Téli arany pármen alma konténeres termő korú gyümölcsfa oltvány

17 900 Ft

Igazán régi magyar fajta, népmeséink aranyalma fája.

Elfogyott

Leírás

Téli arany pármen alma konténeres gyümölcsfa oltvány

A Téli arany pármen alma gyümölcsfa oltvány tájfajta téli alma, szeptemberben érik.

Jó virágport ad. Korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem.

Kiváló házi kertbe és gyümölcsösbe egyaránt.

Nyers és konyhai fogyasztásra egyaránt finom.

Nagy az alkalmazkodó képessége.

Származás: bizonytalan, egyesek szerint francia eredetű, középkori fajta. Angliában Kirke bromptoni faiskola tulajdonos már a 18-ik század végén terjesztette.

Érési ideje: augusztus végétől, szeptember végéig több menetben kell szedni, januárig fogyasztható.

Minősége: Elsőrendű asztali, piaci és gazdasági

Nagysága: Közép nagy, néha nagyobb is, kisebb is

Alakja: Többnyire kúpos gömb alakú, néha gömbölyded. Elég szabályos. Zöme a középtájra esik, ahonnét kelyhe felé szabályosan fogyva kúpos tompa csúcsban végződik. Míg szára felé kidomborodva elég széles talpat alkot. Szára középhosszú, vékonyabb, barna vagy zöldes-barna mázas, mély tölcséres, zöld vagy barna rozsdamázas üregben ül. Kelyhe nagy, félig nyílt, hosszas, hegyes, hegyükkel hátrafelé görbülő kehelylevélkéivel tág és mély tányérszerű, sima, vagy kissé ráncos-falú üregbe helyezett. Ennek karimájáról, főkép a nagyobb gyümölcsöknél egyes lapos bordák nyúlnak le a gyümölcs derekára is, de ezek a gyümölcs kerekdedségét nem zavarják.

Héja: Tompán fénylő, száraz, kissé érdes tapintatú, vékony, értével aranysárga alapszínén a napos oldalán pirossal mosott és ebben szakadozott sötétebb csíkkal és pettyekkel fedett. Pontozata szembetűnő. Ragya foltocskák, rozsdafoltok vagy alakzatok is előfordulnak rajta.

Belseje: Húsa sárga vagy sárgásfehér, tömött, roppanó, értével porhanyó, elég leves, édes-savanykás, illatos, fűszeres, kellemes ízű.Magháza nyílt, apró, kerekded magvakat rejtő.

Téli arany pármen alma gyümölcsfa oltvány fája:

Eleinte erőteljes növekedésű, korán és igen bőven termő. Nem teljesen edzett. Védett fekvésben, kötött vagy laza, de erőteljes, nyirkos talajban jól díszlik. A nyesést jól meghálálja. Vadalanyon közép- és magas törzsű fának, mindenféle alanyon törpe- és alakfának egyaránt alkalmas. Hajtásai erősek, egyenesek, ezért szép törzset gyorsan nevel. Ágai felfelé törekvők, gúla alakú, ritkásabb koronát nevelők. Vesszői könyökösek, vörösesbarnán színezettek, molyhosodók, rövidebb rügyközűek, pontozottak. Rügyei kisebbek, vörösesbarnák, molyhosak, simulók. Virágrügyei aprók, zömökek, világosbarnán árnyaltak, közepesen nyílók, közép nagynál nagyobb, rózsaszín szirmúak, elég edzettek. Levelei kemények, közép nagyok. Nyelük középvastag, elég hosszú, merev.

Termékenyülés: igen jó virágport ad, pollenadó fajtái a Cox narancs renet, Jonathan

Felhasználás: házi kerti, gyümölcsös, nyersen, konyhai

Ajánlott termőtáj: nagy az alkalmazkodó képessége, száraz helyre nem való

Ellenálló képessége: almamoly károsítja

Alany: Vadalma magonc

További információk:

Termesztésére vonatkozóan megjegyzem, hogy fája az erősebb fagytól, gyümölcse a rovaroktól, különösen az almamolytól sokat szenved. A szél is könnyen és hamar lerázza a fáról. Ezért állandó védekezést, ápolást és védettebb helyet kíván. Az ifjításra rászorul. Bár a hely iránt nem támaszt nagyobb igényeket, mégis a száraz helyre nem való. Hűvösebb, magasabb helyeken, védett fekvésben, erőteljes, nyirkosabb talajon díszlik a legjobban. A trágyázást megkívánja. Nedves állásba sem való, mert itt a fagy és a taplófoltosság tesz benne nagy kárt. Ha gyümölcse teljesen megszínesedett, ajánlatos már szeptember második felében leszedni, mert a később szedettek álltukban lisztesedésre hajlamosak.

A gyümölcsfák rendelésének és átadásának a menete
Gyümölcsfa ültetési tanácsok
Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 100 kg
Méretek 100 cm
Érés/felhasználás ideje

Iz

Érzékenység

Konténeres/Szabadgyökerű

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Téli arany pármen alma konténeres termő korú gyümölcsfa oltvány” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük