Újzélandi spenót vegyszermentes vetőmag

220 Ft

Meleg égövi spenót hatalmas zöldtömeggel, kártevők és kórokozók nélkül

12 készleten

Leírás

Újzélandi spenót vegyszermentes vetőmag

Április közepétől nyár végéig vethető, rendkívül hálás, egészséges növény.

Lassan indul a növekedése, de csak az elején igényes.

Hosszú szárú, kitűnően elnyomja a gyomot nagy felületen.

Rombusz alakú levelei az első fagyokig hetente szedhetők. Jó szárazságtűrő.

Elfekvő szárú, 80-120 cm hosszú, bokros, melegigényes levélzöldség.

A spenóthoz hasonlóan használjuk fel. Akkor kezdhető a szedése, amikor a hajtások már elérték a 40 cm hosszúságot. Ekkor a lomblevelek egy részét, s a hajtásvégeket körömmel visszacsípjük.

A porcsinfélékkel (Portulacacae) viszonylag közeli rokonságban van. A családba tartozó 30 nemzetség túlnyomó többsége sivatagi területeken (a Kalahári, a Nagy- és Kis-Karroo sivatagban) él. Ezek a növények alkalmazkodtak az erős napsugárzáshoz és az igen kevés csapadékhoz, kialakítva a levélszukkulens formákat.

Az új-zélandi spenót vastag, húsos-pozsgás levelű, nálunk egyéves, lágy szárú növény. A levél háromszög alakú, de előfordulnak deltoid formájúak is. A levél széle ép, a fonák irányába visszahajló. A párolgás csökkentését csekély számú légzőnyílásuknak köszönhetik. A levelek nyúlás, nyálkatartalmú nedve is a növény vízmegkötését segíti elő. A levelek szórtan állnak. A gyökerek nem raktároznak vizet, a növény mégis jól gazdálkodik a korlátozott vízmennyiséggel, mert a vastag leveleken vékony kutikulás eredetű, hártya alakul ki, amely megakadályozza a túlzott párologtatást.

A virágok magánosan ülnek a levelek hónaljában. A növények őshazájában az elfásodott termések a szárakon maradva várják meg az esős idő beköszöntét, amikor is a felverődő esőcseppek az előzőleg bejutott vizet a maggal együtt a rekeszekből kiverik. A magvak teljes csíraképességüket 3-6 hónapos utóérleléssel érik el. Ennyi idő telik el lényegében Afrikában az esős időszak megérkeztéig. A tok szélén duzzadó sejtek vannak, amelyek a termés felnyitását csak nedves körülmények között teszik lehetővé.

Melegigényessége fokozott vízigényességgel párosul. A szárazságot szukkulens felépítése miatt elég sokáig elviseli, sőt magot is érlel, de zöldtömege csökken és a levelek zöld színe zöldesbarnára változik. Hasonló színváltozás és növekedéslassulás tapasztalható hosszan tartó hűvös idő hatására is.

Sötét-, haragoszöld színű leveleket, gyors növekedést csak frissen trágyázott (30-50 kg/10 m2) vagy nagy nitrogéntartalmú talajokon kapunk. Amennyiben magas nitrogénigényét kielégítjük, szinte mindenféle talajon megél.

A helyrevetés ideje április, ha előtte palántát nevelünk, akkor cserépbe, üvegházban március első felében már elvethetjük. Legbiztosabb termesztési módja az őszi magvetés. Tápanyagban, különösen nitrogénben gazdag talajba október közepétől vethetjük.

Speciális kórokozója vagy kártevője nincs, így növényvédelmi munkát nem igényel.

A hajtások 30-40 cm hosszúságának elérése után folyamatosan szedhetők. Nemcsak a leveleket, hanem a fiatal hajtásokat is fel lehet használni. A kiszedett hajtások helyén az oldalrügyektől mindig újabb és újabb hajtások fejlődnek.

Vetés szabadföldbe: október, vagy április vége- május vége
Betakarítás ideje szabadföldön: júliustól fagyokig

Tartalom: 3g

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

 

További információk

Tömeg0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, , , , , , , , , ,

Betakarítási idő

, , , , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Újzélandi spenót vegyszermentes vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük