Sandwich Island Common Salsify bio vetőmag

1 100 Ft

Különleges, ősi gyökérzöldség Észak-Európából, ínyenceknek

2 készleten

Leírás

Sandwich Island Common Salsify bio vetőmag

A Sandwich Island Common Salsify a feketegyökérhez hasonló növény. Észak-európai eredetű.

A nagyüzemi termesztés csökkentette a zöldségek sokféleségét. A Salsify az egyik elfeledett gyökérzöldség, amely színesebbé teheti a táplálkozásunkat. ízét az osztrigák és a spárga közötti átmenetként írták le, ami azért elég érdekes ízkombináció.
Igazi ínyenceknek való csemege.

A Salsify fűszerű levélzete enyhén édes és elég sűrű ahhoz, hogy salátákban fogyaszthassák, a növény gyökereit ugyanúgy főzzük, ahogy a paszternákot.

Vetés csak helybe, mint minden gyökérnövény esetében, itt is fontos a porhanyós talaj. A magokat 1-2 cm mélységben, 10 cm-enként vessük, vagy csak szórjuk. Utóbbi esetben egyelni kell. A magok a csírázása, több hetet is igénybe vehet, ezért legyünk türelmesek és tartsuk nedvesen, amíg meg nem jelennek az apró növények.

Ez egy elég igénytelen növény és ritkán támadják meg a kártevők. Lassan növekszik, ezért gondot okozhatnak a gyomnövények. Óvatosan kapáljuk, nehogy megsértsük, legjobb ha mulcsozzuk egyelés után.
A meleg időben nem nő jól, ezért érdemes kissé hűvösebb, félárnyékos helyre tenni. Nincs szüksége túl sok vízre, de a talaja teljesen ne száradjon ki.

A gyökerek  készen állnak a betakarításra, ha elérik a 30 cm hosszúságot, általában október közepétől.
Ellenállnak a fagynak, így télen hagyhatjuk őket a földben. Egy késői szedés jót tesz az egyedülálló íznek. Ha a tél elég enyhe és a talaj nem fagy meg, akkor szedhető az egész téli időszakban, ahelyett, hogy pincében tárolnánk őket. Tárolása megegyezik a sárgarépával.

Felhasználás:

Hámozzuk meg a  gyökereket és előtűnik a tejszerű fehér hús. Helyezzünk egy nagy tál hideg vízbe, citrommal, hogy elkerüljük az elszíneződést.
A gyökereket forró vajban aranyszínűre lehet sütni, utána petrezselyemmel közvetlenül tálalás előtt meghintjük.

Nagyon finomak a sütőben, olívaolajjal készült sült gyökerek is, melyeket 20 percig kell sütni 200C fokon.
Egytálételként és köretként egyaránt fogyasztható.

Tartalom: kb. 1,4 g

Ezermagtömeg: 11,48 g

A Sandwich Island Common Salsify biológiai növényvédelme

Kifejezetten edzett növények, melyeknek kevés betegsége és kártevője van.

A gumókat a pajorok rághatják meg.

Ezek ellen megelőzésképpen ARTIS rovarölő gomba készítményünket érdemes használni, illetve riasztó növényeket ( pl.: bársonyvirág, vagy ricinus) lehet ültetni.

Az ARTIS rovarölő gombánk használata:

VIDEO

Tápanyag igénye nem túl nagy, ezért elegendő alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Sandwich Island Common Salsify Magyarországon is termeszthető. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A Sandwich Island Common Salsify bio vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

További információk

Tömeg0.01 kg
Termesztési forma

,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Sandwich Island Common Salsify bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük