Elfogyott!

Tipo datolyaszilva (kakiszilva, vagy hurma) konténeres gyümölcsfa oltvány

14 900 Ft

Igénytelen, ellenálló, az egyik legnagyobb termésű fajta, lapított gömb alakú gyümölcsei akár a fél kilogrammot is elérhetik. 

Add to Wishlist Created with Sketch.

Kedvencekbe!

Elfogyott!

SKU: /PK-KAKI-3 Categories: ,

Description

Tipo datolyaszilva (kakiszilva, vagy hurma) konténeres gyümölcsfa oltvány tulajdonságai:

Nagyfokúan öntermékeny, de másik datolyaszilva fajta növeli a terméskötődést. 

A Tipo datolyaszilva gyümölcsfa oltvány 2-3 centiméteres virágai egyesével állnak, nyár elején nyílnak.

Kifejezetten tápdús talajt és teljes napfényt igényel. Vízigénye közepesnek mondható, de meghálálja az öntözést. Hazánkban gombás betegségek nem támadják ezért akár öntözött gyepbe is ültethető.

Alanya (lótusz szilva) szárazság és fagytűrő, -20-30 fokig is télálló, de fiatal korban -főként rügyfakadáskor- érdemes takarni.

Őszi lombszíne sárga, ami szép színfoltja lehet a kertnek.

A kakiszilva Kína, Japán, Korea legelterjedtebb, legnépszerűbb 4-6 m magasra növő gyümölcsfája. Hatalmas, fényes, haragoszöld leveleikkel önmagukban is kertünk díszei.

A datolyaszilva lassan növő alacsony fa vagy bokor termetű növény, magassága 3—15 m. Szabálytalan gúla alakú, bőségesen elágazó koronát fejleszt. Törzse 12—15 centiméteres vastagságúra növekszik. Levelei váltakozó állásúak, rövid nyelűek. Sötétzöld levéllemezük 5—25 cm hosszú és 2,5—15 cm széles lehet. Virágai általában egyivarúak, de néha hímnős típusok is megjelennek. A sárgás- vagy zöldes fehér virágokra a négyes szerkezet jellemző.

Világos mintázatú, alaptónusában fekete, kemény fájából Ázsiában faragványok és intarziás munkák készülnek. A datolyaszilva a Diospyros kaki az ébenfafélék családjába tartozik. A Diospyros ebenum, az értékes fekete mauricius ébenfa Indiában élő közeli rokonnövény

A Himalájában és Burma, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos; a szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken világszerte termesztik.
A gyümölcsöskertekbe és ültetvényekre telepített fák 3-4 évente akár 100 kg termést hozhatnak.

A Tipo datolyaszilva gyümölcsfa oltvány termése:

Az egyik legnagyobb termésű fajta, lapított gömb alakú gyümölcsei akár a fél kilogrammot is elérhetik. Októberben érő gyümölcseinek narancssárga a héja és a húsa. Ekkor húsa mézédes, nagyon lédús, igazán ízletes.

Gyümölcsei tökéletesen beérnek, mert utó érőek, akkor fogyaszthatóak, amikor már teljesen megpuhultak.

A lédús, kezdetben szilárd, éretten lágy, sárga, narancsszínű vagy vörösesbarna terméshús a teljes érettség előtt nyersen élvezhetetlen, keserű, erősen csersavas és összehúzó hatású. Érett, lágy állapotban a csersav már eltűnik; a bogyó édes ízűvé és zamatossá válik.

Az érett gyümölcs maximum 2 napig tárolható el hűtőben. A kaki héjastól, de a csészeleveleket eltávolítva, lefagyasztható. Utóérés: szoba hőmérsékleten, 2-3 napig. A jó fajták termésleve ízletes italt szolgáltat, Ázsiában bort és likőrt is készítenek belőle. Kedvelt csemege a kandírozott kakiszilva, ehhez az összehúzó hatású gyümölcs is alkalmas.
A megszárított terméskocsányból és csészéből készített főzet a kínai gyógyászatban nagyon becsült szer köhögés és légzési nehézségek ellen.

A gyümölcsfák rendelésének és átadásának a menete
Gyümölcsfa ültetési tanácsok
Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Additional information

Weight 14 kg
Dimensions 30 × 30 × 150 cm
Érzékenység

Konténeres/Szabadgyökerű

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Tipo datolyaszilva (kakiszilva, vagy hurma) konténeres gyümölcsfa oltvány”

Your email address will not be published. Required fields are marked *