Rebarbara

Rebarbara

1 500 Ft

Óriási növény, korai terméssel

Elfogyott

Cikkszám: CS-REBARBARA-GAB-065.

A rebarbara bio levélzöldség évelő, igénytelen növény, de tápanyagban dús talajon, napos helyen fejlődik legszebben. Beltartalmi értéke jelentős.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Rebarbara bio levélzöldség palánta

A rebarbara bio levélzöldség a régi idők mostoha növénye, kertjeinkben még szórványosan fellelhető, igazi dísz zöldség.

Hatalmas, gyönyörű intenzív zöld levelei, vöröses levélnyele, magasra emelkedő, sárgásfehér virágtömege világító, szárnyas termése biztosítják neki a fő helyet a biokertek árnyasabb részeiben.

Évelő, igénytelen növény, de tápanyagban dús talajon, napos helyen fejlődik legszebben. Viszonylag nagy a vízigénye, de kiterjedt gyökérzete miatt, csak a nagyon aszályos időkben igényel öntözést. Gyökértörzse kifejezetten nagy méretű, óriási, rostszerű főgyökerekkel. A gyöktörzsből minden évben tőrózsa és magszár fejlődik. Levelei kissé hullámosak, majdnem simák, sötétzöldek. Méretük akár a fél métert is elérheti, nagy hely kell neki. Levélnyele 30-40 cm hosszú, alul piros, feljebb világosabb sárgás, húsos.

Akár 6-8 évet is egy helyben marad, ezért érdemes a kert szélére vagy külön ágyásba ültetni. Ültetéstől 2-3. évben kezdjük szedni, az első pár évben hagyni kell megerősödni a későbbi nagyobb termésmennyiség érdekébe. Mivel levélnyeleit fogyasztjuk, azok erőteljes növekedésének érdekébe a virágzati bimbót ki kell törni. Alkalmanként 3-4 levélnyélnél többet ne szedjünk.

A rebarbarának magas az oxálsav tartalma, ami a nyár folyamán folyamatosan emelkedik, ezért június vége után nem szokás szedni. Ez azért is fontos, mert így lesz ideje a növénynek elég energiát gyűjteni a jövő évi erős hajtások növesztéséhez.

Kora tavasszal a zöldséghiányos időszakban már szedhető. A levélnyelet főzik és kellemes, savanykás-gyümölcsös íze miatt kiváló alapanyaga kompótoknak, süteményeknek. Különleges konyhai alapanyag.  Beltartalmi értéke jelentős, szénhidrátot, almasavat, A-, B,-és C-vitamint, ásványi sókat (Ca, P, Fe) tartalmaz.

A levélnyelek nyersen fogyasztva oxálsav- és élelmirost-tartalmuk miatt fokozzák a bélmozgást, segítik a salakanyagok kiürülését. Várandósság és szoptatás alatt nem ajánlott a fogyasztása, mivel keserűvé teszi a tejet.

Gyógyászati szempontból a rebarbara rizómáját gyűjtik be október-novemberben. A rebarbarából különféle kivonatokat is készítenek, a gyógyszertárakban megvásárolható készítmények máj- és epebetegségek, valamint aranyeres panaszok enyhítésére szolgálnak. Főzetét a szőke hajak öblítésére használják.

FŰSZER ÉS GYÓGYNÖVÉNY VEGYSZERMENTES PALÁNTÁINK

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk vegyszermentes bio minősítésű kertészetéből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.