Sába Királynője csemegeszőlő oltvány (konténeres)

1 790 Ft

Különleges magnélküli, új, magyar nemesítésű mazsolaszőlő. A gyerekek kedvence.

Elfogyott

Leírás

Sába Királynője konténeres csemegeszőlő oltvány

A Sába Királynője konténeres oltvány új, magyar nemesítésű, mag nélküli csemegeszőlő fajta.

Magyar fajta. (Bakonyi K.). Szülők: Diamant x Helikon.

Augusztus végén -szeptember elején érik.

Fürtje igen nagy, 200-300 gr. kúpos, hengeres, közepesen laza

Bogyói közepesen nagyok, 24 x 16 mm. 5-6 gr. krémsárga, íze muskotályos, magnélküli.

Cukor: 18-22 %, sav: 5-7 gr./l.

Betegség ellenállása és fagyállósága átlagos.

Hazai nemesítésű magnélküli csemegeszőlő, bogyója aszalásra is alkalmas, mazsola készíthető belőle. Fehér bogyói rendkívül ízletesek, roppanóak, oválisak, muskotályos ízűek.

Kifejezetten bőtermő!

Tőkéje erős növekedésű, lugasnak is kiváló.

Keszthelyen 1989 után indult a mag nélküli csemegeszőlők nemesítése. A kiindulási anyagot Sipos Lajos, Bakonyi Károly és Kocsis László gyűjtötte össze, az alapfajta ezen a téren a Thompson Seedless. A nemesítési program eredményeként született jóízű fajtának a Sába királynője nevet adták: fürtje tömött, zamatos bogyóiban nincsen mag.

A szőlő szinte minden biokertben elfér. Sajnos azonban ez a legtöbbet permetezett gyümölcs a konvencionális kertekben.

Biológiai növényvédelemmel is védhető ma már, mi mégis csak az ellenállóbb fajtákat javasoljuk, amelyek nem igényelnek különösebb védelmet. A Sába királynője csemegeszőlőt muszáj védeni botritis ellen augusztus második felében Polyversummal, lisztharmat ellen pedig nyáron Prosiliconnal! Ezek biológiai szerek, de megéri, hiszen ez jelenleg az egyik legértékesebb csemegeszőlő.

A talaj és a fekvés iránt nem igényes. Alföldi körülmények között is termeszthető.

 

A szőlő felhasználása:

Jól szállítható és tárolható fajta.

Friss fogyasztásra és aszalásra, mazsolának ajánljuk!

A csemegeszőlő oltvány biológiai növényvédelme a BioGazdabolt ajánlásával:

Lemosó permetezésnél narancsolajat, régi, beteges tőkéken narancsolajat és rezet keverve használjunk . (ezek a PrevB2, vagy a Wetcit, és a Cuproxat)

A szőlőnél az első megjelenő kártevő a szőlő gubacsatka. Ellene védekezhetünk NeemAzallal, de sokkal jobb a februárban kihelyezett ragadozóatka, amely biológiai növényvédelem mellett (felszívódó rovarölők és kén nélkül) véglegesen megoldja a problémát.

Az ezután fertőző peronoszpóra ellen, amint a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 20 fokot permetezzünk élő gombaölő gombával, Polyversummal. Ezt a kezelést leggyakrabban 2 hetente érdemes ismételni, de ellenálló fajtáknál az évi 1-2 kezelés már elegendő. Nyár végén. ősz elején ezt használjuk a botritis (szürkerothadás) ellen is.

Lisztharmat ellen egy olyan bio készítményt javasolunk, amely egyben a bogyórepedést is megakadályozza, ez a Prosilicon.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Forrás: https://csemegeszőlők.hu

További információk

Tömeg 2.4 kg
Méretek 100 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Sába Királynője csemegeszőlő oltvány (konténeres)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük