Rebarbara

990 Ft

Óriási növény, korai terméssel.

Elfogyott

Leírás

Rebarbara bio zöldség és gyógynövény tulajdonságai:

A rebarbara bio zöldség és gyógynövény a régi idők mostoha növénye, kertjeinkben még szórványosan fellelhető, igazi díszzöldség.

Nagy csokorban álló, óriási, zöld. tenyeres levelei, pirosló, hosszú levélnyele, magasra emelkedő, sárgásfehér virágtömege ragyogó, szárnyas termése a kiskert díszévé emeli. Évelő, lágy szárú, bokra felfelé törő, 1,5-2 m magas. Gyökértörzse igen nagy, rajta rostszerű főgyökerekkel, számos mellékgyökérrel. Hajtásrügyei: a gyökértörzsből évenként tőrózsa és magszár fejlődik. Tőlevelei hullámosak, simák, sötétzöldek. Rendkívül nagy (30 x 45 cm) méretűek. Levélnyelei 25-40 cm hosszúak, piros színezetűek, húsosak. Virágzati szára 120-200 cm magas. Virágzata bogas fürt, sárgásfehér virágokkal, idegenmegporzó. Termése szárnyas, kerek (lependékes) makkocska.

Kelet-szibériai, kínai eredetű. Európában termesztése általános. Hazánkban előfordulása és fogyasztása ritka.

Harmadik évtől, április-májustól szedhető a levélnyele. A levelek tavaszi kihajtásától a mag éréséig 80-100 nap szükséges.

A rebarbara bio zöldség és gyógynövény igényei:

Fényigénye közepes, árnyékos helyen is fejlődik. Virágot, magot azonban nagyobb fényben hoz. Hőigénye: hideg és meleg tűrő, 12-15 °C-on különösen kedvezően fejlődik. Tűri a nyári magas hőmérsékletet is. Vízigénye: bár nagy levéltömege sok vizet fogyaszt, kiterjedt gyökérzete következtében öntözni csupán folyamatos szedéshez, a nyári, rendkívüli melegekben szükséges.

Talajigénye: nem válogat, legjobban a mély rétegű, tápdús, szerves talajokon díszlik.

A rebarbara bio zöldség és gyógynövény felhasználása:

Kora tavasszal a zöldséghiányos időszakban már szedhető kitűnő, különlegesen jóízű levélnyele. Bőven terem, bokronként (négyzetméterenként) 3-6 kg levélnyél szedhető róla. Beltartalmi értéke jelentős, szénhidrátot, almasavat, A-, B,-és C-vitamint, ásványi sókat (Ca, P, Fe) tartalmaz.

A rebarbara kisebb mennyiségben likopint és flavonoidvegyületeket (lutein, zeaxanthin) is tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak, csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabadgyökök mennyiségét, így az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. 

A levélnyelek nyersen fogyasztva oxálsav- és élelmirost-tartalmuk miatt fokozzák a bélmozgást, segítik a salakanyagok kiürülését.

A rebarbarából különféle kivonatokat is készítenek, a gyógyszertárakban megvásárolható készítmények máj- és epebetegségek, valamint aranyeres panaszok enyhítésére szolgálnak.

A zöldség gyökeréből előállított por külsőleg fogmosásra használható, valamint segíti a szájbetegségek gyógyulását is.

Ugyancsak gyógyhatású a zöldségből préselt nyers natúr lé: kevés vízzel hígítva sebek lemosására, a sebgyógyulás elősegítésére alkalmas.

Leves, kompót, dzsem, sütemény készíthető belőle.

Gyógy- és fűszernövény vegyszermentes palántáink:

Minden fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántánk  bio minősítésű kertészetéből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 2.5 kg
Méretek 1000 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Rebarbara” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük