Rajnai törpe zöldborsó vegyszermentes vetőmag 250g

390 Ft

Jolly Joker, hosszan vethető borsó a biokertekbe.

26 készleten

Leírás

Rajnai törpe zöldborsó vegyszermentes zöldség vetőmag

Rajnai törpe zöldborsó vegyszermentes zöldség vetőmag kifejtőborsó, március elejétől május végéig vethető szakaszosan.

Rövid tenyészidejű, minél korábban  vetjük annál bőtermőbb. Kifejezetten alacsony fajta, ezért támasztékot nem igényel. Hüvelye középzöld színű, 7-8 cm hosszú.

Ez a régi Peti borsó, (Petit Provencal) amely szakaszos vetéssel a leghosszabb ideig vethető. Legkevésbé igényes borsónk.

A2 éréscsoportú, korai kifejtő típusú borsófajta.
A növény 40-45 cm magas, középzöld színű gyengén fogazott levélkés fajta. Pálhalevél közepes nagyságú, foltossága sűrű.
Virágzása korán, 54 napra következik be, virág színe fehér. Első virágzó nódusz száma 7-8.
Hüvelyei közép zöld színűek, hegyes hüvelyvégűek. Nóduszonként 1-2 hüvelyt képez.
Növényenkénti hüvelyszám: 5-6 db.
A hüvelyben a mag színe közép-sötétzöld színű, a magvak többsége 8-9 mm kategóriába tartozik.

Vetés: szakaszosan márciustól májusig, szedés: júniustól. Tökéletes elővetemény!

Sortáv: 30-35 cm, vagy dupla sorosan, ilyenkor 60-80 cm-t hagyjunk. A magokat egymástól 3 cm-re vessük, 3-4 cm mélyre.

Vetés szabadföldbe: március első fele-június első fele,
Betakarítás ideje szabadföldön: június első fele-augusztus végéig

Tartalom: 250g

Ezermagtömeg: 200-220 g

A Rajnai törpe zöldborsó biológiai növényvédelme

A borsófélék gyökerein lévő ún. gümőkben nitrogén megkötő baktériumok élnek, így trágyázást nem igényelnek, viszont kitűnő talajjavítók. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani Algil-Bio oltóanyagunkkal.

Az akácmoly az első károsítója, amely ellen már agrotechnika is elegendő lehet. Ez a betakarítás utáni talajkezelést jelenti, azaz a maradványok eltávolítását, komposztálását, a talaj bolygatását (lazítás) és a vetésváltást. Komolyabb esetekben ARTIS-os talajfertőtlenítés is indokolt lehet. Permetezéssel a Dipel nevű bakteriális készítmény alkalmazható virágzáskor.

A borsózsizsik a legbosszantóbb kártevője, hiszen általában ettől “kukacos” a borsó. Védekezésre az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

A zöldborsó levéltetű és borsótripsz is károsíthatja. Biológiai védekezésben ellenük megfelelő a narancsolajos permetezéssel történő gyérítés ( PrevB2, vagy Wetcit), amelyet a probléma megjelenésekor lehet végezni.

A késői borsókat már a bagolylepkék is elérik Ezekre a petefürkészeink használhatók eredményesen ökológiai termesztésben.Ezek a kis élőlények nagyban csökkentik a többi kártevő számát is.

Kihelyezésükről nézzék meg az alábbi videót:

VIDEO

Gombás és bakteriális rothadás ellen Polyversum készítményünk nyújthat védelmet.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, , , , ,

Betakarítási idő

, , , , ,

Termesztési forma

, , , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Rajnai törpe zöldborsó vegyszermentes vetőmag 250g” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…