Vastaglevelű snidling (metélőhagyma) bio vetőmag

1 390 Ft

Nagy hozamú metélőhagyma

13 készleten

Leírás

Vastaglevelű snidling (metélőhagyma) bio vetőmag

A Vastaglevelű snidling (metélőhagyma) bio vetőmag gyorsan növő, könnyen termeszthető fűszernövény. Sötétzöld, érdes levelei felfelé mutatnak. Hajtatásban és szabadföldön is vetik.

Ennek a típusnak jóval nagyobb a zöldtömege, ezért szárításra nagyon kedvelt.

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) a hagymaformák legkisebb méretű faja, a liliomfélék családjába tartozó növény, amelynek a föld felszíne alatt számos apró hagymája van.

Élettanilag kétéves növény, de mivel hagymái áttelelnek és fiókhagymákkal is szaporodik, ezért ha valahova elvetik, ott “örök élet”. Gyönyörű szegélyekbe. Egy biokertben számost jó tulajdonsága mellet védőnövényként is használjuk. A szamócaágyás köré telepítve például tökéletes helyre kerül. Ez azért is ideális megoldás, mert bár a metélőhagyma is évelő, 3-4 évnél tovább azonban nem szeret egy helyen lenni, tehát a szamócával ezt is “vihetjük tovább”, így mindkettőnél megszakíthatjuk a fertőzési láncokat.

Lila virágai olyan szépek, hogy felhasználhatjuk például az egynyári virágágyak szegélyezésére, de beültethetjük az évelőágyakba is. Ezeket a méhek is szívesen felkeresik.

A metélőhagyma rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért fogyasztása nagyon ajánlott, főként hajtatásban a téli hónapokban, mert a hurutos betegségek leküzdését is elősegíti.

Környezeti igény:

Fényigénye nem túl nagy, a félárnyékot is elviseli, ezért nyugodtan ültethetjük gyümölcsfák közé is.

Minél több nitrogént talál, annál nagyobb zöldfelületet fejleszt. Ökológiai gazdálkodásban ezt legbiztonságosabban olyan magas nitrogéntartalmú fermentált bio trágyákkal oldhatjuk meg, mint például a Gyepmester.

A fejlődés kezdeti szakaszán – a magvetés, illetve az ültetés után – bőséges vizet igényel, de később már elviseli az időleges szárazságot, ezért többnyire öntözés nélkül termesztik.

A metélőhagyma viszonylag lassan kel ki, a vetés után csak 3-4 hét múlva látjuk az első, vékony szikleveleket. Az első évben a lombját még nem nyírjuk. A második évtől kezdve azonban egy idényben kétszer-háromszor is levághatjuk a zöld leveleket. Minél mélyebben vágjuk őket, annál erőteljesebben sarjadnak az újak!

Nagyon fontos felhasználási mód  a téli hajtatás. Ez már nyáron kezdődik, mert azokról a tövekről, amelyeket hajtatni kívánunk, nem vágjuk le nyáron a leveleket, hogy a hagymáikban minél több tápanyagot raktározhassanak el. Ezeket szeptemberben szedjük fel, lombjukat rövidre vágjuk, és edényekbe, cserepekbe komposztos földbe ültetjük őket. Október végéig tartsuk az edényt hűvös, árnyékos helyen, és csak nagyon mérsékelten öntözzük, mert különben a levelek gyorsan felnyurgulnak, és a hagymák esetleg elrothadnak. A fagyok beálltával vigyük be fagymentes, de nem meleg helyre (pl: télikert, veranda). A friss zöldet ollóval és minél mélyebben vágjuk le. Ezután a tövek ismét új lombot fejlesztenek úgy, hogy egy télen háromszor-négyszer vághatjuk.

Nyersen, vagy szárítva használjuk, ételekben sem főzzük!

Vetés szabadföldbe: március első fele-április vége

Betakarítás ideje szabadföldön: június eleje-szeptember végéig

Tartalom: kb. 0,7 g mag

Ezermagtömeg: 1,18 g

A Snidling (metélőhagyma) biológiai növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

Rendkívül ellenálló, semmilyen növényvédelemre nincs szüksége. Szamócaágyás szegélyéből ne maradjon ki!

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Snidling jól bevált Magyarországon. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött mag így kiválóan használható a további években is. 

A Vastaglevelű snidling (metélőhagyma) bio

vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

Aktuális biológiai növényvédelmi információkért keresse a Biokert Magazint, melyre ITT tud feliratkozni.
A Komplex Biokert működéséről pedig elérhető az online tanfolyamunk.

Snidling vastaglevelű metélőhagyma bio vetőmag

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, , ,

Betakarítási idő

, , , , , , ,

Termesztési forma

, ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vastaglevelű snidling (metélőhagyma) bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük