Elfogyott!

Rovada ribizli

1 905 Ft

Legbőtermőbb, ellenálló, biokerti fajta, mely hosszan a fürtön marad és sokáig tárolható. 

Kedvencekhez Created with Sketch.

Kedvencekbe!

Elfogyott!

Cikkszám: /PB-18 Kategória:

Leírás

Rovada ribizli

A Rovada ribizli július végén érő, gépi betakarításra is alkalmas fajta.

Bogyója igen nagy méretű, kerekded, vörös, kemény.

Fürtje hosszú, a gyümölcsök igen jól tárolhatók.

Nem betegségérzékeny fajta. Savtartalma éretten is magas!

A nyirkos, hegyi erdőkben ma is élnek a piros ribiszke vad alakjai, ezekből kezdődött el a nemesítése mintegy ötszáz évvel ezelőtt Európában. Magyar nyelven Lippay János írt először az „édes savanyúcska” bogyókról az 1667-ben megjelent könyvében.

Gyümölcse a forró nyárban üdítő csemege, kicsit megcukrozva az édesszájúak is megbarátkozhatnak vele. Annál is inkább, mert rostokban, C-vitaminban, antioxidáns hatású színanyagokban és ásványi sókban -főként vasban, magnéziumban és kalciumban- egyaránt gazdag.

Mártásnak, dzsemnek is kiváló, paradicsompasszírozón áttörve pedig magmentes zselét kapunk, ami értékes konyhai alapanyag. Szörpöt főzés nélkül érdemes készíteni belőle, mert így C-vitamin tartalma megmarad. Szárral vagy bogyózott formában egyaránt fagyasztható.

A piros ribiszke nem nagyigényű faj, de mélyárnyékban vagy az erős napsütésnek kitett helyen nem fejlődik kielégítően. Agyagos talajon éppúgy megterem, mint homokon vagy meszes földben. A gyümölcs nem utóérő, azonban éretten sokáig a bokron marad, így nyugodtan megvárhatjuk, míg teljesen beérik. Fajtái öntermékenyek. Természetes formája a bokor; a gyökértörzsből koronája folyamatosan megújul. Az aranyribiszke alanyra oltott törzses változatban a fácska hamarabb öregszik, kétségtelen előnye azonban, hogy a termés hajlongás nélkül, könnyen szüretelhető

Biokertekben kitűnően teljesítő fajta. Napnak nagyon kitett, forró, homoktalajú helyekre nem való.

A Rovada ribizli biológiai növényvédelme:

A ribiszkepirosító levéltetű ellen védekezni kell rügypattanás előtt, majd kihajtás után  narancsolajos készítménnyel (Wetcit, vagy PrevB2) (50 ml 10 liter vízbe)

A tápanyagot meghálálja. Érdemes alá Kertmester, vagy Gyümölcsözön fermentált trágyánkat kijuttatni. Telepítéskor javasoljuk Natur Terra, vagy AlgilBio talajbaktériumos oltóanyagainkat használni, kevés komposztra öntve.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 0.5 kg
Méretek 50 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Rovada ribizli” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük