Tayberry

1 490 Ft

A málna és a szeder “gyermeke” mindkettő jó tulajdonságaival.

Elfogyott

Leírás

A szedermálna vagy málnaszeder a málna (R. idaeus) és a hamvas szeder (R. caesius) keresztezéséből jött létre a 19. század végén.

Gyümölcse nagy, pirosas vagy sötétbordó, lédúsabb, mint a szederé és kissé fanyar. Bogyója kúp alakú hosszan megnyúlt, súlya kb. 6 gramm. Érési ideje június végétől július végéig tart a málnaérési szezonnal megegyezően.

Húsállománya kemény, íze fűszeres enyhén savanykás. A növény a betegségekkel szemben ellenálló.

A gyümölcs termesztése megegyezik a szederével. Ültetési időszaka a március és a november, ültetési távolsága nagyjából 1-1,5 m. Kedveli a tápanyagban dús talajt.

Jellemző, hogy támrendszert és rendszeres kötözést igényel, ezért érdemes kerítés vagy lugas mellé telepíteni. Magassága kifejlett korában elérheti a 2-2,5 métert is. Erős tüskézettsége miatt célszerű a sarjak és a termővesszők szétválogatása a könnyebb szedés érdekében.

Házikerti telepítésre javasolható gyümölcskülönlegesség. Érési időszaka a július – augusztus. .A málna csodálatos illata keveredik a szeder savanykás ízével. A betakarítás is nagyon egyszerű, mivel a hajtásokon nincsenek tüskék! Minden kerti talajon jól érzi magát. Érésidő: június végétől.

Fiatal korában felálló hajtásrendszerű, később kissé bókolóvá válik. A fiatal levelek vörösesek, később inkább zöld, az erek mentén vöröses. Gyökerei gyökérsarjakat képeznek. Termővesszőinek felső kétharmadában találhatók a vegyesrügyek, amelyekből a virágok és a termés képződik. Érési ideje június végétől július végéig tart a málnaérési szezonnal egy időben. Gyümölcse nagy, kúp alakú.  Színe vörös, bordós-vörös, amely sötét bordóvá érik, kissé fényes, lédús, savanykás édes.

Remekül fagyasztható, erdei jellegű dzsem főzhető belőle. Húsa kemény. A gyümölcs súlya kb. 7-11 gramm, attól függően, hogy szárazabb vagy nedves körülmények között fejlődött. Egy növény átlagosan 3-3,5 kg gyümölcsöt terem.

A terméshozó sarjak a terméshozás évében elszáradnak. Az új sarjak a fagyokig növekednek.Támrendszert és kötözést igényel. Az első évben nem igényel metszést, elég, ha a száraz vagy beteg ágakat eltávolítjuk. Tavasszal hagyjuk meg az 5-6 legerősebb új vesszőt, amit vágjunk vissza 70 cm-re. A többit tőből el kell távolítani. Az egyéves vesszőket meg kell hagyni, ezek fognak nyáron teremni. Azonban a másodrendű oldalhajtásokat vissza kell vágni 10 cm-re. A második éves vesszőket a mikor letermettek, szintén tőből el kell távolítani. A vesszőket úgy kell vezetni a huzalokon, hogy a termőhajtások kifejlődését ne zavarja.

A szürke rothadás: a levelek szélein és a gyümölcsökön megjelenik egy réteg szürke, vattaszerű rothadás. Az érintett levelek elfonnyadnak, elfakulnak és rothadásnak indulnak. A betegség könnyen terjed. A betegség elterjedésének elkerülése végett gyűjtsék össze és pusztjtsák el a beteg gyümölcsöket és permetezzenek Polyversummal

A tápanyagot meghálálja. Érdemes alá Kertmester, vagy Gyümölcsözön fermentált trágyánkat kijuttatni. Telepítéskor javasoljuk Natur Terra, vagy AlgilBio talajbaktériumos oltóanyagainkat használni, kevés komposztra öntve.

További információk

Tömeg1 kg
Méretek100 × 10 × 10 cm
Termesztési forma

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tayberry” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük