Sunbeam őszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

2 900 Ft

Fantasztikus ízű sárga húsú őszibarack, biotermesztésre alkalmas, de éréskor hamar puhul, hullik.

Elfogyott

Leírás

Sunbeam őszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Sunbeam őszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány biotermesztésre ajánlott.

Termesztése: Magyarországon a legelterjedtebb fajták egyike volt. Ma már csak házi kertekbe telepítik, kiváló íze miatt. Fantasztikusan finom lédús gyümölcse nagy méretű, ezért fogyasztása nem lehetséges anélkül, hogy “maszatosak” legyünk. Ez otthonra kitűnő tulajdonság, de a mai fogyasztói szokások, a szállíthatósági elvárások nem teszik keresett árucikké a gyümölcsét.

Érési idő: Július vége, amely középérésnek vehető. Igazi, klasszikus idénygyümölcs.

Gyümölcse: Gyorsan puhuló sárga húsa lédús, ezért kiváló lé alapanyag. Héja vékony és sérülékeny, gyümölcse éréskor hullik. Biokertekben, friss fogyasztásnál azonban ezek nagyszerű tulajdonságok, mert a héja könnyen lehúzható, húsa olvadó, lédús és magvaváló.

Fája: Középerős növekedésű. Túlkötődésre hajlamos, ezért ritkítani kell, a téli fagyokat jól tűri. Sokáig él, metszéssel alacsonyan tartható, kisebb kertekbe is kitűnő választás.

Termőképessége: Termésmennyisége és termésbiztonsága kiváló, de túlkötődés miatt ritkítani kell, ami nélkül természetes gyümölcshullás mellett is aprózódik a termés. Úgy ritkítsuk, hogy, a még apró termésekből annyit szedjünk, le hogy két kifejlett gyümölcs beférjen anélkül hogy összeérne.

Ellenállóképessége: Átlagosnak mondható, de biológiai növényvédelemmel könnyen megvédhető.

Termékenyülés: öntermékeny

Felhasználás: Friss, otthoni fogyasztásra a legjobb, de kiváló lé alapanyag is.

A Sunbeam őszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány biológiai növényvédelme:

Biokertekben az őszibarack legfontosabb betegségei a taphrina, a monília, a pszeudomonászos és a leukosztómás ágelhalás. Ritkább, de fontos betegségek a sztigmiás levélfoltosság, az őszibarackhimlő és az agrobaktériumos gyökérgolyva.

Legfontosabb, hogy nagyon érzékeny fajtákat ne telepítsünk, garantáltan vírusmentes oltványokat  használjunk és ültetéskor a gyökereket védjük a sebeken behatoló kórokozóktól. Erre legjobb bio megoldás a Polyversum gombaölő gombába történő bemártás.

Az ágelhalásos betegségek sebeken keresztül fertőznek, ezért fontos metszéskor az eszközök fertőtlenítése és az utána történő ferőtlenítő sebkezelés, lemosó permetezés.

Tafrina:

A tafrinás levél fodrosodás az őszibarack legsúlyosabb betegsége. Nagyon korán, már a rügypikkelyek kipattanásának időszakában (február végén, március elején) fertőzheti a fiatal lomblevélkéket. Elvirágzás után a hőmérséklet emelkedésével alábbhagy a fertőzésveszély. A védekezés alapja fertőzött hajtások eltávolítása, rezes, narancsolajos lemosó permetezés rügypattanás előtt.

Érzékeny fajtáknál fakadás után, a fiatal zöld részeket megelőző jelleggel folyamatosan (5-7 naponta) szükséges védeni.

Nagyon fontos az ellenálló fajták használata, mert ezeknél a tafrina lemosó permetezéssel, a fertőzött levelek leszedésével is megfogható, később, pedig Polyversumos permetezéssel a gomba jelenléte is csökkenthető.

Az őszibarack lisztharmattal, ami a nyári időszak alattomosan támadó betegsége, könnyű elbánni egy menetben a tetvek elleni kezeléssel, amelyhez narancsolajat használunk a biogazdálkodásban.

Monília:

Az őszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány moníliás betegsége a gyümölcsmúmiákban, és a fertőzött hajtásokban konídiummal telel át. Jellemző gutaütésszerű tüneteket produkál. Ha a barack virágzása alatt csapadékos időjárás uralkodik, tömeges virágfertőzés következhet, ami miatt a virágok elszáradnak, a hajtások visszaszáradnak. Súlyos esetben a fiatal hajtások és ágrészek elhalnak. A gyümölcsöt sebeken keresztül fertőzi. A védekezéshez beteg hajtásokat és múmiákat távolítsuk el, a rákos sebeket kezeljük. A tafrina elleni védekezés a monília ellen is hatásos , de fontos a termésritkítás és a gyümölcsmolyok elleni védekezés is.

Az őszibarack sztigminás levéllyukacsosodása hűvös, csapadékos tavaszokon súlyos megbetegedést okozhat. A nyár végére jelentős lombvesztés következhet be. A védekezés ugyanaz, mint a tafrina és a monília ellen.

Levéltetvek:

Az őszibarack legnagyobb problémát okozó kártevői a levéltetvek, az újonnan érkezett invazív poloskák és a barackmoly. Utóbbi házikertben elfogadható mértékben károsít, a termés harmada vagy ötöde moníliás lesz. Azaz a gyümölcsök kis része a szúrásnyomok miatt a fán megrohad, de a leszedett, érett gyümölcsökben nincs hernyó.

A levéltetű főleg a kis fáknál okoz gondot. Erre elsődlegesen narancsolajos szerek (PrevB2, Wetcit) használatosak biológiai növényvédelemnél, de erős fertőzés esetén a NeemAzal is szóba jöhet.

Jó megoldás permetezés helyett az ágvégek bemártása, ami persze csak kisüzemben és jól metszett fáknál alkalmazható.

Az őszibarack nem szereti a sorköz gyepesítését, jobban fejlődik ugarművelésben. A fák alját fűkaszálékkal mulcsozhatjuk.

A gyümölcsfák rendelésének és átadásának a menete
Gyümölcsfa ültetési tanácsok
Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 2.9 kg
Méretek 100 cm
Érzékenység

Konténeres/Szabadgyökerű

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Sunbeam őszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük