihathat.

Cukortartalma: 18-19 %.

Savtartalma:6-7gramm/l.

A szőlő szinte minden biokertben elfér. Sajnos azonban ez a legtöbbet permetezett gyümölcs a konvencionális kertekben.

Biológiai növényvédelemmel is védhető ma már, mi mégis csak az ellenálló fajtákat javasoljuk, amelyek nem igényelnek különösebb védelmet. Az egyik ilyen a platina csemegeszőlő!

Gombás betegségekkel szemben ellenálló, rothadásra nem hajlamos. Betegségekre való ellenállása figyelemre méltó, lisztharmatnak és peronoszpórának ellenáll!

Az oltvány ellenálló fajta. Fagyra nem érzékeny.

Rothadásra nem hajlamos.

A talaj és a fekvés iránt nem igényes. Alföldi körülmények között is termeszthető.

A Palatina konténeres csemegeszőlő középerős vagy erős növekedésű, sok vesszőt nevel, félig felálló vesszővel, lombozata sűrű. Gondos zöldmunkát igényel. Levele ötkarélyos, erezete zöld, de levéltöve vörös, vagy rózsaszín. Levélszéle élesen fűrészes.

Hosszúcsapos vagy félszálvesszős metszést érdemes ennél az oltványnál alkalmazni.

Lugasok, tető-lugasok kialakítására is alkalmas fajta.

Termésbiztonsága kiváló.

Mindenkinek ajánlom a termesztését, de sajnos egyes kertészetekben kapható bizonyos klónjai nem a legjobbak, ezek a klónok kifogás alá esnek: rágós héj, apró szemű, íze ha érés után hosszabb ideig a tőkén van poloska ízű, sok lombot növeszt, de keveset terem. Javaslat: próbáljunk beszerezni más kertészetből és ne adjuk fel, mert egy megbízható rezisztens, bőtermő fajta.

A szőlő felhasználása:

Jól szállítható és tárolható fajta.

Friss fogyasztásra ajánljuk!

A bio csemegeszőlő biológiai növényvédelme a Bio-Gazdabolt ajánlásával:

Lemosó permetezésnél narancsolajat, régi, beteges tőkéken narancsolajat és rezet keverve használjunk . (ezek a PrevB2, vagy a Wetcit, és a Cuproxat)

A szőlőnél az első megjelenő kártevő a szőlő gubacsatka. Ellene védekezhetünk NeemAzallal, de sokkal jobb a februárban kihelyezett ragadozóatka, amely biológiai növényvédelem mellett (felszívódó rovarölők és kén nélkül) véglegesen megoldja a problémát.

Az ezután fertőző peronoszpóra ellen, amint a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 20 fokot permetezzünk élő gombaölő gombával, Polyversummal. Ezt a kezelést leggyakrabban 2 hetente érdemes ismételni, de ellenálló fajtáknál az évi 1-2 kezelés már elegendő. Nyár végén. ősz elején ezt használjuk a botritis (szürkerothadás) ellen is.

Lisztharmat ellen egy olyan bio készítményt javasolunk, amely egyben a bogyórepedést is megakadályozza, ez a Prosilicon.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Forrás: https://csemegeszőlők.hu

 

További információk

Tömeg 2.4 kg
Méretek 100 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Palatina csemegeszőlő oltvány (konténeres)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük